Serowe knedle z jagodami i waniliową śmietanką
Składniki:
500 g ziemniaków
250 g twarogu
ok. 200 g mąki
Cukier puder
Skórka z cytryny
Jagody
Cukier wanilinowy
500 ml śmietanki 12%
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy i łączymy z ziemniakami, jajkiem, szczyptą soli. Jagody oprószamy cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozklepujemy na mały placuszek, kładziemy porcje jagód i zamykamy, robimy knedle, które od razu gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego. Śmietankę zagotowujemy dodajemy cukier wanilinowy, skórkę z cytryny. Knedle podajemy w śmietance.
Chłodnik z ogórka małosolnego z tłuczonym ziemniakiem, jabłkami i wędzonym dorszem
Składniki:
20 szt. ogórków małosolnych
250 ml śmietanki 18%
250 ml maślanki
1 but. zakwasu do żurku
Koperek, dymka
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
3 jabłka
1 łyżka miodu
Sól, pieprz,
300 g wędzonego fileta z dorsza
Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne miksujemy w malakserze na krem. Maślankę łączymy ze śmietanką, dodajemy klarowną część żurku. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem jak potrzeba. Na koniec dodajemy koper i dymkę. Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę i łączymy z masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jabłka uprażymy na patelni z miodem. Miksujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wykładamy porcję puree, na wierzchu puree jabłkowe i na koniec porcje dorsza. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. Podajemy z zimną zupą.
Koszyczki z ciasta ptysiowego z bitą śmietaną i jagodami
Składniki
1 szkl. mąki
1 szkl. wody
100 g masła
Szczypta soli
1 łyżka kakao
5 jajek
1 l. śmietanki 36%
500g jagód
Cukier wanilinowy
Kwiaty bratków
Świeża mięta
Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy z cukrem wanilinowym, szczyptą soli i kakao. Do gotującej wody dodajemy mąkę. Zaparzamy ją i ciasto lekko studzimy. Łączymy z jajkami. Odwrócone do góry nogami naczynie do muffinów delikatnie smarujemy masłem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy koszyczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Gotowe napełniamy ubitą śmietanką połączoną z jagodami. Dekorujemy kwiatkami bratków i mięta.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje