Słynne egipskie danie - Koshary
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 szklanki ugotowanego makaronu penne
2 łyżki białego octu winnego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 szklanka zmiażdżonej soczewicy
1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów (bez pestek)
1 12 łyżki cukru
1 łyżeczki kminu
1 łyżeczki cynamonu
12 łyżeczki soli
1 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
2 średnie cebule
Przygotowanie:
Wymieszaj ryż z makaronem. Nałóż łyżką na dno płytkiego talerza. Wymieszaj ocet winny z 1 łyżeczki kminu i czosnkiem w misce. Dodaj soczewicę, wymieszaj i ułóż na ryżu. Wymieszaj pomidory z wodą, cukrem, cynamonem, solą i czerwonym pieprzem w garnuszku. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Ułóż pomidory na soczewicy. Możesz podać z podsmażoną na złoto cebulką.
Falafel
Składniki:
400 g ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)
1 posiekany ząbek czosnku
4 łyżki świeżej kolendry
4 łyżki świeżej pietruszki
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki mąki
1 posiekana mała cebula
1 posiekana papryczka chili
2 łyżki posiekanych łodyżek selera
2 łyżki posiekanej marchewki
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Osusz ciecierzycę. Wrzuć do robota kuchennego razem z cebulą, czosnkiem, chili, marchewką, selerem i ziołami. Zmiksuj na pastę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mieloną kolendrę i mąkę, wymieszaj. Zrób z masy kulki wielkości piłek do golfa. Rozgrzej olej na patelni, dodaj kuleczki i smaż po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z chlebem pita i sałatką z pomidorów.
Shish Kebab z wołowiny
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
1 mała cebula, posiekana
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 łyżeczka tymianku
2- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie składniki poza olejem. Uformuj z masy podłużne kotleciki. Nabij na patyki do szaszłyków. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim kebaby (po 3 minuty z każdej strony), przykryj i smaż kolejne 3 -5 minut. Podawaj z ryżem.
Pita nadziewana mielonym mięsem
Składniki:
2 1 łyżeczki drożdży instant
12 szklanki letniej wody
3 1 szklanki mąki
1 1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
mięso mielone przygotowane, jak w przepisie na shish kebab
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w 1 szklanki letniej wody, dodaj cukier, pozostaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj drożdże i stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto uformuj w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki, z każdego kawałka zrób mały placuszek. Posmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż placuszki a na nich miksturę z mięsa. Przykryj kolejnym placuszkiem. Zalep brzegi. Posmaruj olejem i piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN