Sandor Ellix Katz to amerykański guru fermentacji. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz z Piotrem Kucharskim przygotował kiszonki oraz powiedzieli o sztuce kiszenia i fermentacji. Oto co przygotowali: kimchi owocowe, kwas truskawkowy, malinowy napój gazowany, ogórki małosolne, kiszone szparagi i kiszone rzodkiewki. Skorzystajcie z przepisów!
Arystokratka wśród drobiu. Przysmak Francuzów i prawdziwy rarytas dla podniebienia. W dawnych czasach królowa naszych stołów. Dziś trochę zapomniana. Bohaterkę kuchni Dzień Dobry TVN - gęś - przyrządzili na własny, niezwykle wykwintny sposób - Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Ling Ding urodziła się w Chinach, ale po polsku mówi perfekcyjnie. Co zachwyciło ją w naszym kraju tak bardzo, że postanowiła tu zamieszkać? I czym Polacy różnią się od Chińczyków? Z Ling spotkał się Mikołaj Rey. Razem, specjalnie dla Dzień Dobry TVN, przyrządzili prawdziwą kaczkę po chińsku.
To dzięki dobremu jedzeniu jesteśmy w stanie zachować zdrowie i dobre samopoczucie. To ono dostarczyć może wiele przyjemności... Kucharze Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski zaproponowali w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe, podnoszące odporność przekąski.
Natalia Klimas i Charles Daigneault przedstawili nam swoje kuchenne sposoby radzenia sobie z zimą. Zobaczcie ich przepisy na zupe marchewkową, zupę cebulową i Envolée de canard. Smacznego!
W chłodne dni nie ma nic lepszego niż kubek rozgrzewającej, zimowej herbaty. Jak ją przygotować? Swoje przepisy przedstawiła w Dzień Dobry TVN restauratorka Beata Kartowicz.
Najpopularniejszy DJ w Polsce, kończy muzyczną karierę! Postanowił postawić na swoje dwie pasje – podróże i gotowanie. Jak będzie wyglądało teraz jego życie? Czy będzie musiał zmienić pseudonim? O tym wszystkim opowiedział nam … oczywiście w kuchni, gdzie zademonstrował swoje kulinarne umiejętności.
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: parowany makaron z cukinii i marchewki, zupę brokułową z blokiem kokosowym, a także pieczoną brzoskwinię. Skusicie się na warzywny detoks?
Pochodząca z Ghany Miss Egzotica 2017 Victoria Abeby uwielbia gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dla nas: Ghanian Jollof rice and stew oraz kelewele.
Lee Chieh-kuei i Ke Zi-An, szefowie kuchni, przybyli do nas z Tajwanu. W Dzień Dobry TVN wyjaśniają, jak zrobić ciasto do chińskich pierożków, tak popularnych w naszym kraju. Przygotowali także farsz do nich i pokazali trudną sztukę lepienia pierogów. Skrzystajcie z ich przepisu!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała: zapiekankę chili con carne, zupę z kukurydzy z chili, ciasto czekoladowe z imbirem oraz curry z zielonym groszkiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy zwyciężczynię drugiej edycji programu MasterChef Junior, Julię Cymbaluk. Przygotowała dla nas naleśniki z warzywami, sałatkę oraz summer rolls. Palce lizać!
Kokardki, świderki, muszelki... Zapiekane, gotowane, smażone. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Prawdziwemu smakoszowi makaron nigdy się nie znudzi. Skorzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na kokardki z sosem curry, pełnoziarniste kokardki z grillowanymi warzywami i mozzarellą, makaron po azjatycku, świderki z suszonymi pomidorkami i rukolą.
Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. W kuchni Dzień Dobry TVN Reni Jusis i Katarzyna Jaszczyk – Górska przygotwały potrawy według zasad tej filozofii.
Po ostatnim gotowaniu u Szymona w domu przed startem 10 sezonu Szymon Majewski Show wspólnie z wydawcami stwierdzili, że są w gotowaniu świetni i dlatego przyjdą do DD TVN zrobić trochę bałaganu z dobrym smakiem. Efekt ich współpracy oceńcie sami.
Monika Kowalka z córką Natalią gotowały w kuchni Dzień Dobry TVN pod okiem mistrza a Andrzeja Polana. Zapraszamy do wspólnego gotowania razem z Dzień Dobry TVN i Kucharkiem!
Wielu rodziców, wprowadzając nowe produkty do jadłospisu dziecka, korzysta ze słoiczków przeznaczonych dla dzieci lub gotuje oddzielne dania dla malucha. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Piszczek i Joanna Anger pokazały, że wcale nie jest to konieczne. Wypróbujcie ich przepisy na: biszkopciki, makaron z pesto szpinakowym, burgery rybne, gofry z cukinii i muffinki jaglane.
W Polsce marnuje się mnóstwo jedzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Maję Sobczak, która przekonuje, że z resztek jedzenia, jakie mamy w domu, można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Co powiecie na: burgera ze śliwkowym BBQ, ramen kompostowy z makaronem marchewkowym i tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami? Pycha!
Dziś w kuchni „Panny z Avignonu” Picassa. Anna Starmach zainspirowana obrazem postanowiła wykorzystać w przepisach chili, imbir, kolendrę, szafran, gałkę muszkatołową, curry, czyli najmocniejsze afrodyzjaki. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Na naszym stole pojawił się takie potrawy jak: zupa warzywna z kapustą i żółta papryka, pęczak z pieczonymi warzywami, kasza gryczana z fasolka szparagową, burakiem i serem wędzonym oraz krem z kukurydzy z imbirem i chilli. Spróbujecie? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach i Magdę Mierzwińską, uczestniczkę programu "MasterChef", dziś w roli asystentki Ani. Dlaczego Magda odpadła z programu "MasterChef"? Panie polecają potrawy rozgrzewające, czyli pieprzowy stek z sarniny, pomarańczową wołowinę z imbirem i brownie na ostro. Przekonajcie się, jak smakuje dżem z chili i pomidorów oraz zupa z imbirem!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan jako chiński restaurator! Krewetki, curry, imbir i łosoś - aromatyczna azjatycka kuchnia idealnie rozgrzewa w te ostatnie dni zimy!
Co można zrobić z ibmiru? Przekonacie się, jeśli przygotujecie potrawy według przepisów Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego, gości Dzień Dobry TVN.
Rozgrzej się herbatką imbirową, delektuj kurczakiem w miodzie, rozsmakuj się w duszonych gruszkach. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przyrządzić dania z dodatkiem ciepłej przyprawy - imbiru.
Kiedy kucharze z Masterchefa spotykają się w kuchni, musi powstać coś pysznego. W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik Masterchefa Mikołaj Rey i zwyciężczyni Masterchefa Junior Natalia Paździor przygotowali propozycje wykwintnych przystawek, dań głównych i deserów. A na co Natalia przeznaczyła wygraną w programie? Zobaczcie materiał!
Śliwka w nieoczywistych połączeniach to specjalność kucharza Jarosława Śliwki. W kuchnia Dzień Dobry TVN pokazał, jak wykorzystać śliwki do zrobienia: fileta z kurczaka z goframi, kruchego ciasta i sałaty w wędzoną rybą.
Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN jak łatwo i szybko, a przede wszystkim zdrowo przygotować doskonałe dania z ryb.