Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!

W kuchni Dzień Dobry TVN - zwycięzca 8. edycji programu MasterChef. Grzegorz Zawierucha gotuje dla naszych widzów: krewetki w pomidorach z szafranem i lawendą, quiche lorraine, sałatkę z cykorii i ciasto marchewkowe.

Zobacz też: Zwycięzcą programu został Grzegorz Zawierucha >>>

Krewetki w pomidorach z szafranem i lawendą

  • 16 świeżych krewetek 16/20
  • 4 łyżki masła zimnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • 4 pomidory
  • Szczypta szafranu
  • 1 pokruszony kwiat lawendy
  • Oregano, bazylia
  • Sól i pieprz

Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i obieramy pancerze, zostawiając głowy i ogonek – ostatnią sekcję pancerza. Następnie czyścimy z przewodu pokarmowego - nacinając delikatnie na grzbiecie – i wyciągamy czarną żyłkę. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i odstawiamy na bok.

Pomidory nacinamy nożem i zalewamy wrzącą wodą. Po ok. 2 minutach wkładamy do zimnej wody, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w drobne kawałki ok 2cm.

Cebulę drobno siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulkę, lekko szklimy, a następnie dodajemy czosnek. Całość lekko mieszamy i od razy wrzucamy krewetki. Obsmażamy ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż krewetki zmienią kolor na lekko czerwony. Delikatnie solimy i dodajemy pieprz. Następnie dodajemy pomidory pokrojone i całość mieszamy. Po ok. 3 minutach dodajemy przyprawy – szafran, lawendę, bazylię oraz oregano i przyprawiamy do smaku pomidory solą oraz pieprzem. Kiedy zrobi się delikatny sos, dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania emulsji. Gotowe!

Krewetki najlepiej serwować z grzankami czosnkowymi.

Quiche Lorraine – tarta lotaryńska

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 250 g maki pszennej
  • 150 gram zimnego masła
  • ½ łyżeczki drobnej soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody lub mleka

Farsz:

  • 125g filetu łososia wędzonego na gorąco
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 gram sera np. gruyere albo mozzarella
  • 50g sera gorgonzola
  • 4 jajka
  • Sól i pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Pól pęczka szczypiorku
  • Pół pęczka koperku
  • Musztarda dijon

Sposób wykonania:

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść , uformować kulkę i włożyć na godzinę do lodówki.

Farsz:

Do miski wlać śmietanę oraz wbić jajka i całość połączyć ze sobą. Dodać starty ser żółty, pokrojony na małe kawałeczki gorgonzola oraz posiekane zioła. Przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego.

W tym czasie pokrojony w cienkie plasterki lub w małe kawałki podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący . Nadmiar tłuszczu odsączyć. Przygotować masę jajeczną : w misce wymieszać jajka ze śmietaną solą i pieprzem. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na formę do tarty . Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. sucha fasolą . Tak przygotowaną tartę piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie ściągnąć obciążenie, tartę posmarować musztardą i wylać do środka rozrobiony farsz. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Sałatka z cykorii

Składniki:

  • 3 cykorie
  • 15 dkg szynki wędzonej
  • 10 dkg żółtego sera
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść łuskanego słonecznika
  • Składniki sosu vinaigrette:
  • Łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
  • Sok z jednej cytryny
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

Cykorie przekroić na pół, usunąć gorzki środek i pokroić. Resztę składników również pokroić w kosteczkę. Słonecznik i orzechy uprażyć na suchej patelni. Wszystko razem wymieszać, posypać prażonymi ziarnami słonecznika i polać sosem przed samym podaniem.

Ciasto marchewkowe z białą polewą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki drobno startej marchewki (około 4 duże marchewki)
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 i ¼ szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Składniki na polewę:
  • 125 g serka homogenizowanego
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania ciasta:

Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i olej. Następnie wrzucamy marchewkę (jeżeli marchewki są zbyt soczyste odsączamy nadmiar wody), sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Ubijamy jeszcze chwilę aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej formy o średnicy 24-28 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Sposób przygotowania polewy:

Umieścić miskę na garnku napełnionego wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia. W misce kolejno rozpuścić: masło, dodać cukier puder a następnie serek homogenizowany. Polewa powinna być gładka i jednolita. Polewać ciasto po jej wystygnięciu.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!