Dynia co niektórym może się kojarzyć tylko z Halloween, jednak warto to zmienić! Poza swoim okrągłym kształtem idealnym do wycinania różnych twarzy z okazji tego święta, również świetnie smakuje. Zwolennicy dyni potrafią ją wykorzystać naprawdę na wiele sposobów, na przykład do zrobienia tarty dyniowej . Dynia świetnie nadaje się również na zupę krem, puree, placki dyniowe, a nawet kurczaka w sosie dyniowym. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej zaletom, jakie posiada tarta dyniowa .
Dynia – dlaczego warto dodać ją do tarty?
Tarta z dynią może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dynia, dzięki zawartości beta-karotenu ma działanie antynowotworowe – hamuje szkodzące nam procesy antyoksydacyjne. Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę albo zawału. Beta-karoten, wraz z witaminą A, wpływa pozytywnie na nasz wzrok – poprawia widzenie oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na zaćmę albo inne choroby wzroku. Poprawia on także koloryt naszej skóry i przyspiesza opalanie. Jeśli uwielbiasz owoce, możesz zrobić takie dania jak tarta dyniowa z pomarańczą lub tarta dyniowa z mascarpone i malinami! Inni z kolei mogą woleć tartę dyniową na ostro – w wersji wytrawnej jest równie świetna!
Tarta dyniowa – jak zrobić?
Kiedy za oknem coraz zimniej, a dni coraz krótsze, warto przygotować coś słodkiego, co poprawi nastrój całej rodzinie. Dobrym pomysłem może być tarta dyniowa wytrawna , która oprócz tego, że świetnie smakuje, ma także wiele cennych korzyści zdrowotnych. Tartę dyniową , tak jak wiele innych tart, można wykonać zarówno z pieczeniem jak i bez pieczenia. Kiedy mamy zamiar wykonać tartę bez pieczenia, będą nam potrzebne jedynie herbatniki i masło. Do tarty dyniowej na słodko najlepiej będą smakować herbatniki kakaowe. Jeśli chcemy upiec naszą tartę, to będzie nam potrzebna do spodu ciasta mąka pszenna, masło, jajka i mleko. Wbrew pozorom zrobienie tarty jest bardzo proste i można naprawdę kombinować i dobierać swoje ulubione smaki oraz łączyć przeróżne składniki.
Jeśli dbamy o zdrowe odżywianie, to tartę dyniową możemy przyrządzić także w trochę inny sposób. A mianowicie mąkę pszenną zastąpić graham albo mąką kokosową. Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym, albo jeśli lubimy dania mniej słodkie, całkiem z niego zrezygnować. Możemy także prawie w całości zrezygnować z masła. Pamiętajmy o tym, że dynia jest dobra dla osób dbających o sylwetkę, bo ma mało kalorii i zawiera niewiele tłuszczu.
Tarta dyniowa fit przepis – nasze propozycje
Tarta dyniowa na słodko przepis:
Składniki:
· 250 g mąki pszennej,
· 50 g cukru pudru,
· pół kostki masła,
· 3 jajka,
· 500 g dyni,
· pół litra mleka,
· 200 g cukru,
· laska wanilii.
Przygotowanie: Wziąć dużą miskę. Wsypać mąkę, masło i cukier puder, po czym dobrze wymieszać. Następnie dodać jajko i kilka kropel mleka i ugnieść ciasto dokładnie. Przygotowane ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąć ciasto. Przygotować formę do tarty, wysmarować ją masłem. Rozwałkować dokładnie nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto wyłożyć w formie starannie tak, by przylegało z każdej strony. Następnie nakłuć ciasto widelcem, owinąć formę w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię aluminiową i włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika, aż ciasto będzie miało ładny, złoty kolor. W tym czasie przygotować masę dyniową. W tym celu dokładnie umyć i obrać dynię, a następnie pokroić ją w drobną kosteczkę. Przygotować garnek i wrzucić do niego dynię, cukier, wanilię i mleko. Następnie zagotować, cały czas mieszając. Potem zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Po chwili dodać do masy dwa jajka i wymieszać. Następnie wylać masę na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Po wyjęciu odstawić na chwilę do przestudzenia. Smacznego!
Tarta z dynią na słono
Składniki:
· opakowanie ciasta francuskiego,
· 500 g dyni,
· 100 g sera pleśniowego,
· 2 łyżki masła,
· 150 ml mleka,
· jajko,
· ząbek czosnku,
· rozmaryn,
· sól i pieprz.
Przygotowanie: Przygotować formę do tarty i wysmarować masłem. Z ciasta francuskiego wyciąć koło trochę większe od naszej formy, która ma 24 cm, a następnie włożyć je do formy starannie tak, by przylegało z każdej strony. Nakłuć ciasto widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć ciasto na około 10 minut. W tym czasie (albo już wcześniej, bo jest to trochę pracochłonne) umyć i obrać dynię, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Do garnka wrzucić naszą dynię, masło, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Zagotować nasz krem, często mieszając. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Wyjąć ciasto francuskie z piekarnika i wyłożyć na nie nasz krem dyniowy. Na niego wysypać drobno pokrojony ser pleśniowy. Jajko wymieszać z mlekiem i doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie wylać na ser pleśniowy. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Po wyjęciu odstawić na chwilę do przestygnięcia. Smacznego!
Pyszna jest również tarta rustykalna:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto