Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Sernik nowojorski z truskawkami
Spód:
150 g kruchych herbatników
75 g masła
Masa:
600 g serka kremowego
150 g cukru pudru
6 żółtek
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki do dekoracji
Sok i skórka z cytryny
Laska wanilii
Przygotowanie:
Masło rozpuść i wymieszaj je z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy. Ser wymieszaj mikserem z cukrem, następnie dodaj mąkę, żółtka, białka, ziarenka wanilii, sok i skórkę z cytryny. Masę przelej do tortownicy. Owiń ją z zewnątrz folią aluminiową i wstaw do większej formy/naczynia z wodą. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, wyciągnij z wody, odwiń folię i poczekaj aż sernik ostygnie. (najlepiej wstaw na kilka godzin do lodówki). Na wierzch połóż truskawki - im więcej tym lepiej!
Kruche orzechowe cisteczka
Składniki:
500 g mąki
100 g cukru
100 g masła
60 g masła orzechowego
2 łyżki gęstej śmietany
Płaska łyżeczka sody
Garść migdałów lub orzechów włoskich
Przygotowanie:
W misce wymieszaj masło z cukrem, masłem orzechowym, śmietaną i soda, stopniowo dodawaj mąkę. Zlep ciasto w kule i wstaw na 30 min do lodówki. Następnie odrywaj małe porcje ciasta, lep z nich kuleczki, kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj dłonią. Ciastka udekoruj orzechami lub migdałami. Piecz je około 12-16 minut w temperaturze 180 stopni.
Pancakes z marchewką
Składniki:
200 ml maślanki
200 g mąki
30 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 szklanki tartej marchwi
2 łyżki brązowego cukru
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu
Sól
Przygotowanie:
Mąką wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem. W misce wymieszaj jajko z cukrem, dodaj maślankę, stopniowo wsypuj mąkę. Do gęstej masy dodaj marchew i roztopione masło, wymieszaj. Smaż na nieprzywierającej patelni około 2 minut z każdej strony. Podawaj np. z rodzynkami, orzechami lub śmietaną.
Pancakes z cukinii
Składniki:
100 g mąki
2 starte cukinie
1 łyżka oliwy
1 jajo
0,5 łyżeczki sody
Cebulka dymka
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
Utarta cukinię posól i odstaw na chwile, następnie odciśnij ją w dłoniach z nadmiaru wody. W misce wymieszaj jajko z mąką, sodą, pokrojoną cebulką, oliwą, odrobina pieprzu, wsyp cukinie i wymieszaj raz jeszcze. Małe placuszki smaż na nie przywierającej patelni około 2 minut z każdej strony.
Burgery z łososiem
Składniki:
280 g łososia bez skóry
4 razowe bułki
Kiełki słonecznika
Czerwona cebula
Natka pietruszki
Łyżka śmietany
Cebulka dymka
Pomidory
Żółty ser
Sałata
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
Łososia pokrój drobno (jak na tatara). Wymieszaj go z posiekaną natką, cebulką, dodaj śmietanę, odrobinę soli i pieprzu. Formuj 4 małe burgery i smaż je na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Bułki przekrój na połowę, włóż na chwile do piekarnika z funkcja grill. Na podpieczone spody nałóż rybne burgery, dodaj warzywa, ewentualnie ser, przykryj druga połowa bułki. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN