Julitę Bator i Nataszę Urbańską z pozoru nic nie łączy. Jednak obie panie to propagatorki zdrowego odżywania się. Natasza posiada swoje gospodarstwo rolne w Jajkowicach, a Julita napisała książkę „Zamień chemię na jedzenie”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały prawdziwe jedzenie bez całej tablicy Mendelejewa!
Joanna Szachowska-Tarkowska z córką Dianą przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z zapomnianych warzyw. Jak wygląda i smakuje pasternak? Czy można go podawać z deserami? Zachęcamy do tego, by warzywa wykorzystywać do skomponowania głównego posiłku, a nie tylko jako dodatek do posiłku. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej desery w wersji light. Skorzystajcie z przepisu Moniki na chrupiącą grykę z jogurtem i owocami, drożdżówki z dżemem z suszonych śliwek, sernik jagodowo-bananowy na zimno i szarlotka na cieście migdałowym. Jak smakuje syrop z agawy?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji Masterchefa. Przygotowała przekąski z produktów, których spożywanie może prowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. Na stole pojawiły się: witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku, zielony chłodnik pełen energii oraz ananasowe carpaccio z dietetycznymi lodami z owoców leśnych.
37 dni przed Euro 2012 Franciszek Smuda podał nazwiska 33 kadrowiczów. Do 28 maja, zgodnie z przepisami UEFA, selekcjoner musi zawęzić skład do 23 zawodników, którzy będą reprezentować Polskę na mistrzostwach. O dobre samopoczucie wyselekcjonowanej kadry, a przede wszystkim ich żołądki zadba wyjątkowy człowiek, prawdziwy artysta wśród kucharzy, Tomasz Leśniak. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał przedsmak tego, co zaserwuje naszym piłkarzom.
Maciej Szaciłło w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy według przepisów z książki kucharskiej dla przedszkolaków. Te potrawy może zrobić każdy z Was ze swoim dzieckiem, dobrze bawiąc się przy tym. Polecamy zupę ogórkową z soczewicą, bułki orkiszowe, kisiel gruszkowy, pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną i krem z dyni z mleczkiem kokosowym.
Może ważyć nawet 24 kilogramów. Pełen kwasów tłuszczowych omega-3 dobroczynnych dla naszego serca i mózgu. W kuchni Dzień Dobry TVN łososia przyrządzali Joseph Seelesto, bardziej znany jako Józek oraz Robert Sowa.
Przepisy na dania idealne dla osób z alergią i astmatyków zaprezentowała Iwona Zasuwa. Blogerka zaproponowała nam racuchy, pieczone marchewki, czekośliwki, zupę warzywną i pyszną lemoniadę. Polecamy!
Odwiedzają niespodziewanie nas goście i trzeba przygotować na szybko jakąś przekąskę. Kucharz Joseph Seeletso proponuje serowe przekąski na ciepło, np. camembert nadziewany anchois i pieczony ser kozi zawijany w cukinię.
Na co dzień wyluzowani, w Dzień Dobry TVN założyli marynarki, białe koszule i muszki. Okazja ku temu jest wyjątkowa. De Mono obchodzi swoje dwudziestopięciolecie! Z tej okazji przygotowali dla swoich fanów nie lada gratkę, trasę koncertową, która przebiegać będzie przez największe polskie filharmonie aż do warszawskiej Sali Kongresowej. Dla Was przygotowali niespodziankę - specjalną, elegancką, wyśmienitą, kuchnię wiedeńską. Na wysokim C!
W kuchni Dzień Dobry TVN mnóstwo przysmaków z karmelem: krem mascarpone karmelowy z jadalną ziemią z kruszonki i migdałów; tarta z bananami i karmelem; tort czekoladowy z karmelem oraz przepiórka z dyniowym assiette i sosem winnym, przyprawiona gorzką czekoladą. Przygotowali je Ania Starmach i Dawid Budzich - uczestnik programu MasterChef. Smacznego!
Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.
To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!
Kuchnia dla karmiącej mamy powinna być lekkostrawna, nie powinna zawierać intensywnych przypraw, czosnku, cebuli i kalafiora czy kapusty. Powinna natomiast być bogata w witaminę: A, C, B2, B12, jod, cynk, żelazo i wapń.
W naszej kuchni: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk i psychodietetyk, pokazała nam jak prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe naszej rodziny. Jak przekonać dzieci do "zielenieny"? O tym, że prawidłowa dieta zaczyna się już od zakupów opowiedział nam Maciej Stuhr. Dowiedzieliśmy się też, dlaczego w tym roku, w ich domu, nie było bigosu na święta :)
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, wszystko o dyniach! Sezon dyniowy w pełni dlatego też Daria Ładocha zaproponowała nam kilka swoich ulubionych przepisów na dania z dyni! Spróbujcie: ciasteczek dyniowych, dyniowego curry i sałatki z pieczoną dynią!
W kuchni Dzień Dobry TVN bloger kulinarny i podróżnik - Bartek Kieżun zaproponował nam swoje ulubione przepisy na dania kuchni portugalskiej: polvo a lagareiro, sopa de tomate, pao de deus, patê de Sardinha
Jak smakuje Kraków, który został wybrany Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019? Postanowiła się o tym przekonać dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska, która przy Kładce Ojca Bernatka w Krakowie spotkała się z Robertem Koczwarą, z szefem kuchni jednej z krakowskich restauracji. Przygotował dla niej: ptysie z kremem ze słonecznika i suską sechlońską i pieczoną jagnięcinę z purée z fasoli. Skorzystajcie z przepisów!
Przekąski na Halloween - przepisy i ciekawe pomysły. Skoro Halloween to i dynia. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: zupę dyniową, papiloty z dyni z rukolą, tagine z dyni oraz spaghetti z dynią i rozmarynem. A jak wygląda Wasze menu na dziady? Co, oprócz prowadzących Dzień Dobry TVN, można zrobić z dyni? :)
Dziś w Dzień Dobry TVN gratka dla wielbicieli fasoli. Piotr Kucharski zaprezentował przepisy na: sałatkę z zapiekanej dyni z ciecierzycą, grzanki z fasolą flażoletką i pomidorami, zapiekane tortille z fasolą i kurczakiem oraz gulasz warzywny z grzybami i białą fasolą! Smacznego!
W kuchni Dzień dobry TVN tym razem potrawy bogate w składniki wspomagające pamięć i koncentrację i dania, po których poczujemy się pełni energii i chęci do pracy lub nauki.
Sebastian Krauzowicz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dla nas pyszne dania z dyni: wegańską dynię z soczewicą i szpinakiem, dynię zapiekaną z warzywami korzeniowymi i serem blue, a także dyniowy chowder z kurczakiem i komosą ryżową.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy austriackie. Na naszym stole pojawiły się smakołyki w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Co powiecie na zupę krem z dyni, polędwiczki w piwie, roladki z suszonych kruszek, krążki z jabłek w ciecie z cydrem czy lody waniliowe z olejem z pestek dyni i karmelizowanymi pestkami?
Przydatna nie tylko podczas Halloween. W kuchni spisuje się świetnie! Piotr Kucharski, w Dzień Dobry TVN, przygotował dyniowy sernik, przecier dyniowy, sałatka w dyniach, polędwiczki wieprzowe na purée dyniowo-pomarańczowym oraz piklowaną dynię.
Podobno czekolada wcale nie tuczy. Ania Starmach oraz Daniel Hucik, uczestnik programu „MasterChef”, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali czekoladowe przysmaki: czekoladowe placuszki, czekoladowe ciasto piernikowe, lody czekoladowo-orzechowe, ciastko czekoladowe z niespodzianką. Smacznego!
Kuchnię Dzień Dobry TVN przenieśliśmy na chwilę do Wrocławia - Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Tam zwyciężczyni II edycji programu „MasterChef” Beata Śniechowska i mistrz kulinarny Piotr Kucharski przygotowali dania lokalne. Zaserwowali nam: jesiotra glazurowanego miodem wrzosowym, sery dolnośląskie na konfiturze jabłkowej z olejem lnianym oraz placek drożdżowy z ucieranymi płatkami róż.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka wersji pieczonego kurczaka. Sebastian podpowiedział, jak wybrać najlepsze mięso, jak je marynować i czy piec w rękawie, folii, a może klasycznej brytfance?
Ewa Bukowska-wielbicielka naturalnych i prostych smaków. Z dzieciństwa szczególnie pamięta jabłka z rodzinnego sadu, a obecnie ze względu na sezon, zajada się szparagami. Dziś w naszej kuchni opowiedziała o mężczyznach, którzy dla niej gotują i o pasji do pisania bajek.