Jakie składniki najlepiej komponują się z truskawkami? Jak przygotować i udekorować deser, aby zachwycał zmysł smaku i wyglądał tak, że chciałoby się go zjeść oczami? Wypróbuj kilka ciekawych przepisów na prosty deser z truskawkami, który zrobi nawet największy kulinarny amator.
Deser z truskawkami i mascarpone
Krem przygotowany na bazie mascarpone jest niczym chmurka, która otula owoce i dosłownie rozpływa się w ustach. Można go przyrządzać na wiele sposobów. Nasz przepis na deser z truskawkami i serkiem mascarpone brzmi następująco:
Składniki:
· 250 g serka mascarpone,
· 100 ml śmietany kremówki,
· 3 łyżki cukru pudru,
· szklanka truskawek,
· 2 łyżki śmietany 18%,
· 3 łyżki cukru,
· truskawki,
· kakao,
· ciastka kakaowe,
· biszkopty,
· czekolada mleczna,
· masło.
Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone, cukier puder i znów ubijamy do połączenia składników. Truskawki blendujemy wraz z cukrem i śmietaną 18%. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem masła. Ciastka kruszymy i wsypujemy na dno szklanki. Nakładamy na nie warstwę mascarpone, kakao oraz warstwę truskawek. Wierzch dekorujemy pokruszonymi biszkoptami i polewą z czekolady.
Deser z truskawkami i bitą śmietaną
W takiej wersji jest dobrze znany jako jedna ze sztandarowych propozycji w menu niemal każdej restauracji. Deser z truskawkami w pucharkach pojawia się najczęściej w towarzystwie lodów. Jakie jeszcze składniki warto do niego dodać, by nieco wzbogacić smak?
Deser z truskawkami i bezami
Składniki:
· szklanka truskawek,
· 5 bez,
· 400 ml śmietany kremówki,
· 3 łyżki cukru pudru,
· mięta.
Śmietanę ubijamy wraz z 1,5 łyżki cukru pudru na gładką masę. Naprzemiennie układamy w pucharkach czy słoiczkach połówki truskawek i masę śmietankową. Na wierzch nakładamy grubą warstwę pokruszonych bez i polewamy sosem z owoców zblendowanych wcześniej z cukrem pudrem. Dekorujemy listkiem mięty. Gotowe!
Deser z truskawkami i lodami
Jeśli dysponujemy czasem, możemy się pokusić o zrobienie lodów własnoręcznie. Ale zamiast podawać je w tradycyjny sposób, czyli w gałkach z kolorowymi dodatkami, warto przyrządzić smaczny shake.
Składniki:
· truskawki,
· kiwi,
· lody śmietankowe lub waniliowe,
· miód kwiatowy,
· mleko.
Truskawki miksujemy na gładką masę, dodajemy lody i kilka łyżek miodu kwiatowego. W zależności od tego, jaką konsystencję ma mieć shake, wlewamy więcej lub mniej mleka. Najlepsza będzie proporcja 1:1, czyli np. na 500 g truskawek – 500 ml mleka i kilka gałek lodów. Taki łatwy deser z truskawkami można na koniec udekorować plasterkami truskawek i kiwi.
Deser z truskawkami i czekoladą
W tej wersji pyszny deser z truskawkami będzie na pewno bardziej kaloryczny. Czekolada jednak wyśmienicie komponuje się z tymi owocami, więc warto raz na jakiś czas dać sobie przyzwolenie na popełnienie dietetycznego grzeszku. Jaki pomysł na deser z truskawkami i czekoladą jest wart polecenia? Świetnym dodatkiem do romantycznej kolacji z szampanem będą truskawki w polewie. Umyte owoce z szypułkami zanurzamy w jeszcze ciepłej polewie przygotowanej ze śmietany kremówki i roztopionej czekolady (białej lub ciemnej) i odkładamy na kratkę kuchenną, żeby polewa zastygła. Taki deser wygląda niezwykle efektownie. Będzie się prezentować jeszcze piękniej, jeśli owoce w czekoladzie podamy na paterze.
Fit deser z truskawkami
Możemy też przygotować lekki deser z truskawkami , używając jogurtu naturalnego zamiast śmietany, a zamiast cukru – miodu. W takiej wersji śmiało można sięgać po niego nawet codziennie bez obawy, że przybędzie nam kilogramów. Niskokaloryczny deser z truskawkami idealnie sprawdzi się także jako dietetyczne śniadanie czy lekki posiłek po treningu.
Deser z truskawkami i bananami
Składniki:
· 250 g truskawek,
· 1 banan,
· nasiona chia,
· ulubione musli,
· rodzynki,
· 250 ml jogurtu naturalnego,
· miód lipowy.
Owoce miksujemy w oddzielnych naczyniach na gładką masę. Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami miodu oraz nasionami chia. W szerokiej szklance układamy warstwami mus z bananów, musli, jogurt oraz mus z truskawek. Nasz dietetyczny deser z truskawkami dekorujemy płatkami migdałów i rodzynkami.
W podobny sposób można zrobić deser z truskawkami i kiwi. Tym razem jednak do dekoracji używamy plasterków owoców oraz posypki z mielonych migdałów i startej gorzkiej czekolady.
Deser z truskawkami i budyniem
Budyń świetnie sprawdza się jako zamiennik bitej śmietany czy mascarpone. Jak przygotować taki deser?
Składniki:
· truskawki,
· borówki,
· mięta,
· budyń waniliowy, śmietankowy lub czekoladowy,
· 500 ml mleka.
Budyń gotujemy na mleku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy lekko przestygnie, napełniamy nim pucharki. Truskawki miksujemy z cukrem i kilkoma listkami mięty. Nakładamy na budyń i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu dekorujemy świeżymi borówkami i listkiem mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN