Miso udon z kurą z Japonii
Składniki:
1,5 l domowego bulionu z kurczaka
1/2 zagrodowego kurczaka
1 mała marchew posiekana w zapałkę
1 mały por posiekany w zapałkę
Garść boczniaków, pieczarek
10 g namoczonych glonów wakame
Kilka kropli oleju sezamowego
3 cm utartego korzenia imbiru
3 posiekane ząbki czosnku
Szczypiorek, kolendra - posiekane
Łyżka miso
Sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Marchew, por i grzyby kroimy w zapałkę. Kurczaka kroimy w mniejsze części lub samo mięso siekamy w drobne płatki. Bulion zagotowujemy dodajemy do niego mięso i wcześniej ugotowany makaron udon. Na osobnej patelni na największym ogniu smażymy warzywa i grzyby. Po chwili dodajemy je do bulionu razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Mieszamy zupę by smaki się połączyły i serwujemy gorący bulion ze świeżym aromatem szczypiorku i kolendry.
Żur z mlekiem kokosowym
Składniki:
1/2 l domowego zakwasu
ok. 2 l mocnego bulionu na wędzonce, grzybach i białej kiełbasie
2 cebule
ok. 300 ml mleka kokosowego – najlepiej świeżego
8 białych kiełbas z gotowania bulionu
Grzyby z gotowania bulion i ew. dodatkowo pieczarki lub mrożone borowiki
250 g wędzonego domowego boczku
Czosnek do smaku
Przygotowanie:
Bulion gotujemy samodzielnie z dodatkiem namoczonych wcześniej suszonych grzybów, białej kiełbasy i boczku. Kiedy będzie gotowy mięsną wkładkę wyciągamy. Grzyby i kiełbasę kroimy w plastry, a boczek w kostkę, a następnie przesmażamy na oleju (najlepiej rzepakowym) razem z posiekaną cebulą. Zawartość patelni dodajemy do bulionu. Dodajemy też mleko kokosowe (warto spróbować zrobić mleko domowym sposobem) i pokrojone pieczarki (ew. ziemniaki). Zupa jest gotowa. Rozgrzewająca, pachnąca i pyszna.
Góralska zupa czosnkowa z surowym żółtkiem
Składniki:
1 główka czosnku
Pół cebuli
2 ziemniaki
Kawałek mocno uwędzonego boczku
Szczypta majeranku
1 l bulionu drobiowego
Łyżka tłuszczu kaczego
250 ml maślanki
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Łyżka oleju rzepakowego
4 żółtka
Garść grzanek przyrumienionych na masełku
Przygotowanie:
Główkę czosnku lekko zwilżamy olejem rzepakowym i umieszczamy w piecu czekając, aż się lekko spali, ale nie za mocno. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie – obieramy z łupin. Obrany czosnek miażdżymy. Na kaczym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę, boczek i ziemniaki (jeśli boczek wytopi zbyt dużo tłuszczu odlewamy) a na końcu dodajemy czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą się lekko rozpadały, zagęszczając nam zupę. Doprawiamy maślanką, majerankiem i natką pietruszki. Zupę podajemy wrzącą, posypaną grzankami a obok surowe żółtko.
Meksykańska zupa fasolowa z guacamole
Składniki:
1/2 kg różnych rodzajów fasoli (wcześniej namoczonych) może być tylko Jaś
25 dkg boczku lub jagnięciny
Puszka posiekanych pomidorów pelatti
Szczypta kminu rzymskiego
Garść świeżej kolendry
Papryczka chilli
2 cebule czerwone posiekane w drobna kostkę
1 marchewka
Kawałek posiekanego selera naciowego
Sok i skórka z 1 limonki
1,5 l bulionu gotowanego z tymiankiem, liściem laurowym i kolendrą
Guacamole
Składniki:
1 dojrzałe awokado
Pół ząbka czosnku
Łyżka świeżo posiekanej kolendry
Sok z połowy limonki
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Sól / pieprz
Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie smażymy kolejno: boczek, cebule, marchew, seler naciowy i pomidory poczym doprawiamy kminem rzymskim i skórką z limonki. Zalewamy bulionem wsypujemy fasolę i gotujemy tak długo aż fasola się rozgotuję a zupa będzie gęsta. Doprawiamy świeżą kolendrą, chilli i sokiem z limonki. Guacamole: wszystkie składniki za pomocą widelca miażdżymy na gładka masę. Zupę podajemy z guacamole!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN