Sałatka na ciepło z awokado, nachosów, chorizo
Składniki:
1 op tortilli
2 łyżki masła klarowanego
200 g sera gouda
2 papryki ostre
200 g chorizo
2 cebule czerwone
200 g fasolki szparagowej
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Tortille kroimy w trójkąty, smarujemy masłem posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Na patelni na oleju przesmażamy chorizo a następnie dodajemy pokrojoną cebulę.
Chwilę smażymy i dodajemy fasolkę szparagową.
Doprawiamy papryką ostrą, solą, miodem.
Nachosy układamy na brytfannie wyłożonej pergaminem, na wierzch kładziemy chorizo z fasolką, ser pokrojony w kostkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 10 minut do momentu aż nachosy się delikatnie przyrumienią.
Cebulę czerwoną kroimy w cienkie plasterki i dodajemy ocet winny, cukier, sól i odstawiamy do zamarynowania.
2 avocado zgniatamy widelcem, doprawiamy posiekaną kolendrą, sokiem z limonki i połową śmietany.
3 awokado
skórka z limonki
kolendra świeża
250 ml gęstej śmietany
sól
ostra papryka w proszku
1 pęczek rzodkiewki
2 pomidory polskie
kiełki groszku cukrowego
kiełki rzodkiewki
Na podpieczone nachosy z fasolą szparagową, chorizo, wykładamy mus z avocado, posypujemy kostką pokrojonego avocado, rzodkiewką w plasterkach, pomidorami, zamarynowaną cebulą i kwaśną śmietaną.
Brokuły z ricottą i botwinką
Składniki:
2 brokuły
1 pęczek botwinki
250 g sera ricotta
Pieprz czarny, sól
100 g ziarna słonecznika
Olej rzepakowy
1 pomarańcza
1 czerwona cebula
1 pęczek koperu
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebule, pokrojone brokuły do momentu aż brokuły zaczną się delikatnie przyrumieniać.
Końcówki łodyg brokułów pokrój na cienkie plasterki.
Dodajemy liście botwinki, koper.
Ser mieszamy z pieprzem, solą i wykładamy na talerz rozsmarowując po całym talerzu.
Na ser wykładamy przesmażone brokuły z botwinką, następnie plasterki łodyg brokułów.
Olej mieszamy z sokiem z pomarańczy i skórką, doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
Wylewamy na wierzch i na koniec posypujemy słonecznikiem przesmażonym na patelni.
Sałata masłowa z kurczakiem, mango i ogórkiem
Składniki:
2 sałaty masłowe
1 pierś z kurczaka
1 ogórek zielony
Szczypiorek drobny
1 mango
1 łyżka maku
1 cytryna
1 gałązka rabarbaru
1 doniczka bratków fioletowych drobnych
Kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Sałatę dzielimy na liście w całości wykorzystujemy tylko tzw. serca a pozostałe przesmażamy na oleju i miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą.
Kurczaka przesmażamy na złoty kolor, kroimy w plastry.
Ogórka kroimy ze skórką, mieszamy z liśćmi sałat, pokrojonym rabarbarem przesypanym cukrem, zielonym sosem z sałaty, wykładamy na talerz.
Mango miksujemy, doprawiamy octem jabłkowym i odrobiną oleju, dodajemy mak wcześniej sparzony w gorącej wodzie.
Sosem z mango polewamy naszą sałatkę, dekorujemy listkami kiełków, bratkami i szczypiorkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN