Piotr Bławicki / East News
Jajka w koszyczkach chlebowych
Składniki:
4 jajka
4 kromki chleba tostowego
4 łyżki masła
Sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Rozpuść masło. Odkrój skórkę od chleb. Każdą kromkę posmaruj masłem (użyj do tego pędzla), posmaruj też formę na muf finki. Kromki włóż do wgłębień, dociśnij aby przykleiły się do dna. Jajka rozbijaj pojedynczo i przekładaj je do chlebowych koszyczków. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 15 minut (jeśli wolisz rzadsze jajka trzymaj krócej). Gotowe koszyczki przełóż na talerz posyp odrobiną soli, pieprzu i szczypiorku. Smacznego!
Parówki zapiekane w cieście francuskim
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
8 parówek dobrej jakości
8 plastrów sera żółtego
Gruba morska sól
Przygotowanie:
Ciasto pokrój na 8 równych kawałków. Na każdym z nich połóż plaster sera, następnie parówkę, zawiń ją tak aby wystawały końce kiełbaski, natnij je. Ciasto posyp odrobina grubej soli morskiej i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 15 minut.
Żółtka pod pierzynką
Składniki:
4 żółtka
4 białka
80g tartego żółtego sera
80ml gęstej śmietany
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Małe foremki do sufletów wysmaruj masłem. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj odrobinę soli. Na dno każdej foremki nałóż warstwę białek, następnie połoz na niej po jednym żółtku, posyp żółtka serem, odrobina soli i pieprzu, przykryj pozostałą piana z białek. Wstaw na około 5 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni.
Idealnie puszyste pancakes
Składniki:
500ml maślanki
400g mąki
2 jaja
3 łyżki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
500g mrożonych malin
4 łyżki cukru
Cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, sola cukrem, maślankę wymieszaj z jajkami i masłem, połącz wszystkie składniki używając miksera, dobrze Bay ciasto trochę „odpoczęło” najlepiej więc odłóż ciasto na godzinę. Po tym czasie smaż na patelni małe placuszki. Podawaj z sosem malinowym: maliny rozmroź, podgrzej i dodaj cukier.
Drożdżówki z białym serem
Składniki:
500g mąki
200ml ciepłego mleka
50g cukru
50g roztopionego masła
20g drożdży
2 jaja
Szczypta soli
Roztrzepane jajo do posmarowania ciasta
500g mielonego białego sera
4 łyżki cukru pudru
1 jajo
2 garści rodzynek
Przygotowanie:
Z drożdży połowy cukru i odrobiny mleka zrób zaczyn, odstaw go na około 15 minut. Mąkę przesiej, dodaj zaczyn, jaja i pomału dolewaj mleko, masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W misce wymieszaj ser z jajkiem dodaj cukier. Z ciasta formuj małe spłaszczone bułeczki układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, po tym czasie na środku każdej z bułeczek zrób małe wgłębienie, nałóż tam porcje sera, posyp go rodzynkami, brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym masłem. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN