Materiał promocyjny

Zupy z czterech stron świata

Stawia na nogi, rozgrzewa i inhaluje. Gorąca i ożywcza zupa, trochę jak sos, jest prawdziwą chlubą kucharza i sprawdzianem jego umiejętności. Najlepsze, gotowane na prawdziwych głębokich bulionach, są doskonałe w mroźne dni. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak polecają zupy z czterech stron świata.

Miso udon z kurą z Japonii

Składniki:

1,5 l domowego bulionu z kurczaka

1/2 zagrodowego kurczaka

1 mała marchew posiekana w zapałkę

1 mały por posiekany w zapałkę

Garść boczniaków, pieczarek

10 g namoczonych glonów wakame

Kilka kropli oleju sezamowego

3 cm utartego korzenia imbiru

3 posiekane ząbki czosnku

Szczypiorek, kolendra - posiekane

Łyżka miso

Sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Marchew, por i grzyby kroimy w zapałkę. Kurczaka kroimy w mniejsze części lub samo mięso siekamy w drobne płatki. Bulion zagotowujemy dodajemy do niego mięso i wcześniej ugotowany makaron udon. Na osobnej patelni na największym ogniu smażymy warzywa i grzyby. Po chwili dodajemy je do bulionu razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Mieszamy zupę by smaki się połączyły i serwujemy gorący bulion ze świeżym aromatem szczypiorku i kolendry.

Żur z mlekiem kokosowym

Składniki:

1/2 l domowego zakwasu

ok. 2 l mocnego bulionu na wędzonce, grzybach i białej kiełbasie

2 cebule

ok. 300 ml mleka kokosowego – najlepiej świeżego

8 białych kiełbas z gotowania bulionu

Grzyby z gotowania bulion i ew. dodatkowo pieczarki lub mrożone borowiki

250 g wędzonego domowego boczku

Czosnek do smaku

Przygotowanie:

Bulion gotujemy samodzielnie z dodatkiem namoczonych wcześniej suszonych grzybów, białej kiełbasy i boczku. Kiedy będzie gotowy mięsną wkładkę wyciągamy. Grzyby i kiełbasę kroimy w plastry, a boczek w kostkę, a następnie przesmażamy na oleju (najlepiej rzepakowym) razem z posiekaną cebulą. Zawartość patelni dodajemy do bulionu. Dodajemy też mleko kokosowe (warto spróbować zrobić mleko domowym sposobem) i pokrojone pieczarki (ew. ziemniaki). Zupa jest gotowa. Rozgrzewająca, pachnąca i pyszna.

Góralska zupa czosnkowa z surowym żółtkiem

Składniki:

1 główka czosnku

Pół cebuli

2 ziemniaki

Kawałek mocno uwędzonego boczku

Szczypta majeranku

1 l bulionu drobiowego

Łyżka tłuszczu kaczego

250 ml maślanki

Łyżka posiekanej natki pietruszki

Łyżka oleju rzepakowego

4 żółtka

Garść grzanek przyrumienionych na masełku

Przygotowanie:

Główkę czosnku lekko zwilżamy olejem rzepakowym i umieszczamy w piecu czekając, aż się lekko spali, ale nie za mocno. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie – obieramy z łupin. Obrany czosnek miażdżymy. Na kaczym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę, boczek i ziemniaki (jeśli boczek wytopi zbyt dużo tłuszczu odlewamy) a na końcu dodajemy czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą się lekko rozpadały, zagęszczając nam zupę. Doprawiamy maślanką, majerankiem i natką pietruszki. Zupę podajemy wrzącą, posypaną grzankami a obok surowe żółtko.

Meksykańska zupa fasolowa z guacamole

Składniki:

1/2 kg różnych rodzajów fasoli (wcześniej namoczonych) może być tylko Jaś

25 dkg boczku lub jagnięciny

Puszka posiekanych pomidorów pelatti

Szczypta kminu rzymskiego

Garść świeżej kolendry

Papryczka chilli

2 cebule czerwone posiekane w drobna kostkę

1 marchewka

Kawałek posiekanego selera naciowego

Sok i skórka z 1 limonki

1,5 l bulionu gotowanego z tymiankiem, liściem laurowym i kolendrą

Guacamole

Składniki:

1 dojrzałe awokado

Pół ząbka czosnku

Łyżka świeżo posiekanej kolendry

Sok z połowy limonki

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Sól / pieprz

Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie smażymy kolejno: boczek, cebule, marchew, seler naciowy i pomidory poczym doprawiamy kminem rzymskim i skórką z limonki. Zalewamy bulionem wsypujemy fasolę i gotujemy tak długo aż fasola się rozgotuję a zupa będzie gęsta. Doprawiamy świeżą kolendrą, chilli i sokiem z limonki. Guacamole: wszystkie składniki za pomocą widelca miażdżymy na gładka masę. Zupę podajemy z guacamole!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości