Udka kurczaka w oliwie, sałatka z cytrusów
Składniki:
6 udek z kurczaka
4 cytryny
4 pomarańcze
4 grejpfruty
1 pomelo
100 g śliwek suszonych
1 pęczek rzodkiewki
oliwa
czarny pieprz, sól
szczypiorek
Przygotowanie:
Udka kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy, skrapiamy oliwą wędzoną, dodajemy śliwki suszone i wstawiamy do piekarnika do pieczenia. Owoce filetujemy, łączymy, dodajemy kilka kropel oliwy, pokrojony szczypiorek i cienkie plastry rzodkiewki. Kurczaka podajemy z soczystą sałatką.
Serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii
Składniki:
250 ml wody
6 szt. jajek
250 g masła
200 g mąki
150 g sera koziego
sól
10 szt. polskich jabłek
150 g szynki suszonej
50 g masła
2 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
ziele angielskie mielone
goździki, kardamon mielony, cynamon
świeża szałwia
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą, do gotującej dodajemy mąkę , energicznie mieszamy do momentu aż na dnie zacznie pojawiać się biały osad. Ciasto zdejmujemy z kuchenki i ubijając mikserem dodajemy po 1 jajku, na koniec dodajemy starty ser. Masę wykładamy za pomocą worka cukierniczego lub łyżki na papier pergaminowy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy jabłka 3-4 minuty, dodajemy przyprawy, miód. Szynkę układamy na papierze pergaminowym i wypiekamy na chipsy w piekarniku. Szałwię przesmażamy na chrupiąco na oleju.
Ptysie przekrawamy lub na wierzchu każdego układamy porcje gorących jabłek, obok chips z szynki, szałwii i krople oliwy.
Maślankowa panna cotta z czarną porzeczką
Składniki:
2 szklanki maślanki
1szklanka śmietany 36%
20 g żelatyny
60 g cukru
skórka z 1 cytryny
laska wanilii
500 g czarnej porzeczki
100 ml wina czerwonego
100 g cukru
cynamon
skórka z 1 pomarańczy
kukurydza prażona
orzeszki pistacjowe
bazylia świeża
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w maślance (1/2szkl). Pozostałą maślankę łączymy ze śmietaną, cukrem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Do podgrzanej maślanki i śmietany dodajemy namoczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do naczyń , wstawiamy do lodówki. Wino zagotowujemy z laską wanilii, która nam pozostała, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Redukujemy płyn dodajemy na koniec porzeczkę czarną. Powstały sos Pannę cotta podajemy z porzeczką czarną, chrupiącą kukurydzą, listkami świeżej bazylii i siekanymi orzechami pistacjowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN