Śniadanie (450 kcal)
Twarożek wiosenny (około 150 kcal)
Składniki:
ser twarogowy chudy około 100 g
2 łyżki kefiru
1 ogórek świeży
łyżka pestek dyni
kiełki np. brokuł (lub mieszanka kiełków)
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miski przełożyć twarożek, dodać kefir, rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojonego ogórka, kiełki i posiekane pestki dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pieczywo razowe pełnoziarniste (2 kromki) (około 150 kcal)
Sałatka z marchewki z rodzynkami (około 150 kcal)
Składniki
1 marchewka umyta i starta na tarce
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich obranych
sok z 1 cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
świeża mięta
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku sola i pieprzem.
II śniadanie (160 kcal)
Koktajl truskawkowy
Składniki:
3 szklanki mrożonych truskawek
szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
4 kostki lodu
2 łyżeczki miodu rzepakowego
listki mięty do smaku i ozdoby
Przygotowanie:
Truskawki, jogurt, miód i parę listków mięty miksujemy razem. Ozdabiamy listkiem mięty.
Obiad (500 kcal)
Krem z zielonego groszku (ok. 150 kcal)
Składniki:
Włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, 1 seler, 1 por)
Przyprawy (liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawy ziołowe)
Opakowanie mrożonego groszku zielonego około 500 g
2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z włoszczyzny z przyprawami, można dodać do wywaru oliwę. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek. Przyprawiamy do smaku, nie zabielamy!!! Wszystko razem miksujemy do konsystencji kremu.
Łosoś gotowany na parze z sosem tzatziki (około 350 kcal)
Składniki:
filet z łososia ok. 100 g
włoszczyzna (marchew, pietruszka, por)
sok z cytryny
koperek lub zioła
sos:
opakowanie jogurtu naturalnego około 200 g
1 ogórek świeży
czosnek
pieprz
Przygotowanie:
Łososia przełożyć do garnka do gotowania na parz, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym koperkiem i pokrojona włoszczyzną. Gotować 15-20 min. Sos: ogórka zetrzeć na tarce (odsączyć sok na ściereczce), czosnek przecisnąć przez praskę, ogórek i czosnek dodać do jogurtu, doprawić pieprzem. Przygotowana rybę polać sosem.
Kolacja (300 kcal)
Sałatka z suszonymi pomidorami i mazarellą
Składniki:
sałata lodowa (5-6 liści)
rukola (kilka liści)
ogórek świeży
mieszanka kiełków (łyżka)
suszone pomidory (4 sztuki)
oliwki czarne (2 łyżki)
ser mozzarella (4 kulki)
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka oliwy z zalewy pomidorów suszonych
łyżeczka octu balsamicznego
sok z cytryny (łyżka)
2 łyżki wody
mieszanka ziół (np. prowansalskich)
łyżeczka pesto z bazylii
Przygotowanie:
Sałatę i rukolę rwiemy na drobne kawałki, dodajemy pokrojonego ogórka, oliwki, pomidory i kiełki. Posypujemy pokrojoną mozarellą. Całość zalewamy przygotowanym sosem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN