Materiał promocyjny

Ryby i owoce morza z grilla

Swego czasu Robert Sowa razem z Marcinem Budynkiem i ś.p. Maciejem Kuroniem ustanowili rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba. Dziś w Dzień Dobry TVN razem z Grzegorzem Łapanowskim zaprezentowali potrawy rybne, które można przyrządzić na grillu.

Podwędzane porcje fileta z łososia z grillowanymi młodymi ziemniakami

Składniki dla 4 osób:

4 porcje z łososia

LIMITO

Kilka szczap drewna do aromatyzowania grilla

4 gałązki rozmaryny

Pieprz, sól

600 g ugotowanych młodych ziemniaków

4 łyżki masła

4 łyżki świeżo siekanego koperku

1 cytryna

Pęczek rzodkiewek

400 ml maślanki

Sposób przygotowania:

Sedno tkwi w prostocie. W aromacie wędzonej, pieczonej, soczystej ryby w połączeniu z kremowym smakiem młodych ziemniaków, które idealnie komponują się z koprem. Łosoś lubi koper. A maślaka rzodkiewkę. Proste smaki i beztroska przyjemność jedzenia.

Z folii aluminiowej obrywany 4 spore arkusze, 4 mniejsze. Szczapy drewna podpalamy nad palnikiem. Możemy też sprażyć je na mocno rozgrzanej patelni, tak by uwolniły aromat. Zależy nam na leśnym posmaku. Szczapki drewna układamy na 4 arkuszach. Dodajemy po gałązce rozmaryny i tę aromatyczną mieszankę przykrywany niewielkim arkuszem folii, na którym układamy porcje łososia Limito. Każdą paczkę szczelnie zamykamy i układamy na grillu lub wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (dzięki temu zabiegowi ryba uzyska podwędzany aromat i zachowa soczystość). Ugotowane ziemniaki również zamykamy w foliowych paczuszkach razem z łyżką masła, kopru i szczyptą soli. Kiedy łosoś się pieczę mamy chwilę by nakryć do stołu. Rozkroić cytrynę i nalać maślankę. pęczek młodych rzodkiewek do chrupania. Umyć Prosto, po prostu, pysznie – porcje z łososia Limito i domowe grillowanie.

Grillowane steki z łososia norweskiego z masłem żurawinowo-musztardowym

Składniki dla 4 osób:

4 steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach -

LIMITO

Olej

Sól, różowy pieprz

Mięta i pomarańcza do dekoracji

100 g miękkiego masła

2 łyżki musztardy gruboziarnistej

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Sól, pieprz

40 g suszonej żurawiny amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Żurawinę drobno posiekać, dodać do masła i schłodzić. Steki z łososia posmarować olejem i piec przez ok. 3 minuty z obu stron na rozgrzanym grillu, a następnie doprawić do smaku solą i różowym pieprzem. Danie udekorować miętą i pomarańczami, podawać z masłem żurawinowo-musztardowym.

Curry z krewetek z żurawiną amerykańską i bukietem sałat

Składniki dla 2 osób:

1 op. (275 g) Krewetek Black Tiger w sosie curry

Limito

3 łyżki żurawiny amerykańskiej

200 g kolorowych sałat

1 obranego i pokrojonego w kostkę świeżego ananasa

1 pęczka posiekanej kolendry

4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe

Sposób przygotowania:

Zamrożone krewetki w sosie curry Limito przełożyć na patelnię, usmażyć zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu, pod koniec smażenia dodać żurawinę amerykańską i dusić 2 minuty.

Bukiet sałat ułożyć na talerzach z ananasem i pomidorami koktajlowymi. Na sałatce ułożyć krewetki curry. Przed podaniem danie posypać świeżo siekaną kolendrą.

Steki z łososia marynowane w ziołach z grillowanymi warzywami

Składniki dla 4 osób:

4 porcje steków z łososia marynowanych w ziołach

Limito

8 młodych marchewek

1 koper włoski

8 szparagów zielonych

8 małych czerwonych cebulek

Pół pęczka koperku

Oliwa

1 cytryna

Lampka czerwonego wina

Łyżka miodu

tymianek

Sposób przygotowania:

To danie jest połączeniem prostych naturalnych smaków i dymnych aromatów. Twardsze warzywa warto jest chwilę podgotować, sparzyć przed wrzuceniem na grill. Marchew, koper, cebula, szparagi – młode i intensywne w smaku pysznie się ze sobą łączą – z łososiem też!

Koper włoski obkrawamy z twardego trzonka i łodyg, i kroimy na 8 części. Wrzucamy go do wrzątku na ok. 2 minuty. Odcedzamy. Szparagi obieramy, marchewki również. Marchewki podobnie jak koper wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Cebulki obieramy i gotujemy w całości z dodatkiem wina i miodu. Gotujemy do miękkości, aż płyn odparuje i stanie się gęsty. Doprawiamy tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem.

Steki z łososia grillujemy na mocno rozgrzanym grillu z obu stron po ok. 3 - 4 minuty. Równolegle grillujemy szparagi, koper i marchewki. Kiedy wszystko będzie rumiane i gotowe układamy na talerzu łososia i kopczyk z grillowanych warzyw. Całość opruszamy świeżo tartym koprem włoskim, skórą i sokiem z cytryny.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości