Filet z piersi kaczki z sosem wiśniowym na tartych buraczkach i sałatką z zielonej fasolki
Składniki:
Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opak.
Buraczki puree Hortex – 1 opak.
Wiśnie bez pestek Hortex 200 g
2 filety z piersi kaczki
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
garść podprażonych pestek dyni
sól i pieprz
1 laska cynamonu
2 goździki
1 gwiazda anyżu
Sposób przygotowania:
Piersi kaczki ponacinaj w kratkę od strony skóry, przypraw pieprzem i solą i usmaż na suchej patelni, zaczynając od strony skóry (żeby tłuszcz się wytopił, a skóra stała złotobrązowa.). Następnie obróć filety, usmaż z drugiej strony i wstaw do rozgrzanego do temperatury 160ºC piekarnika mniej więcej na 5-6 minut. Tymczasem na gorącą patelnię wrzuć wiśnie i przyprawy i ciągle mieszając, przygotuj sos. Jednocześnie rozmroź buraczki, dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku i podgrzej. Fasolkę ugotuj i wymieszaj ze śmietaną, musztardą i pestkami dyni.
Upieczoną kaczkę polaną sosem wiśniowym podawaj z buraczkami i sałatką z zielonej fasoli.
Babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym
Składniki:
Truskawki Hortex 200g
50 ml octu balsamicznego
mascarpone – 1 opak.
2 łyżki mleka
Babeczki:
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki pełnoziarnistej
1 1/2 proszku do pieczenia
1 sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g cukru trzcinowego (najlepiej dark muscovado)
280 ml maślanki
1 duże jajko
75 g oleju kokosowego
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Truskawki rozmroź, zalej octem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania.
Banany rozgnieć w misce, po czym wsyp mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sodą, solą i cukrem oraz dodaj maślankę, jajka i olej. Całość dobrze wymieszaj (ale nie za mocno), tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie wyłóż formę do muffinek z 12 otworami papilotkami, nanieś na nie przygotowaną masę (wierzch babeczek posyp jeszcze cukrem) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 20-25 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Tymczasem mascarpone ubij z mlekiem na puszystą masę. Po wystudzeniu babeczek każdą przekrój na połowę, nałóż na nie krem i truskawki.
Konfitura z mieszanych owoców z nutą kardamonu
Składniki na 1 słoiczek:
Mieszanka owocowa Hortex – 1 opak.
200 g cukru – 1 opak.
2 torebki nasienne kardamonu
Sposób przygotowania:
Owoce i cukier wrzuć na patelnię i przesmaż. Nasiona kardamonu rozgnieć w moździerzu i dodaj do owoców. Duś całość, aż zgęstnieje, po czym przełóż do słoika.
Chutney z truskawek
Składniki na 1 słoiczek:
Truskawki Hortex – 1 opak.
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju
100 ml octu balsamicznego
100 g cukry trzcinowego, jasnego
1 papryczka chili
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj w kostkę i podduś na patelni aż do miękkości. Potem dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i duś, aż całość zgęstnieje. Na koniec przełóż do słoika.
Mus czekoladowy z wiśniami
Składniki:
Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opak.
100 ml wódki
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
350 g chłodnej śmietany kremówki 30-proc.
3 białka
30 g cukru
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając i uważając, by woda nie znalazła się w stanie wrzenia (miska nie może dotykać wody). Ubij na sztywno śmietanę i odstaw, żeby się lekko ogrzała. Ubij także białka z odrobiną cukru i wymieszaj je z czekoladą, po czym dodaj śmietanę. Rozmrożone wiśnie wrzuć do 5-6 małych słoików, zalej musem czekoladowym i wstaw minimum na godzinę do zamrażarki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN