Kaczka na miękko z chrupiącym selerem i sałatką z truskawek
Składniki:
6 udek kaczki
olej do smażenia
olej z bazylią
500g świeżych truskawek
czarny pieprz ziarnisty
sól morska
gwiazdki anyżu
liść laurowy
tymianek świeży
1 seler naciowy
syrop z płatków róży
ocet winny jabłkowy
sok i skórka z cytryny
Przygotowanie:
Udka kaczki zasalamy solą morską i odstawiamy na noc. Następnego dnia udka otrzepujemy z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i wstawiamy do szerokiego rondla. Dodajemy anyż, tymianek, pieprz w ziarnach, liść laurowy i zalewamy olejem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na około 3 godziny. Truskawki kroimy w dowolne cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny i syropem z płatków róży. Selera naciowego kroimy w długie paski, skrapiamy octem winnym wymieszanym z olejem z bazylią. Kaczkę miękką obsmażamy przed podaniem na patelni, podajemy z truskawkami i selerem.
Jajko w koszulce z domową solą selerową i majonezem z wędzonych szprotek
Składniki:
10 jajek
2 łyżki sóli morskiej grubej lub płatki
1 łyż. nasion koperku włoskiego
kilka listków selera naciowego
Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i octu bez skorupek wlewając je powoli do wrzątku. Sól morską łączymy z nasionami, listkami selera i miksujemy.
4 Żółtka
50g Szprotki wędzonej
1 szklanka oleju o z czosnkiem
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki soku z cytryny
sól
czarny pieprz
200g rukoli
Przygotowanie:
Żółtka miksujemy ze szprotkami, musztardą i sokiem z cytryny. Do masy powoli dodajemy olej z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka w koszulce podajemy na majonezie z wędzoną szprotką i , obok kładziemy gałązki rukoli i w łupinie z jajka podajemy sól selerową.
Pascha na słono
Składniki:
3l mleka niepasteryzowanego
5 żółtek gotowanych
8 jajek
1l śmietany kwaśnej
4 łyżki chrzanu
100 ml oleju z pomidorami suszonymi
1 ogórek zielony
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
4 ogórki małosolne
liście szpinaku
Przygotowanie:
Mleko gotujemy, jajka mieszamy ze śmietaną i chrzanem, dodajemy do gotującego mleka. Kiedy na wierzchu pojawi się kożuszek, odstawiamy masę do przestudzenia. Przestudzoną masę wykładamy na gazę i odstawiamy na noc. Żółtka gotowane miksujemy i dodajemy olej z pomidorami suszonymi. Następnie dodajemy powoli ser odciśnięty. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Dodajemy pokrojone nowalijki, mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej gazą. Dociskamy od góry i odstawiamy do stężenia. Wierzch paschy dekorujemy pozostałymi warzywami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN