Wyciąg z karczocha to rynkowy hit. Napój ten korzystnie wpływa na ludzki organizm i pomaga mu w nieoceniony sposób.
Karczochy – co to jest?
Karczochy pochodzą prawdopodobnie z Afryki lub z Egiptu. Do Europy w średniowieczu przywieźli je arabscy ogrodnicy. Warzywo ma charakterystyczne pąki koloru zielono-fioletowego, które mają mięsiste nasady posiadające wysokie walory smakowe i lecznicze. Karoczochy zawierają również część niejadalną – jest nią węwnętrzna część warzywa pokryta włochatym meszkiem.
Miłośnicy karczochów jedzą je na różne sposoby, a dużą popularnością cieszy się z sok z karczocha. Napój ten uznawany jest niemalże za cudowne lekarstwo, co dodatkowo podnosi wartość karczocha. Przepisów na przyrządzenie warzywa jest dużo i warto lepiej je poznać, by móc z nich skorzystać.
Sok z karczocha – dlaczego warto go pić?
Wyciąg z karczocha to prawdziwe naturalne lekarstwo, podobnie jak karczochowe tabletki. Do produkcji napoju można użyć różnych rodzajów warzywa, np. karczocha zwyczajnego . Taki ekstrakt zawiera:
· witaminę A,
· witaminę C,
· witaminę E,
· magnez,
· fosfor,
· żelazo,
· wapń.
Oprócz tego, że dostarcza organizmowi tyle cennych składników, działa oczyszczająco i innymi warzywami. Roślina pomaga wątrobie wydzielać żółć, a poza tym wyciśnięty z niej sok działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i niszczy w organizmie wolne rodniki. Sok z ziela karczocha to także prawdziwe antidotum na starzenie skóry. Posiada cynarynę, dzięki której można zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Co ciekawe, ekstrakt z karczocha służy do leczenia: łuszczycy, pokrzywki czy egzemy i z tego powodu piją go nawet osoby nie lubiące jego smaku.
Tabletki z karczocha – na co pomagają?
Jedna tabletka z karczocha zawiera około 20 mg cynaryny. Cynaryna przyspiesza metabolizm lipidów oraz uwalnia organizm ze szkodliwych toksyn. Nie trudno się domyślić, że wspomniana tabletka jest często stosowana przez osoby, które się odchudzają. Karczoch na odchudzanie sprzedawany w postaci tabletek stymuluje wytwarzanie żółci przez wątrobę. Dzięki temu z organizmu pacjenta usuwane są szkodliwe produkty przemiany materii.
Karczoch – uprawa
Warzywo, mimo iż dostępne jest w sklepach warzywnych i hipermarketach, warto hodować samemu. Posiadanie własnej uprawy daje pewność co do jakości warzywa. Niejedna osoba, która niegdyś nie wiedziała, co to są karczochy , po zaczerpnięciu podstawowych informacji na temat ich hodowli, jest w stanie uprawiać je samodzielnie.
W polskich warunkach karczoch to warzywo jednoroczne. Roślina nie lubi niskich temperatur, więc należy ją uprawiać z rozsady i nie należy jej pozostawiać w gruncie w okresie zimowym. Aby uzyskać ekstrakt z karczocha , najlepiej posadzić go w połowie maja. Idealnym rodzajem gleby będzie próchnicza, żyzna i głęboko uprawiana. Nie zaszkodzi dodać do niej nieco nawozów mineralnych ze zwiększoną ilością azotu.
Karczoch – skutki uboczne
Mimo iż karczoch posiada właściwości lecznicze, to z pewnych względów nie może być spożywany przez wszystkich. Sok z niego może być groźny dla osób cierpiących na alergie na rośliny astrowate lub mających obstrukcję żółciową - ekstrakt ma właściwości żółciotwórcze i żółciopędne.
Właściwości karczocha – co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Karczoch to naturalne lekarstwo, którego używa się podczas leczenia marskości wątroby. Właściwie przygotowany wyciąg z liścia karczocha jest w stanie skutecznie zregenerować wspomniany organ - a to dzięki flawonoidom oraz wspomnianej już cynarynie. Syrop z karczochów hamuje wątrobową syntezę cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Karczoch na cholesterol od lat stosuje wielu zwolenników leczenia naturalnego – ekstrakt znacznie zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego.
Jak obrać karczocha?
Kwiat karczocha to jadalna część warzywa. Do obrania warzywa potrzebna będzie:
· woda,
· sok cytrynowy,
· deska do krojenia,
· ostry nóż.
W pierwszej kolejności należy pozbyć się dolnych listków warzywa. Należy je wyrywać do momentu, aż pojawią się te zielone lub żółte. Osoby zajmujące się uprawą karczochów , które mają dostęp do młodych roślin, obiorą warzywo nieco szybciej. Starsze karczochy niekiedy zawierają dużo liści. Następnie należy odciąć łodyżkę i usunąć skórkę z zewnątrz. Teraz pozostaje tylko odciąć czubek kwiatostanu i przekroić warzywo na pół. Przedostatnią czynnością jest usunięcie włosków i zanurzenie warzywa w misce z wodą z sokiem cytrynowym. Zamoczenie nie powinno trwać zbyt długo, aby korzeń karczocha i liście karczocha nie ściemniały.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN