Jajka po benedyktyńsku
Składniki:
bułka/kromka chleba
jajko - 1 szt
ocet winny -1 łyżka
szynka - 1 duży plaster
listki rukoli- opcjonalnie
Przygotowanie:
Na patelni usmaż na chrupko plaster szynki oraz równocześnie opiecz kromkę bułki/chleba (odkrój górę i spód, pozostawiając tylko część z miękkim miąższem).W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Na grzance ułóż przysmażoną szynkę, na wierzchu zaś jajko w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz pieprzem cayenne. Podawaj od razu.
Sos holenderski
Składniki:
żółtko - 2 szt
masło - 1/2 szklanki, roztopione
sok z cytryny - 2 łyżeczki
musztarda - 1/2 łyżeczki (do smaku)
sól, pieprz (cayenne) - do smaku
Roztop masło, uważając by się nie zarumieniło. Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem (np. przez otwór w pokrywce) wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.
Drożdżowe placuszki
Składniki:
mąka pszenna - 200 g
mleko - 250 ml
drożdże instant - 3 g
jajko - 1 szt
sól - duża szczypta
cukier - 1,5 łyżki
tłuszcz - do smażenia (olej)
Przygotowanie:
Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz z pozostałymi składnikami (zrobiłam to po prostu widelcem).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta, na złoty kolor.
Sos owocowy
Składniki:
2 szklanki mrożonych wiśni
½ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Skórka z 1 pomarańczy
Cukier- do smaku
Przygotowanie:
W garnuszku gotuj owoce z wodą, do miękkości. Dopraw cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody, wlej do sosu, zagotuj. Dodaj skórkę pomarańczową.
Tosty francuskie
Składniki:
3 kromki chałki (może być czerstwa)
jajko - 1 szt
mleko - 2 łyżki
sól - szczypta
Naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
masło - 1 łyżka
miód - do podania
cynamon - do podania
Przygotowanie:
Jajko roztrzep z mlekiem, solą i wanilią. Kawałki chałki namocz przez kilka minut w jajecznej masie. Na patelnio rozpuść masło, smaż babkę na złotobrązowy kolor. Podawaj polaną miodem i oprószoną cynamonem, na ciepło.
Szakszuka
Składniki:
Ok. 700 ml passaty pomidorowej (1 butelka)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
3-4 jajka
Szczypta cukru, sól, pieprz- do smaku
2 łyżki oliwy
1 łyżka harrisy (lub do smaku)
¼ łyżeczki mielonej kolendry
Natka pietruszki
Bagietka do podania
Przygotowanie:
Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojona w paseczki paprykę, duś do miękkości. Przypraw kolendrą. Zalej pomidorami, dodaj soczewicę, gotuj kilka minut. Dopraw do smaku. W sosie zrób zagłębienia, wbij do nich jajka, gotuj aż białko się zetnie, pod przykryciem. Posyp świeżą natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN