Zapiekanka pasterska z Colcannon
Składniki:
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno pokrojony
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
200 g mrożonego groszku
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 pęczek świeżego tymianku
300 ml bulionu wołowego, gotowanie
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Oliwa z oliwek
Do toppingu Colcannon:
1 kg ziemniaków, obranych
55 g masła
2 pory, drobno krojone
200-250 ml mleka
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Umieść garnek żaroodporny na średnim ogniu i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Gdy olej jest gorący, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, a następnie przykryj. Zmniejszamy temperaturę i dusimy przez 5 minut, aż marchew będzie miękka, a cebula będzie przezroczysta. Zwiększ ogień. Dodaj rozdrobnioną wołowinę i smaż do zrumienienia, następnie dodaj przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, bulion, mrożony groszek i tymianek. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj Colcannona: włożyć obrane ziemniaki do rondla z zimną wodą, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Gdy ziemniaki są w przybliżeniu w połowie ugotowane (około 15 minut), odcedź dwie trzecie wody, pozostawiając wystarczająco dużo, aby ziemniaki mogły parować. Wymień pokrywkę rondla, nałóż na łagodny ogień i pozwól ziemniakom parować, aż będą w pełni ugotowane (kolejne 15 minut). Gdy ziemniaki zostaną ugotowane, usuń je z ognia, wlej do durszlaka, a następnie dodaj z powrotem do garnka. W rondelku podgrzej masło na małym lub średnim ogniu, aż stopi się, a następnie dodaj pory. Przykryj i gotuj przez 3-5 minut, aż zmiękną. Dodaj mleko i gałkę muszkatołową do porów. Ogrzewaj, aż mleko się rozgrzeje. Przygotuj duszone ziemniaki z ciepłym tak aby były puszyste. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Przenieś wcześniej przygotowaną wołowinę do średniej wielkości naczynia żaroodpornego i nałóż duszone ziemianiaki i topping z Colcannona. Posmaruj górę roztopionym masłem, aby uzyskać wyraźną i złoty kolor. Piec w piekarniku przez 25 minut.
Tradycyjny chleb irlandzki z soda
Składniki:
225 g zwykłej białej mąki
225 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
350-400 ml maślanki
Masło
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230ºC . W dużej misce wymieszaj suche składniki. W dzbanku miarowym wymieszaj jajko z maślanką i wlej większość do miski, wlewając w środek mąki. Wymieszaj ciasto, dodając w razie potrzeby więcej maślanki. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie zbyt kleiste. Przełóż ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię. Z ciasta formujemy chleb. Na cieście natnij głęboki krzyż (aby wypuścić wróżki!). Chleb przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC, następnie obniżyć temperaturę w piekarniku do 200ºC i piec przez następne 30 minut. Po zakończeniu dno chleba wyda dźwięk pusty po dotknięciu. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i studzimy! Serwujemy z masłem. Po irlandzku z masłem solonym.
Irlandzkie herbatniki owsiane z czekoladą
Składniki:
500 g płatków owsianych
250 g masła
120g Demerara lub ciemnobrązowy cukier
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
100g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Rozpuść masło, cukier i miód razem w rondlu na średnim ogniu. Po roztopieniu przelej do dużej miski i dodaj płatki owsiane i sól. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć na blachę do pieczenia, która wyłożona papierem do pieczenia i posmarowana masłem. ułóż równomiernie do tacy. Piec w piekarniku przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Pokrój w kwadraty i odczekaj, aż ostygnie. Gdy się schłodzi polej roztopioną czekoladą. Poczekaj aż ostygnie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN