Gazpacho
-1 kg pomidorów
- 1/2 kg ogórków
- 2 czerwone papryki
- sól
- olej z oliwek (extra)
Czas gotowania: 20 minut
Obieramy pomidory, ogórki i kroimy w kosteczkę. Podobnie paprykę. Wszystkie warzywa dokładnie miksujemy dodając oliwę i ocet winny. Wstawiamy do lodówki. Podajemy udekorowane kawałkami ogórka.
Tortilla de patatas
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula (mała)
- 5 jajek
- sól
- olej z oliwek
Czas gotowania: 30 minut
Ziemniaki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewany oliwę i smażymy mieszając, aby się nie przypaliły. W dużej misce ubijamy jajka z solą. Podsmażone, lekko ostudzone ziemniaki wrzucamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni pilnując, aby placek nie przywarł. Kiedy powierzchnia się zetnie przykładamy talerz o takiej samej średnicy i odwracamy, aby tortilla wypadła na talerz. Kroimy na plastry, podajemy na zimno lub na ciepło.
Paella de pollo y verduras
(Paella z kurczakiem i warzywami)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- pietruszka
- 250 dkg ryżu
- 250 dkg. zielona fasola (mamut)
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 papryka czerwona
- szafran
- sól
- olej z oliwek
Czas gotowania: 45 minut
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i kurczaka. Smażymy aż się zrumieni. Odstawiamy. Kolejno smażymy paprykę, fasolkę, groszek i pomidory. Łączymy z usmażonym wcześniej kurczakiem i ryżem. Po chwili wlewany bulion z szafranem, przykrywamy i czekamy aż wsiąknie w potrawę. Podajemy z pietruszką.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN