Materiał promocyjny

Conrado z tatą w kuchni

Pół Polak, pół Hiszpan. Conrado Moreno do dwunastego roku życia mieszkał w Hiszpanii wraz z rodzicami. Potem przeniósł się do Polski, gdzie skończył studia w warszawskim Collegium Civitas. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN razem ze swoim ojcem przygotował dla nas kilka typowo hiszpańskich potraw.

Gazpacho

-1 kg pomidorów

- 1/2 kg ogórków

- 2 czerwone papryki

- sól

- olej z oliwek (extra)

- ocet winny

Czas gotowania: 20 minut

Obieramy pomidory, ogórki i kroimy w kosteczkę. Podobnie paprykę. Wszystkie warzywa dokładnie miksujemy dodając oliwę i ocet winny. Wstawiamy do lodówki. Podajemy udekorowane kawałkami ogórka.

Tortilla de patatas

- 1 kg ziemniaków

- 1 cebula (mała)

- 5 jajek

- sól

- olej z oliwek

Czas gotowania: 30 minut

Ziemniaki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewany oliwę i smażymy mieszając, aby się nie przypaliły. W dużej misce ubijamy jajka z solą. Podsmażone, lekko ostudzone ziemniaki wrzucamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni pilnując, aby placek nie przywarł. Kiedy powierzchnia się zetnie przykładamy talerz o takiej samej średnicy i odwracamy, aby tortilla wypadła na talerz. Kroimy na plastry, podajemy na zimno lub na ciepło.

Paella de pollo y verduras

(Paella z kurczakiem i warzywami)

- 1 pierś z kurczaka

- 1 pomidor

- 1 ząbek czosnku

- pietruszka

- 250 dkg ryżu

- 250 dkg. zielona fasola (mamut)

- 1 mała puszka zielonego groszku

- 1 papryka czerwona

- szafran

- sól

- olej z oliwek

Czas gotowania: 45 minut

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i kurczaka. Smażymy aż się zrumieni. Odstawiamy. Kolejno smażymy paprykę, fasolkę, groszek i pomidory. Łączymy z usmażonym wcześniej kurczakiem i ryżem. Po chwili wlewany bulion z szafranem, przykrywamy i czekamy aż wsiąknie w potrawę. Podajemy z pietruszką.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości