Trufle czekoladowe
Składniki:
200 ml śmietanki 36 proc.
300 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
200 g posiekanych podprażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem orzechów, umieścić w garnku i na najmniejszej mocy palnika połączyć w jednolitą masę, przykryć folią w kontakcie, wystudzić i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 g) i obtaczać je w posiekanych orzechach.
Babeczki z kremem czekoladowym
Składniki:
75g gorzkiej czekolady, posiekanej
175 g mąki pszennej
30 g kakao
185 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
120 ml kawy, wystudzonej
120 ml mleka
100 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać jajka, maślankę, olej i kawę. W drugim naczyniu połączyć mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać czekoladę, wymieszać. Piec ok. 25 minut w formie na muffiny w 160 st. C.
Krem czekoladowy
Składniki:
16 g żelatyny
80 g wody
130 g żółtek
100 g cukru
900 g mleka
650 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w wodzie, upłynnić. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować, zahartować żółtka, wlać zahartowane żółtka do mleka i podgrzewać do 85 st. C, dodać czekoladę, żelatynę i zblendować, schłodzić.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN