Naleśniki z kremem z porów - światowej klasy placki

Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Loroch postanowił - dzień przed Tłustym Czwartkiem - nęcić nas plackami, racuchami i naleśnikami. Były więc: naleśniki z kremem z porów, american pancakes z klonem i bekonem, bliny z łososiem i kwaśną śmietaną oraz quesadillas vege - placki pszenne nadziewane.

Naleśniki z kremem z porów

Składniki:

3 jaja

ok. 2 szklanek mąki

ok. 200 ml mleka

woda gazowana

50 g rozpuszczonego masła

sól

Krem:

600 g porów

masło

4 serki topione „złoty emmentaler”

sól

pieprz

słodka mielona papryka

Przygotowanie:

Składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 30 min. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu (ciasto zawiera masło).

Pory posiekaj i uduś na niewielkiej ilości masła. Dodaj serki i mieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Powstałym kremem nadziewaj naleśniki i zwijaj jak krokiety.

American pancakes z klonem i bekonem

Składniki:

2 jaja

300 ml maślanki

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

100 g sera mascarpone

150 g krojonego cienko boczku lub bekonu

syrop klonowy

Przygotowanie:

Składniki ciasta (wszystko oprócz bekonu i syropu) zmiksuj i odstaw na 30 minut. Bekon usmaż na chrupko, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i pokrusz. Dodaj do ciasta, wymieszaj i smaż placki. Podawaj w stertach, obrane syropem klonowym.

Bliny z łososiem i kwaśną śmietaną

Składniki:

2 jaja

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

200-300 ml mleka

sól

200 g wędzonego łososia w plastrach

400 ml kwaśnej śmietany

świeży koperek

Przygotowanie:

Drożdże posyp cukrem i zalej odrobiną ciepłego mleka. Gdy się spienią, dodaj do reszty składników i zmiksuj gładkie, gęste ciasto. Odstaw na 30 min., a potem smaż złociste placki. Podawaj z kawałkami łososia, łyżką śmietany i gałązką kopru.

Quesadillas vege - placki pszenne nadziewane

Składniki:

opakowanie 4 dużych placków pszennych - tortille

300 g sera cheddar

mała puszka kukurydzy

słoik marynowanych papryk jalapeno

1 czerwona cebula

świeża kolendra

ketchup

Przygotowanie:

Ser zetrzyj. Na dwóch plackach rozsyp ser, kukurydzę, posiekane jalapeno, cebulę i kolendrę, po czym posyp całość jeszcze serem i przykryj pozostałymi plackami. Ściśnij i połóż placki na patelni, by je lekko zrumienić i stopić ser w środku. Zrumienione przełóż na deskę, pokrój w trójkąty, ułóż na talerzu, posyp kolendrą i podaj z miseczką dobrego ketchupu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!