Liga kulinarnych mistrzów

Majdan
Majdan
Czy "polska" Borussia, ponownie, pokona Real Madryt, a Barcelona da radę wygrać z Bayernem? O tym, kto ma szansę wygrać Ligę Mistrzów, w kuchni Dzień DobryTVN, rozmawialiśmy z Radkiem Majdanem i Andrzejem Polanem.

Paski polędwiczki wieprzowej z kapustą smażoną

Składniki:

Kapusta młoda - 1 główka

Olej kujawski z czosnkiem, Ocet winny,

Polędwica wieprzowa - 1szt

Groszek cukrowy - 200g

Pomidorki suszone - 100g

Cebula czerwona - 1szt

Czarny pieprz, sól,

Tymianek świeży,

Sposób przygotowania:

Polędwicę marynujemy w oleju kujawskim z czosnkiem, tymianku i czarnym pieprzu. Kapustę szatkujemy w grubsze paski i przesmażamy na oleju kujawskim z czosnkiem. Pod koniec dodajemy groszek cukrowy. Po przesmażeniu kapustę z groszkiem skrapiamy octem winnym, chwilę dusimy i odstawiamy. Zamarynowaną polędwicę wieprzową obsmażamy z każdej strony, wstawiamy do piekarnika na kilka minut. na przesmażoną kapustę z groszkiem układamy plastry polędwicy, paski z suszonych pomidorów, pokrojoną czerwoną cebulę i wszystko dokładnie posypujemy czarnym pieprzem.

Confit z pomidorów cherry, szalotki i krucha babeczka

Składniki:

Mąka - 200g

Masło - 150g

Jajko - 1szt

Szalotka - 300g

Pomidory cherry - 500g

Olej kujawski z czosnkiem i bazylią,

Bundz - 200g

Sól, pieprz czarny, cząber, tymianek świeży,

Sposób przygotowania:

Pomidory przekrawamy na połówki, skrapiamy odważnie olejem kujawskim z bazylia, posypujemy pieprzem, solą, cząbrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 150 stopni na około 1 godz. W oleju kujawskim z bazylią gotujemy całe szalotki w łupinach około 1.5 godziny. Po tym czasie szalotki obieramy i miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z mąki, masła oraz jajka przygotowujemy kruche ciasto, wykładamy nim foremki do babeczek i wypiekamy w temp. 180 stopni około 10 minut. Na wypieczone babeczki wykładamy pomidorki confit i wierzch posypujemy startym bundzem. Podajemy z kremem z szalotki, oczywiście na ciepło.

Botwinka z puree ziemniaczano – bazyliowym i szynką

Składniki:

Botwinka - 2 pęczki

Koper - 1 pęczek

Olej kujawski z czosnkiem,

Ocet winny jabłkowy - 40ml

Śmietana 30% - 200ml

Szynka wędzona - 100g

Ziemniaki - 500g

Marchew, pietruszka, seler,

Pieprz, sól,

Sposób przygotowania:

Z warzyw przygotowujemy bulion. Botwinkę siekamy drobno i wrzucamy na wrzącą wodę, chwile gotujemy i dodajemy ocet winny. Odstawiamy aby oddała aromat, smak i kolor. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy olej kujawski z czosnkiem i koperek. Do botwinki dodajemy bulion, śmietanę, dużą ilość kopru. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paski i wysmażamy na patelni na chrupiąco. W głębokim talerzu wykładamy porcję puree ziemniaczanego, wokół wylewamy botwinkę i posypujemy chrupiącymi paskami szynki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości