"Antywalentynkowe" burgery i krążki cebulowe

Nie każdy lubi Walentynki. Do takich osób należy m.in Piotr Kucharski. Specjalnie dla osób, które podzielają jego uczucia przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy antywalentynkowe - burgera, krażki cebulowe i danie fasolowe. Dlaczego właśnie je wybrał? Sprawdźcie sami...

Burgery

Bułki:

20 g drożdży

1 łyżka cukru

100 ml letniego mleka

100 ml letniej wody

1 jajko

450 g mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki soli

3-5 łyżek miękkiego masła

1 jajko

1 łyżka mleka

sezam

Wkład:

750 g mięsa wołowego z antrykotu

sól

pieprz

sałata

pomidor

cebula czerwona

ketchup

korniszony

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuść w mleku wymieszanym z wodą. Dodaj jajko, mąkę i sól. Wyrób je na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie za miękkie, to podsyp mąką). W trakcie wyrabiania dodawaj porcjami masło. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformuj 6-8 płaskich bułek. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp sezamem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 210º przez około 15 min. (aż będą lekko brązowe).

Podczas, gdy bułki się pieką, możesz zająć się przygotowaniem mięsa. Pokrój je w grubą kostkę. Przypraw łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dwukrotnie (lub nawet trzykrotnie) zmiel mięso na grubych oczkach. Nie mieszaj. Mięso podziel na sześć części i uformuj (nie ugniatając) płaskie kotlety. Smaż je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawaj w bułkach z ulubionymi dodatkami.

Krążki cebuli z sosem serowo-czosnkowym

Sos:

3 łyżki majonezu

200 ml kwaśnej śmietany

4 ząbki czosnku

50 g sera z niebieską pleśnią

sól

pieprz

Krążki cebuli:

2-3 żółte cebule

2 szklanki maślanki

2 szklanki mąki pszennej

olej do smażenia

sól

pieprz

150 ml piwa pszenicznego

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w 5-cio mm krążki. Rozdziel je na obrączki, przełóż do miski i zalej maślanką, odstaw do lodówki na godzinę.

Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz drobno pokrojony ser. Całość dokładnie wymieszaj, możesz zmiksować blenderem. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.

W tym czasie wymieszaj szklankę mąki z piwem. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej piwa lub mąki. Przypraw solą i pieprzem.

Do głębokiego talerza wsyp drugą szklankę mąki. W garnku o grubym dnie rozgrzej około 500 ml oleju. Wyjmij z maślanki krążki cebuli, lekko otrząśnij je z nadmiaru płynu. Obtocz w mące, a następnie strzep jej nadmiar. Zanurz w piwnym cieście i smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osusz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Krążki podawaj z sosem.

Faso-love danie

Składniki:

Składniki:

3 rodzaje fasoli po 200 gramów z każdego rodzaju

np. jaś, czerwona, czarna, pinto, czarne oczko

4 łyżki masła

50 ml oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

garść naci pietruszki

sól

pieprz

majeranek

czomber

ciabata do podania

Przygotowanie:

W ciągu nocy mocz fasole. Odlej wodę, w której się moczyły i ugotuj każdą w osobnym (w nieosolonej wodzie) garnku - aż będą miękkie.

Na dużej patelni podgrzej masło, oliwę. Dodaj czosnek i posiekane drobno chili. Duś na wolnym ogniu, aby zaromatyzować oliwę i masło. Dodaj ugotowane fasole i duś je przez około 20 min. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i czombrem. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości