Przy obecnym asortymencie każdego sklepu podążanie za modą jedzeniową nie stanowi żadnego problemu. Możesz iść z prądem, a jednocześnie być zdrowym, zadowolonym i realizować się w twórczym i ciekawym hobby, jakim jest gotowanie.
Zupa owocowa jest lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do przygotowania takiej zupy najlepiej użyć świeżych owoców. Jedną z najbardziej popularnych wersji zupy
Zupa pieczarkowa na rosole to smak, który często przypomina dzieciństwo. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak potrafią rozpieścić kubki smakowe i sprawić, że poczujemy się ,,jak u mamy’’. Pyszna zupa pieczarkowa na szczęście nie powstaje długo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by te wspomnienia szybko ożywić. Poznaj przepisy na zupę pieczarkową w wersji klasycznej oraz nowoczesnej.
Zupa pomidorowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Każdy kucharz ma swój autorski sposób, by jego pyszna zupa pomidorowa podbiła smakiem nasze podniebienie. Zupa pomidorowa z pomidorów, na rosole, z przecieru – która wersja jest tą najlepszą? Pora, by wybrać swój ulubiony przepis.
Zupa z soczewicy zielonej czy czerwonej to proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, dlatego warto ją wypróbować.
Angielskie śniadanie, tzw. english breakfast, jest już znane na całym świecie. Zdecydowanie nie należy do propozycji wegetariańskich, jednak z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Ale czy to dobry wybór na początek dnia?
Biszkopt przez jednych jest uznawany za najłatwiejsze ciasto na świecie. Inni uważają, że ciasto biszkoptowe łatwo zepsuć, jeśli tylko popełni się drobny błąd. Jak sprawić, żeby nie opadł, żeby nie było zakalca i abyśmy mogli postawić przed rodziną np. przepyszny biszkopt z truskawkami?
Ciasto cytrynowe możemy upiec na wiele sposobów. Z herbatnikami, kremem, masą śmietankową. Jest lekkie, delikatnie kwaskowate i puszyste. Doskonałe na każdą okazję.
Ciasto bananowe to dobry pomysł na wypiek o każdej porze roku. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, smaczne i pożywne. Możemy upiec je w wersji fit, ale także z czekoladą czy serkiem. Banany dostępne są przez cały rok, co umożliwia delektowanie się bananowym ciastem bez ograniczeń.
Ciasto drożdżowe jest jednym z najpopularniejszych, a przy tym prostych w przygotowaniu ciast. Jego nazwa pochodzi od używanego w nim środka spulchniającego, czyli właśnie drożdży piekarniczych.
Ciasto krówka to doskonały deser na przyjęcia ze znajomymi czy po rodzinnym obiedzie. Możesz nawet przygotować ciasto krówka bez pieczenia, np. na herbatnikach lub krakersach.
Ciasto jogurtowe to pyszny deser, który Twoi bliscy pokochają. Można je przyrządzić w różnych wersjach, np. ciasto jogurtowe z owocami, i zawsze wyjdzie doskonale!
Tradycyjna zupa fasolowa to nie tylko smaczna i pożywna zupa domowa, ale także świetne danie restauracyjne, które powoli zaczyna być coraz bardziej popularne. Jaki na zupę fasolową przepis jest najlepszy? W jaki sposób ją przygotować? Sprawdzamy!
Ciasto murzynek to bardzo popularny wypiek, a przy tym niezwykle łatwy w wykonaniu. To idealny deser dla miłośników czekolady! Zobacz, jak go zrobić i wybierz swój ulubiony przepis na ciasto murzynek!
Idealne ciasto na tartę to ciasto uniwersalne, doskonale kruche, dające się łatwo pokroić, ale nie rozpadające się. Tarta to potrawa, którą możemy serwować na słodko lub słono, dlatego również ciasto do tarty może być słodkie lub wytrawne. Do przygotowania tarty możemy użyć również ciasta drożdżowego bądź francuskiego.
Snikers to bogate, sycące i niezwykle smaczne ciasto z orzechami i masą krówkową. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po kilkunastu godzinach przechowywania w lodówce. Ciasto doskonale prezentuje się na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto snikers bez problemu znajdziemy w Internecie.
Ciasto z budyniem to jeden z najłatwiejszych deserów. Można je przygotować bez pieczenia. Ciasto z budyniem można urozmaicić owocami, np. jabłkami, truskawkami, malinami lub podać z galaretką.
Ciasto WZK podawane jest często w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych. Wuzetka to czekoladowe ciastko z bitą śmietaną lub kremem serowo-śmietanowym polane polewą czekoladową, ozdobione różyczką ze śmietany. Doskonale miękkie, rozpływające się w ustach ciastko.
Tradycyjna zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni czeskiej i morawskiej. Ma niesamowite właściwości uodparniające, dlatego stanowi świetny wybór zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, ale nie tylko. Nietuzinkowy smak czeskiej zupy czosnkowej sprawi, że znaczna część z Was zakocha się w niej już od pierwszego przyrządzenia!
Zupa grochowa sporządzana jest z grochu łupanego, często na wędzonce lub z dodatkiem kiełbasy. Podawana z chlebem i ziemniakami, najlepsza jest w wersji gęstej i zawiesistej. Sprawdza się jako danie obiadowe, a także potrawa podawana na imprezach plenerowych.
Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym zdrowych zup, jakie można sobie wyobrazić. Fenomenalny jest jej smak, wygląd i aromat. Co więcej, każdy może dodać do niej takie składniki, jakie tylko zapragnie. My podajemy nasze! Zupa jarzynowa – przepis na rozgrzewające i zdrowe danie.
Zupa koperkowa z ryżem czy z ziemniakami? A dlaczego nie z jednym i drugim! Mamy dla Was receptę na oba warianty tego wiosennego i niskokalorycznego pierwszego dania.
Kuchnia polska jest niezwykle zróżnicowana. Tradycyjne dania często zastępowane są przez nowoczesne i zapożyczane z kuchni o innych tradycjach. Zupa kalafiorowa (przepis własny i domowy) jest idealnym tego przykładem. Zapraszamy do sprawdzenia przepisu na zupę kalafiorową z makaronem, koperkiem i ziemniakami!
Podczas wyprawy do lasu warto zajrzeć pod wybrane drzewa, na przykład brzozę. Dlaczego? Brzoza i koźlarz, grzyb jadalny, żyją w mikoryzie i bardzo często występują razem. Koźlarz białawy jest jednym z rzadziej pojawiających się w Polsce gatunków z tej grupy, choć znalezienie go nie jest niemożliwe.
Pstrąg w galarecie, pieczony czy smażony - jaka jest Twoja ulubiona wersja na obiad? Czy wiesz, dlaczego warto jeść pstrąga i jak wybierać najlepsze ryby? Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma pstrąg i wypróbuj naszych propozycji jego podania.
Sandacze, jako jedne z najpopularniejszych wśród rybaków ryb, należą również do najsmaczniejszych i osiągają spore rozmiary. Pytanie tylko, jak sandacza złowić? Odpowiedź wbrew pozorom jest prosta, ale warto najpierw odpowiednio się przygotować na połów sandacza. Łowienie sandaczy bowiem wymaga przede wszystkim wyboru odpowiedniej zanęty.
Fenkuł (koper włoski) jest w Polsce niedocenianym składnikiem. Dania z tym warzywem mają intensywny, lekko anyżowy smak, a jednocześnie są niezwykle zdrowe. Ze względu na niską kaloryczność zupa z fenkułu jest polecana nawet osobom na diecie.