Materiał promocyjny

Kuchnia egipska

Jak przyrządzić falafel lub shish kebab z wołowiny? Zobacz, jak to zrobił Józek w Dzień Dobry TVN!

Słynne egipskie danie - Koshary

Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu

2 szklanki ugotowanego makaronu penne

2 łyżki białego octu winnego

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 szklanka zmiażdżonej soczewicy

1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów (bez pestek)

1 12 łyżki cukru

1 łyżeczki kminu

1 łyżeczki cynamonu

12 łyżeczki soli

1 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu

2 średnie cebule

Przygotowanie:

Wymieszaj ryż z makaronem. Nałóż łyżką na dno płytkiego talerza. Wymieszaj ocet winny z 1 łyżeczki kminu i czosnkiem w misce. Dodaj soczewicę, wymieszaj i ułóż na ryżu. Wymieszaj pomidory z wodą, cukrem, cynamonem, solą i czerwonym pieprzem w garnuszku. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Ułóż pomidory na soczewicy. Możesz podać z podsmażoną na złoto cebulką.

Falafel

Składniki:

400 g ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)

1 posiekany ząbek czosnku

4 łyżki świeżej kolendry

4 łyżki świeżej pietruszki

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżki mąki

1 posiekana mała cebula

1 posiekana papryczka chili

2 łyżki posiekanych łodyżek selera

2 łyżki posiekanej marchewki

Sól i pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Osusz ciecierzycę. Wrzuć do robota kuchennego razem z cebulą, czosnkiem, chili, marchewką, selerem i ziołami. Zmiksuj na pastę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mieloną kolendrę i mąkę, wymieszaj. Zrób z masy kulki wielkości piłek do golfa. Rozgrzej olej na patelni, dodaj kuleczki i smaż po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z chlebem pita i sałatką z pomidorów.

Shish Kebab z wołowiny

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

1 mała cebula, posiekana

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka posiekanej kolendry

1 łyżeczka tymianku

2- 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie składniki poza olejem. Uformuj z masy podłużne kotleciki. Nabij na patyki do szaszłyków. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim kebaby (po 3 minuty z każdej strony), przykryj i smaż kolejne 3 -5 minut. Podawaj z ryżem.

Pita nadziewana mielonym mięsem

Składniki:

2 1 łyżeczki drożdży instant

12 szklanki letniej wody

3 1 szklanki mąki

1 1 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 szklanka ciepłej wody

mięso mielone przygotowane, jak w przepisie na shish kebab

Przygotowanie:

Rozpuść drożdże w 1 szklanki letniej wody, dodaj cukier, pozostaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj drożdże i stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto uformuj w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki, z każdego kawałka zrób mały placuszek. Posmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż placuszki a na nich miksturę z mięsa. Przykryj kolejnym placuszkiem. Zalep brzegi. Posmaruj olejem i piecz w 200 stopniach przez 30 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości