Schab po królewsku, polędwica i karkówka na soli!

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Maciej Barton, szef kuchni, który zajął II miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategoriach danie główne i przystawka! Poznajcie jego przepisy!

Marynata do czerwonych mięs (wołowina, baranina)

2 szkl. maślanki

duża cebula drobno posiekana

szczypta goździków

szczypta liścia laurowego

pół łyżeczki gałki muszkatołowej startej

suszony tymianek

pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią mieso, odstawiamy na około 3 dni w ciemnym, i chłodnym miejscu

Uniwersalna marynata

2 szkl. Czerwonego wina

4 łyżki oleju

1 cebula drobno pokrojona

suszony tymianek

liść laurowy

10 ziaren kolendry

5 ziaren ziela angielskiego

3 ząbki czosnku

5 ziarenek pieprzu

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i zalać dokładnie mięso na około 3 dni obracamy co jakiś czas

SCHAB PO KRÓLEWSKU

Składniki:

1 kg schabu z kością

3 łyżki oleju

2 łyżki mąki

nadzienie:

200 g pieczarek

2szt żółtka

50 g orzechów włoskich

1łyżka masła

1łyżka tartego chrzanu

gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Przygotowanie: Drobno pokrojone pieczarki usmażyć na maśle. Orzechy sparzyć i drobno posiekać. Od kości oddzielić mięso. Oczyszczone resztki mięsa zmielić i połączyć z pieczarkami, chrzanem, orzechami i żółtkami , doprawić do smaku. Mięso naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. W nacięcie włożyć nadzienie, obwiązać nitką, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do brytfanki i piec 35 -40 minut w 160°, polewając wytworzonym sosem. Przed podaniem pokroić w grube plastry.

Polędwica wołowa z kurkami, w cieście , Ala Wellington, z pieczonym ziemniakiem Hasenback

Składniki:

Polędwica wołowa 1kg

Ciasto francuskie 1 opakowanie

Kurki mrożone 1kg

Cebula 3 szt

Szpinak młody 1 opakowanie

Ziemniaki 10 szt

Masło 1 kostka

Przygotowanie:

Polędwicę przyprawiamy i obsmażamy na oleju. Kurki przesmażamy razem z cebulą do uzyskania gęstego aromatycznego sosu. Szpinak blanszujemy. Ciasto francuskie rowijamy, rozkładamy blanszowane liście szpinaku. Na liście rozciągamy podsmażone kurki. Polędwicę nakładamy na środek przygotowanego placka. Zawijamy szczelnie. Ciasto lekko z wierzchu nakrajamy i zapiekamy w temp 180st, 45min.

Karkówka pieczona na soli z goździkiem

Składniki:

karkówka 1,5kg

sól kamienna 1,5kg

goździki 1 opakownie

marchew 6 szt

Karkówkę nadziewamy wzdłuż marchwią i goździkami. Ww naczyniu żaroodpornym wysypujemy 1,5 kg soli i na nie kładziemy karkówkę. Zapiekamy w piecu przez 1,5 godziny

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!