Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem to danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na ważnej uroczystości rodzinnej. Mięso łososia jest niezwykle delikatne i smaczne, a chrupkość ciasta francuskiego nadaje całemu daniu wyjątkowości i smaku.

Delikatne mięso łososia bardzo dobrze smakuje w towarzystwie odpowiednio przyrządzonego szpinaku. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem jest nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Zapraszamy do zapoznania się z prostym przepisem.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 min.

Czas oczekiwania: ok. 20 min.

Składniki (na 2 porcje):

· 2 filety z łososia – bez skóry,

· 100 g szpinaku,

· 1 opakowanie ciasta francuskiego,

· 1 łyżka masła,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 żółtko,

· 1 łyżka mleka,

· szczypta bazylii,

· szczypta oregano,

· szczypta pieprzu,

· szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Przygotować patelnię z masłem i rozgrzać. Wrzucić na patelnię dokładnie umyty szpinak, rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, oregano oraz bazylię. Wszystko dobrze wymieszać i chwilę podsmażyć.

2. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na 2 równe części.

3. Na każdej z części ciasta położyć filet z łososia. Lekko posolić.

4. Na łososiu umieścić wcześniej przygotowany farsz ze szpinaku i przypraw.

5. Boki ciasta francuskiego naciąć tak, aby powstały regularne paski, które następnie należy zawinąć w warkocz.

6. Całość posmarować rozbitym żółtkiem z mlekiem, aby ciasto francuskie mogło nabrać pięknej barwy w trakcie pieczenia.

7. Filety w cieście francuskim przełożyć na blachę do pieczenia i umieścić w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni Celsjusza.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – z czym podawać?

Łososia w cieście francuskim można podawać na kilka sposobów. Niektórzy uważają, że najsmaczniejszy jest podany od razu po zrobieniu – na ciepło, w towarzystwie samej sałatki lub sałatki i ziemniaków, a więc w bardzo klasycznym zestawie. Można podawać go jednak na zimno jako przystawkę lub przekąskę. Pięknie prezentuje się w całości, ale nie traci również po rozkrojeniu go na mniejsze kawałki. Łososia przygotowanego w ten sposób można podawać również z sosami. Świetnie nadaje się do niego sos jogurtowo–czosnkowy.

Łosoś i szpinak – zdrowo i smacznie

Połączenie łososia ze szpinakiem to gwarancja nie tylko wyjątkowego smaku, ale również zdrowia. Zarówno łosoś, jak i szpinak bogate są w wiele witamin i mikroelementów. Łosoś jest bogaty w białko oraz witaminy: A, D, E oraz Omega-3. Szpinak z kolei zawiera beta–karoten, witaminę C, magnez, potas, cynk, fosfor oraz żelazo.

Uwaga! W 100 gramach szpinaku znajdują się tylko 23 kcal!

Do przyrządzania potraw najlepiej stosować szpinak świeży. Oczywiście, jeżeli nie możesz go dostać, skorzystaj z mrożonek. Warto pamiętać o tym, że szpinak świetnie pasuje do różnych produktów – do serów, ale też do owoców: cytrusów, gruszek, winogron. Ze szpinaku można przyrządzić również sos: wystarczy udusić szpinak na oliwie z gałką muszkatołową i czosnkiem (jeśli lubisz) oraz z innymi, ulubionymi przyprawami – możesz użyć go do wielu dań, również do łososia w cieście francuskim.

Zobacz film: Łosoś zapiekany z ziemniakami oraz szparagami. Źródło Dzień Dobry TVN


Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i nie tylko

Łososia w cieście francuskim można zrobić na wiele sposobów. Szpinak to nie jedyny dodatek, który może pojawić się na rybie. Wystarczy na etapie przyrządzania szpinaku na patelni dodać inne składniki, aby otrzymać danie charakteryzujące się różnymi walorami smakowymi i estetycznymi.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą wyjdzie nam, kiedy bezpośrednio do szpinaku dodamy posiekaną fetę. Nie lubisz fety? W takim razie wybierz inny ser – np. mozzarellę, otrzymując w ten sposób łososia w cieście francuskim ze szpinakiem i mozzarellą . Jeżeli nie chcesz, aby danie było zbyt kaloryczne, warto wprowadzić do niego inne warzywa. Doskonałym pomysłem są suszone pomidory – łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i suszonymi pomidorami smakuje wyśmienicie. Możesz zdecydować się również na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami – rozwiązań jest naprawdę całe mnóstwo.

Przyrządzając łososia w cieście francuskim, możesz eksperymentować również ze smakiem. Niektórzy lubią to danie na słono, inni na ostro – baw się w kuchni i wyczaruj swoje wyjątkowe autorskie danie z łososia i szpinaku w cieście francuskim.

Co sądzisz o tym artykule?
53
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0