Karp królewski został uznany za najsmaczniejszą odmianę karpia. Jego mięso wyróżnia się delikatnym smakiem, jest soczyste, a przy tym ma grube i łatwe do usunięcia ości. Najlepiej kupować młode karpie, ich mięso jest bowiem chudsze i jeszcze delikatniejsze.
Naleśniki uwielbiane przez wszystkich. Słodycz i soczystość truskawek, sycący i pyszny naleśnik. Danie idealne na lato – na śniadanie, deser czy obiad. Naleśniki z truskawkami znakomicie smakują z serem, który dodaje aksamitnej konsystencji.
Duszone grzyby to popularne danie obiadowe lub dodatek do posiłku. Grzyby duszone można przygotowywać z dodatkowymi składnikami, które podkreślają smak dania. Do duszenia używa się grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych.
Muffinki cytrynowe polubią wszyscy, którzy nie znoszą mdlących, zbyt słodkich smaków i nawet w deserach szukają nuty świeżości. Dodatkowe walory smakowe uzyskuje się poprzez dodanie do przepisu podstawowego swoich ulubionych składników. Jak przygotować cytrynowe babeczki z makiem, czekoladą, kremem lub jogurtem?
Muffinki marchewkowe dla dzieci to sposób na przemycenie witamin pod postacią smacznego deseru. Zastępując cukier ksylitolem, stewią lub miodem, stworzysz fit muffinki marchewkowe, które będą zdrowe i dietetyczne. Poznaj przepis na muffinki marchewkowe i piecz je nawet codziennie.
Muffinki kakaowe wyróżniają się nietypowym kolorem i smakiem. Są jednym z podstawowych wypieków i zaraz obok klasycznych muffinek waniliowych są najczęściej wykorzystywanym przepisem w polskiej kuchni. Możesz upiec je z dżemem, budyniem, jabłkami lub z malinami. Sprawdź, jak przygotować muffinki kakaowe, które zawsze się udają.
Muffinki wytrawne to bardzo dobra alternatywa dla słodkich babeczek, na które nie zawsze ma się ochotę. Ze względu na różnorodność dodatków, którymi można zmodyfikować klasyczny przepis na muffinki wytrawne, jest to przekąska, która może u większości z nas znaleźć kulinarne uznanie.
Muffinki z jabłkami i kruszonką cieszą się dużym zainteresowaniem szczególnie jesienią i zimą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je niezależnie od pory roku. Z czym smakują najlepiej? Z czekoladą, z orzechami, a może z rodzynkami? Przygotuj zdrowe i szybkie muffinki z jabłkami i zabierz je ze sobą do szkoły lub pracy.
Muffinki to charakterystyczne wypieki w kształcie babeczek. Najpowszechniej występują w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Ten słodki wyrób można znaleźć w większości sklepów na całym świecie. Bardzo ciekawą propozycją są np. muffinki z jagodami i białą czekoladą. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe dzięki jagodom.
Muffinki to babeczki, które możemy przygotować na wiele sposobów, z nadzieniem lub bez. Jednym z najczęstszych przepisów jest ten na muffinki z kawałkami czekolady. Chętnie zjadane przez najmłodszych, mogą być przysmakiem na dziecięcych balach i zabawach.
Muffiny swoim smakiem potrafią zadowolić nawet wytrawnych smakoszy. Babeczki z owocami, bakaliami czy muffinki z kremem to smaczna przekąska, którą można zrobić w niecałe pół godziny. Sprawdź, jak zrobić muffinki z kremem budyniowym lub czekoladowym.
Muffinki to jedne z najpopularniejszych wypieków. Możemy je upiec z różnymi dodatkami, takimi jak rodzynki, kawałki czekolady czy orzechy. Spotyka się je również w wersji wytrawnej (z mięsem czy warzywami). Muffinki z nutellą stanowią pyszny deser, którym zachwycimy zaproszonych gości. Możemy je przygotować zamiast tradycyjnego ciasta.
Pyszne muffinki z truskawkami to propozycja na każdą porę roku i dla każdego. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga dużej ilości czasu. A smak domowych wypieków jest zdecydowanie nie do podrobienia.
Naleśniki francuskie można jeść na słodko i wybierać spośród wielu pysznych kombinacji sosów, owoców i przypraw. Wyśmienicie smakują również jako danie bardziej wytrawne - na słono, pikantnie, a tym samym doskonale nadają się na głównego bohatera obiadu. Czas przygotowania ciasta to zaledwie kilka minut, a dobra patelnia ułatwi proces smażenia.
Najciekawsze dania to te, które stanowią fuzje różnych kuchni świata. Dzięki nim w domowym zaciszu można choć na chwilę poczuć namiastkę innej części świata. Przepisy na naleśniki meksykańskie są bardzo różne, różni je kilka składników lub sposób przyrządzenia. Jedno je łączy– rozgrzewające działanie i aromat charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej.
Naleśniki na słodko to ogrom możliwości, który nigdy się nie kończy. Naleśniki z serem czy bananem to tylko dwa najbardziej popularne pomysły, mające potencjał, by za każdym razem smakować inaczej. Przepisów na słodkie naleśniki jest tak wiele, że na pewno każdy znajdzie swój ulubiony.
Naleśniki na słodko to jedno z ulubionych dań dzieci i nie tylko. Ich wersja w postaci z budyniem to kolejny dowód na to, że naleśniki nigdy się nie nudzą i błyskawicznie znikają z talerzy. Są pyszne, syte i niedrogie. Takie naleśniki to doskonały sposób na każdego niejadka.
Proste w przygotowaniu, pasujące do każdej okazji i za każdym razem przyjmowane z uśmiechem. Naleśniki z bananami idealnie będą komponować się z serem, bitą śmietaną, czy z wieloma innymi dodatkami. Pomysłów na ich przygotowanie jest wiele, dzięki czemu to danie nigdy nie będzie nudne.
Jabłka to doskonały produkt, który doda charakteru daniom na słodko. Aromat i delikatny, słodki, momentami kwaskowaty smak - takie połączenie jest idealnym rozwiązaniem na smaczny, ale nie przesłodzony posiłek. Naleśniki z jabłkami to gwarantowany hit!
Naleśniki są daniem o wielu odsłonach. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Nadzienie można zrobić praktycznie ze wszystkiego, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. Naleśniki z pieczarkami to świetny wariant obiadowy - sycący i smakujący wszystkim domownikom. Wzbogacone o ser, który będzie rozpływał się w ustach, podbiją każdy żołądek.
Naleśniki z mięsem to doskonały obiad, który skradnie serce każdemu lubiącemu syte i pożywne dania. Ich meksykańska wersja jest rozgrzewająca i zawiera składniki o bogatych wartościach odżywczych. Oprócz walorów smakowych wyróżnia się też bogactwem kolorów, co na pewno zachęci każdego niejadka.
Naleśniki z warzywami to posiłek zdrowy i smaczny. Możemy do niego wykorzystać praktycznie wszystkie warzywa, wystarczy odpowiednio je doprawić bądź zrobić sos, który nada im aromat i charakter. Dzięki temu przygotujemy posiłek zbilansowany – warzywa zadbają o dostarczenie witamin i minerałów, a naleśniki zadowolą swym smakiem każdego łasucha. Jeśli jeszcze zapieczemy je z serem, nikt im się nie oprze.
Ciasto napoleonka, potocznie zwane kremówką, składa się z dwóch warstw ciasta (zazwyczaj francuskiego) przełożonego kremem, budyniem lub bitą śmietaną, a wierzch ciasta przyprószony jest cukrem pudrem. Napoleonkę robi się zaskakująco łatwo, a efekt takiej pracy jest zawsze zadowalający.
Kuchnia chińska jest dziś tak popularna, że jej potraw można próbować na całym świecie. Co ciekawe, kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, każdy region Państwa Środka ma swoje flagowe dania. Przepisy kuchni chińskiej uwzględniają warzywa, owoce, mięso, ryż, makarony.
Kuchnia grecka znana jest na całym globie. Należy do najstarszych na świecie To właśnie w oparciu o kuchnię grecką powstała pierwsza książka kucharska. Popularność kuchni greckiej nie dziwi, bowiem dania greckie są łatwe, smaczne i lekkie.
Kuchnia francuska jest bardzo charakterystyczna, a jej receptury dopracowywane są od wieków. Na pierwszy rzut oka, przepisy kuchni francuskiej mogą wydawać się trudne. Istnieją jednak przepisy na pyszne francuskie dania, które każdy z nas jest w stanie przygotować samodzielnie.
Tradycyjna kuchnia polska to mieszanka przeróżnych wpływów: od tatarskich, przez niemieckie, włoskie i francuskie, po żydowskie. Poznaj przepisy tradycyjnej kuchni polskiej na najsmaczniejsze zupy, dania główne i ciasta.
Kolacja to ważny posiłek w diecie każdego dziecka. Powinien być zdrowy, ale również smaczny, tak by dziecko jadło je z chęcią i apetytem. Ważne, by brać pod uwagę to, co dziecko zjadło danego dnia, aby uzupełnić wartości odżywcze oraz ułatwić spokojne zasypianie.
Sieja to ryba niedoceniana we współczesnej kuchni. Zupełnie niesłusznie. Należy bowiem do ryb słodkowodnych, czyli zawierających dużo dobrze przyswajalnego białka. Niestety, zafascynowani rybami morskimi i oceanicznymi zapominamy o lokalnych odmianach. Zamiast siei jemy łososia i halibuta. Zapominamy także o leszczu czy karasiach. Natomiast to właśnie ryby słodkowodne są doskonałym źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mięso siei zawiera między innymi tak potrzebne nam kwasy omega-3.
Skrzydełka z grilla to przede wszystkim skrzydełka z kurczaka. To niewątpliwie nasze ukochane mięso, skoro rocznie każdy z nas zjada go około 27 kilogramów. Na grillu możemy oczywiście przygotować praktycznie każdą jego część, natomiast to właśnie skrzydełka z grilla lubimy najbardziej.