Dzień św. Patryka w kuchni DDTVN

Dziś Dzień św. Patryka, z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Sophie Morris, która przygotowała specjały kuchni irlandzkiej. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: zapiekanka pasterska z Colcannon, tradycyjny chleb irlandzki z sodą, irlandzkie herbatniki owsiane z czekoladą. Smacznego!

Zapiekanka pasterska z Colcannon

Składniki:

1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno pokrojony

2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę

200 g mrożonego groszku

500 g mielonej wołowiny

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki octu balsamicznego

1 pęczek świeżego tymianku

300 ml bulionu wołowego, gotowanie

Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Oliwa z oliwek

Do toppingu Colcannon:

1 kg ziemniaków, obranych

55 g masła

2 pory, drobno krojone

200-250 ml mleka

1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180C. Umieść garnek żaroodporny na średnim ogniu i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Gdy olej jest gorący, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, a następnie przykryj. Zmniejszamy temperaturę i dusimy przez 5 minut, aż marchew będzie miękka, a cebula będzie przezroczysta. Zwiększ ogień. Dodaj rozdrobnioną wołowinę i smaż do zrumienienia, następnie dodaj przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, bulion, mrożony groszek i tymianek. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj Colcannona: włożyć obrane ziemniaki do rondla z zimną wodą, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Gdy ziemniaki są w przybliżeniu w połowie ugotowane (około 15 minut), odcedź dwie trzecie wody, pozostawiając wystarczająco dużo, aby ziemniaki mogły parować. Wymień pokrywkę rondla, nałóż na łagodny ogień i pozwól ziemniakom parować, aż będą w pełni ugotowane (kolejne 15 minut). Gdy ziemniaki zostaną ugotowane, usuń je z ognia, wlej do durszlaka, a następnie dodaj z powrotem do garnka. W rondelku podgrzej masło na małym lub średnim ogniu, aż stopi się, a następnie dodaj pory. Przykryj i gotuj przez 3-5 minut, aż zmiękną. Dodaj mleko i gałkę muszkatołową do porów. Ogrzewaj, aż mleko się rozgrzeje. Przygotuj duszone ziemniaki z ciepłym tak aby były puszyste. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Przenieś wcześniej przygotowaną wołowinę do średniej wielkości naczynia żaroodpornego i nałóż duszone ziemianiaki i topping z Colcannona. Posmaruj górę roztopionym masłem, aby uzyskać wyraźną i złoty kolor. Piec w piekarniku przez 25 minut.

Tradycyjny chleb irlandzki z soda

Składniki:

225 g zwykłej białej mąki

225 g mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko

350-400 ml maślanki

Masło

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230ºC . W dużej misce wymieszaj suche składniki. W dzbanku miarowym wymieszaj jajko z maślanką i wlej większość do miski, wlewając w środek mąki. Wymieszaj ciasto, dodając w razie potrzeby więcej maślanki. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie zbyt kleiste. Przełóż ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię. Z ciasta formujemy chleb. Na cieście natnij głęboki krzyż (aby wypuścić wróżki!). Chleb przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC, następnie obniżyć temperaturę w piekarniku do 200ºC i piec przez następne 30 minut. Po zakończeniu dno chleba wyda dźwięk pusty po dotknięciu. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i studzimy! Serwujemy z masłem. Po irlandzku z masłem solonym.

Irlandzkie herbatniki owsiane z czekoladą

Składniki:

500 g płatków owsianych

250 g masła

120g Demerara lub ciemnobrązowy cukier

2 łyżki miodu

1 łyżeczka soli

100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180C. Rozpuść masło, cukier i miód razem w rondlu na średnim ogniu. Po roztopieniu przelej do dużej miski i dodaj płatki owsiane i sól. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć na blachę do pieczenia, która wyłożona papierem do pieczenia i posmarowana masłem. ułóż równomiernie do tacy. Piec w piekarniku przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Pokrój w kwadraty i odczekaj, aż ostygnie. Gdy się schłodzi polej roztopioną czekoladą. Poczekaj aż ostygnie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!