Paski polędwiczki wieprzowej z kapustą smażoną
Składniki:
Kapusta młoda - 1 główka
Olej kujawski z czosnkiem, Ocet winny,
Polędwica wieprzowa - 1szt
Groszek cukrowy - 200g
Pomidorki suszone - 100g
Cebula czerwona - 1szt
Czarny pieprz, sól,
Tymianek świeży,
Sposób przygotowania:
Polędwicę marynujemy w oleju kujawskim z czosnkiem, tymianku i czarnym pieprzu. Kapustę szatkujemy w grubsze paski i przesmażamy na oleju kujawskim z czosnkiem. Pod koniec dodajemy groszek cukrowy. Po przesmażeniu kapustę z groszkiem skrapiamy octem winnym, chwilę dusimy i odstawiamy. Zamarynowaną polędwicę wieprzową obsmażamy z każdej strony, wstawiamy do piekarnika na kilka minut. na przesmażoną kapustę z groszkiem układamy plastry polędwicy, paski z suszonych pomidorów, pokrojoną czerwoną cebulę i wszystko dokładnie posypujemy czarnym pieprzem.
Confit z pomidorów cherry, szalotki i krucha babeczka
Składniki:
Mąka - 200g
Masło - 150g
Jajko - 1szt
Szalotka - 300g
Pomidory cherry - 500g
Olej kujawski z czosnkiem i bazylią,
Bundz - 200g
Sól, pieprz czarny, cząber, tymianek świeży,
Sposób przygotowania:
Pomidory przekrawamy na połówki, skrapiamy odważnie olejem kujawskim z bazylia, posypujemy pieprzem, solą, cząbrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 150 stopni na około 1 godz. W oleju kujawskim z bazylią gotujemy całe szalotki w łupinach około 1.5 godziny. Po tym czasie szalotki obieramy i miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z mąki, masła oraz jajka przygotowujemy kruche ciasto, wykładamy nim foremki do babeczek i wypiekamy w temp. 180 stopni około 10 minut. Na wypieczone babeczki wykładamy pomidorki confit i wierzch posypujemy startym bundzem. Podajemy z kremem z szalotki, oczywiście na ciepło.
Botwinka z puree ziemniaczano – bazyliowym i szynką
Składniki:
Botwinka - 2 pęczki
Koper - 1 pęczek
Olej kujawski z czosnkiem,
Ocet winny jabłkowy - 40ml
Śmietana 30% - 200ml
Szynka wędzona - 100g
Ziemniaki - 500g
Marchew, pietruszka, seler,
Pieprz, sól,
Sposób przygotowania:
Z warzyw przygotowujemy bulion. Botwinkę siekamy drobno i wrzucamy na wrzącą wodę, chwile gotujemy i dodajemy ocet winny. Odstawiamy aby oddała aromat, smak i kolor. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy olej kujawski z czosnkiem i koperek. Do botwinki dodajemy bulion, śmietanę, dużą ilość kopru. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paski i wysmażamy na patelni na chrupiąco. W głębokim talerzu wykładamy porcję puree ziemniaczanego, wokół wylewamy botwinkę i posypujemy chrupiącymi paskami szynki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN