Materiał promocyjny

Kuchnia amerykańska

Grillowany burger wołowy z chipsami oraz sałatka z indyczą piersią i awokado w sosie farmerskim. Nie są to oczywiście propozycje kuchni wegetariańskiej, tylko kuchni amerykańskiej, która jest mieszanką rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. To kuchnia imigrantów, dla której charakterystyczne są dania typu fast food i potrawy z grilla.

Grillowany burger wołowy z Colesłavem i chipsami

Składniki:

Burger:

150 g mięsa wołowego najlepiej wołowe extra lub rozbratel

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

szczypta słodkiej papryki w proszku

szczypta kminu rzymskiego

szczypta kolendry

1 jajko

2 łyżki tartej bułki

sól

pieprz

Colesłav:

1 biała kapusta

1 duża marchew

1 jabłko

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

2 łyżka oleju

1 cytryna

Chips:

1 ziemniak

olej do smażenia

sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Mięso i czosnek bardzo drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy burgera i odkładamy na 1 godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki się dobrze wymieszały. Grilla lub patelnię grillowaną rozgrzewamy do czerwoności i kładziemy mięcho. Grillujemy z obu stron aż lekko się przypali. Kapustę siekamy, a marchew i jabłko ścieramy na tarce. Cytrynę wyciskamy i łączymy z majonezem, olejem i musztardą. Wszystkie składniki mieszamy i przez około 5 minut, mocno mieszamy dłońmi, stale ściskając. Ziemniaki ścieramy na tarce na chipsy i odkładamy na papier, by wyschły. Smażymy chwilę na oleju. Po osuszeniu z oleju mieszamy z grubą solą.

Sałatka z indyczą piersią i awokado w sosie farmerskim

Składniki:

1 awokado

10 dkg piersi z indyka

sałata karbowana - kilka liści

sałata lodowa - kilka liści

1 pomidor

kawałek zielonego ogórka

5 dkg startego żółtego sera

bekon

Marynata do indyka:

2 łyżki miodu

suszona ostra papryka

łyżka oliwy

łyżka octu winnego

1 łyżka musztardy

Sos farmerski:

2 łyżki majonezu

1 szklanki maślanki

kilka kropel sosu Worcester

1 kiszony ogórek

kawałek selera

kawałek pietruszki

kilka kropli sosu sojowego

natka pietruszki

łyżka oleju

prażona cebulka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy pierś z indyka. Pieczemy w 180 st. C z miską wody na dnie piecyka. Sos: łączymy majonez z maślanką, olejem, sosem sojowym i sosem Worcester , a następnie ścieramy na tarce pozostałe warzywa i odstawiamy do lodówki. Sałaty mieszamy z pomidorem, ogórkiem czerwoną cebulą i bekonem. Na warzywach rozkładamy cienko pokrojoną indyczą pierś i polewamy sosem. Wszystko posypujemy serem. Podajemy z frytkami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości