Szarlotka to deser, którego ojczyzną jest Francja. W klasycznej wersji wypiek składa się z kruchego lub półkruchego ciasta oraz owoców. Ponoć pierwsze ciasto tego typu było stworzone specjalnie dla cara Aleksandra I, a nazwę zawdzięcza samej księżnej Charlotcie, szwagierce cara i przyszłej carycy. Jaki przepis na kruche ciasto z jabłkami nas nie zawiedzie? Podpowiadamy.
Podstawowy przepis na ciasto kruche z jabłkami
Składniki na ciasto:
· 2 jajka,
· 3 szklanki mąki,
· 1 szklanka cukru pudru (dodatkowo około ¼ szklanki do posypania jabłek),
· cukier waniliowy,
· 1 kostka margaryny,
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pozostałe składniki:
· 2 kg obranych i startych jabłek,
· cynamon do posypania jabłek.
Sposób przygotowania:
Szybkie kruche ciasto z jabłkami nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie go zaczynamy od połączenia wszystkich składników na ciasto i dokładnego zagniecenia. Następnie dzielimy ciasto na dwie mniej więcej równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pierwszą połową ciasta.
Drugą część ciasta wkładamy do lodówki na około pół godziny. Na ciasto, które jest wyłożone na blasze, kładziemy warstwę startych jabłek i posypujemy je cukrem i cynamonem. Wyjmujemy drugi kawałek ciasta z lodówki i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim starte jabłka. Ile piec kruche ciasto z jabłkami ? Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Składniki na ciasto:
· 3 szklanki mąki,
· 5 żółtek,
· ¾ szklanki cukru,
· 6 łyżek stołowych oleju,
· 1 kostka margaryny,
· 6 łyżek stołowych oleju,
· 1 łyżka octu,
· 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany,
· 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.
Pozostałe składniki:
· 5 jabłek,
· pół małej łyżeczki cynamonu,
· 2 opakowania budyniu waniliowego,
· ¾ litra mleka.
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z budyniem i jabłkami zaczynamy od wyłożenia na stolnicy wszystkich składników na ciasto, dokładnego wymieszania ich i pokrojenia masy – to bardzo ważny etap, od niego zależy powodzenie całego wypieku. Ciasto trzeba kroić jak najdłużej – im lepiej będzie poszatkowane, tym smaczniejsze i bardziej puszyste będzie gotowe ciasto. Kolejnym krokiem jest zagniecenia ciasta – ¼ ciasta chowamy następnie do zamrażarki. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować i rozłożyć równomiernie na posmarowanej tłuszczem blasze.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie jabłek – myjemy je, obieramy i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy cukrem i cynamonem.
Aby przygotować budyń, w jednej szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Jeśli kupiony budyń jest pozbawiony cukru, to warto dodać do niego 4 łyżki cukru dla smaku. Resztę mleka, czyli 2 szklanki, zagotowujemy. Później wlewamy rozpuszczony proszek do gotującego się mleka – tak powstanie gęsty budyń.
Ostatni etap to połączenia wszystkich składników. Na blasze wyłożonej ciastem układamy kawałki jabłek i polewamy je jeszcze gorącym budyniem. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta wyjętego z zamrażarki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto kruche z jabłkami i pianą z białek
Składniki na ciasto:
· 2 i ½ szklanki mąki pszennej,
· 5 żółtek,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 3 łyżki stołowe cukru pudru,
· 250 g masła.
Składniki na piankę:
· 5 białek,
· 2 torebki budyniu śmietankowego,
· ½ szklanki oleju,
· ½ szklanki cukru pudru,
· 1 torebka cukru waniliowego.
Pozostałe składniki:
· 5 jabłek,
· cukier puder na posypkę,
· 1 mała łyżeczka mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić kruche ciasto z jabłkami i pianą z białek? Zaczynamy od dokładnego pokrojenia wszystkich składników potrzebnych do przygotowania ciasta. Dzięki temu ciasto będzie puszyste. Następnie zagniatamy ciasto i około ¼ całości umieszczamy w zamrażarce (najlepiej, jeśli pozostanie w niej przez około godzinę). Później ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miksujemy białko na najwyższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej.
Następnie większą część ciasta posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce rozkładamy większą część ciasta, możemy dodatkowo delikatnie ponakłuwać je widelcem. Wsadzamy je do piekarnika. Ciasto powinno wypiekać się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15–20 minut. Pod koniec pieczenia powinno nabrać złotawej barwy. Tak wypieczony spód ciasta pozostawiamy do wystygnięcia.
Ubitą wcześniej pianę wlewamy na ostygły spód ciasta. Następnie na piance wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach i posypujemy je cynamonem. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z lodówki i ścieramy je na tarce, posypując nim owoce. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, później zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i pieczemy przez kolejne 20 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN