Burgery
Bułki:
20 g drożdży
1 łyżka cukru
100 ml letniego mleka
100 ml letniej wody
1 jajko
450 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki soli
3-5 łyżek miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka mleka
sezam
Wkład:
750 g mięsa wołowego z antrykotu
sól
pieprz
sałata
pomidor
cebula czerwona
ketchup
korniszony
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuść w mleku wymieszanym z wodą. Dodaj jajko, mąkę i sól. Wyrób je na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie za miękkie, to podsyp mąką). W trakcie wyrabiania dodawaj porcjami masło. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformuj 6-8 płaskich bułek. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp sezamem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 210º przez około 15 min. (aż będą lekko brązowe).
Podczas, gdy bułki się pieką, możesz zająć się przygotowaniem mięsa. Pokrój je w grubą kostkę. Przypraw łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dwukrotnie (lub nawet trzykrotnie) zmiel mięso na grubych oczkach. Nie mieszaj. Mięso podziel na sześć części i uformuj (nie ugniatając) płaskie kotlety. Smaż je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawaj w bułkach z ulubionymi dodatkami.
Krążki cebuli z sosem serowo-czosnkowym
Sos:
3 łyżki majonezu
200 ml kwaśnej śmietany
4 ząbki czosnku
50 g sera z niebieską pleśnią
sól
pieprz
Krążki cebuli:
2-3 żółte cebule
2 szklanki maślanki
2 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
sól
pieprz
150 ml piwa pszenicznego
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w 5-cio mm krążki. Rozdziel je na obrączki, przełóż do miski i zalej maślanką, odstaw do lodówki na godzinę.
Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz drobno pokrojony ser. Całość dokładnie wymieszaj, możesz zmiksować blenderem. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.
W tym czasie wymieszaj szklankę mąki z piwem. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej piwa lub mąki. Przypraw solą i pieprzem.
Do głębokiego talerza wsyp drugą szklankę mąki. W garnku o grubym dnie rozgrzej około 500 ml oleju. Wyjmij z maślanki krążki cebuli, lekko otrząśnij je z nadmiaru płynu. Obtocz w mące, a następnie strzep jej nadmiar. Zanurz w piwnym cieście i smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osusz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Krążki podawaj z sosem.
Faso-love danie
Składniki:
Składniki:
3 rodzaje fasoli po 200 gramów z każdego rodzaju
np. jaś, czerwona, czarna, pinto, czarne oczko
4 łyżki masła
50 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
garść naci pietruszki
sól
pieprz
majeranek
czomber
ciabata do podania
Przygotowanie:
W ciągu nocy mocz fasole. Odlej wodę, w której się moczyły i ugotuj każdą w osobnym (w nieosolonej wodzie) garnku - aż będą miękkie.
Na dużej patelni podgrzej masło, oliwę. Dodaj czosnek i posiekane drobno chili. Duś na wolnym ogniu, aby zaromatyzować oliwę i masło. Dodaj ugotowane fasole i duś je przez około 20 min. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i czombrem. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN