Jajka po benedyktyńsku. Śniadanie mistrzyni

Agata Jędraszczak jest autorką bloga kulinarnego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała jajka po benedyktyńsku, francuskie tosty i szakszukę. Do tego przygotował pyszne placuszki drożdżowe. Smacznego!

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

bułka/kromka chleba

jajko - 1 szt

ocet winny -1 łyżka

szynka - 1 duży plaster

listki rukoli- opcjonalnie

Przygotowanie:

Na patelni usmaż na chrupko plaster szynki oraz równocześnie opiecz kromkę bułki/chleba (odkrój górę i spód, pozostawiając tylko część z miękkim miąższem).W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Na grzance ułóż przysmażoną szynkę, na wierzchu zaś jajko w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz pieprzem cayenne. Podawaj od razu.

Sos holenderski

Składniki:

żółtko - 2 szt

masło - 1/2 szklanki, roztopione

sok z cytryny - 2 łyżeczki

musztarda - 1/2 łyżeczki (do smaku)

sól, pieprz (cayenne) - do smaku

Roztop masło, uważając by się nie zarumieniło. Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem (np. przez otwór w pokrywce) wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.

Drożdżowe placuszki

Składniki:

mąka pszenna - 200 g

mleko - 250 ml

drożdże instant - 3 g

jajko - 1 szt

sól - duża szczypta

cukier - 1,5 łyżki

tłuszcz - do smażenia (olej)

Przygotowanie:

Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Połącz z pozostałymi składnikami (zrobiłam to po prostu widelcem).

Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta, na złoty kolor.

Sos owocowy

Składniki:

2 szklanki mrożonych wiśni

½ szklanki wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Skórka z 1 pomarańczy

Cukier- do smaku

Przygotowanie:

W garnuszku gotuj owoce z wodą, do miękkości. Dopraw cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody, wlej do sosu, zagotuj. Dodaj skórkę pomarańczową.

Tosty francuskie

Składniki:

3 kromki chałki (może być czerstwa)

jajko - 1 szt

mleko - 2 łyżki

sól - szczypta

Naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki

masło - 1 łyżka

miód - do podania

cynamon - do podania

Przygotowanie:

Jajko roztrzep z mlekiem, solą i wanilią. Kawałki chałki namocz przez kilka minut w jajecznej masie. Na patelnio rozpuść masło, smaż babkę na złotobrązowy kolor. Podawaj polaną miodem i oprószoną cynamonem, na ciepło.

Szakszuka

Składniki:

Ok. 700 ml passaty pomidorowej (1 butelka)

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryka czerwona

1/3 szklanki czerwonej soczewicy

3-4 jajka

Szczypta cukru, sól, pieprz- do smaku

2 łyżki oliwy

1 łyżka harrisy (lub do smaku)

¼ łyżeczki mielonej kolendry

Natka pietruszki

Bagietka do podania

Przygotowanie:

Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojona w paseczki paprykę, duś do miękkości. Przypraw kolendrą. Zalej pomidorami, dodaj soczewicę, gotuj kilka minut. Dopraw do smaku. W sosie zrób zagłębienia, wbij do nich jajka, gotuj aż białko się zetnie, pod przykryciem. Posyp świeżą natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!