Owocowa kuchnia. Udko z kurczaka i serowe ptysie

Owoce najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Jednak wspaniale komponują się z mięsem i serami. W studiu Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: udka kurczaka w oliwie, sałatkę z cytrusów, serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii oraz maślankową panna cottę z czarną porzeczką.

Udka kurczaka w oliwie, sałatka z cytrusów

Składniki:

6 udek z kurczaka

4 cytryny

4 pomarańcze

4 grejpfruty

1 pomelo

100 g śliwek suszonych

1 pęczek rzodkiewki

oliwa

czarny pieprz, sól

szczypiorek

Przygotowanie:

Udka kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy, skrapiamy oliwą wędzoną, dodajemy śliwki suszone i wstawiamy do piekarnika do pieczenia. Owoce filetujemy, łączymy, dodajemy kilka kropel oliwy, pokrojony szczypiorek i cienkie plastry rzodkiewki. Kurczaka podajemy z soczystą sałatką.

Serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii

Składniki:

250 ml wody

6 szt. jajek

250 g masła

200 g mąki

150 g sera koziego

sól

10 szt. polskich jabłek

150 g szynki suszonej

50 g masła

2 łyżki miodu

sok z 1 cytryny

ziele angielskie mielone

goździki, kardamon mielony, cynamon

świeża szałwia

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z masłem i solą, do gotującej dodajemy mąkę , energicznie mieszamy do momentu aż na dnie zacznie pojawiać się biały osad. Ciasto zdejmujemy z kuchenki i ubijając mikserem dodajemy po 1 jajku, na koniec dodajemy starty ser. Masę wykładamy za pomocą worka cukierniczego lub łyżki na papier pergaminowy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy jabłka 3-4 minuty, dodajemy przyprawy, miód. Szynkę układamy na papierze pergaminowym i wypiekamy na chipsy w piekarniku. Szałwię przesmażamy na chrupiąco na oleju.

Ptysie przekrawamy lub na wierzchu każdego układamy porcje gorących jabłek, obok chips z szynki, szałwii i krople oliwy.

Maślankowa panna cotta z czarną porzeczką

Składniki:

2 szklanki maślanki

1szklanka śmietany 36%

20 g żelatyny

60 g cukru

skórka z 1 cytryny

laska wanilii

500 g czarnej porzeczki

100 ml wina czerwonego

100 g cukru

cynamon

skórka z 1 pomarańczy

kukurydza prażona

orzeszki pistacjowe

bazylia świeża

Przygotowanie:

Żelatynę namaczamy w maślance (1/2szkl). Pozostałą maślankę łączymy ze śmietaną, cukrem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Do podgrzanej maślanki i śmietany dodajemy namoczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do naczyń , wstawiamy do lodówki. Wino zagotowujemy z laską wanilii, która nam pozostała, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Redukujemy płyn dodajemy na koniec porzeczkę czarną. Powstały sos Pannę cotta podajemy z porzeczką czarną, chrupiącą kukurydzą, listkami świeżej bazylii i siekanymi orzechami pistacjowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości