Jabłka to doskonały produkt, który doda charakteru daniom na słodko. Aromat i delikatny, słodki, momentami kwaskowaty smak - takie połączenie jest idealnym rozwiązaniem na smaczny, ale nie przesłodzony posiłek. Naleśniki z jabłkami to gwarantowany hit!
Naleśniki są daniem o wielu odsłonach. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Nadzienie można zrobić praktycznie ze wszystkiego, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. Naleśniki z pieczarkami to świetny wariant obiadowy - sycący i smakujący wszystkim domownikom. Wzbogacone o ser, który będzie rozpływał się w ustach, podbiją każdy żołądek.
Naleśniki z mięsem to doskonały obiad, który skradnie serce każdemu lubiącemu syte i pożywne dania. Ich meksykańska wersja jest rozgrzewająca i zawiera składniki o bogatych wartościach odżywczych. Oprócz walorów smakowych wyróżnia się też bogactwem kolorów, co na pewno zachęci każdego niejadka.
Naleśniki z warzywami to posiłek zdrowy i smaczny. Możemy do niego wykorzystać praktycznie wszystkie warzywa, wystarczy odpowiednio je doprawić bądź zrobić sos, który nada im aromat i charakter. Dzięki temu przygotujemy posiłek zbilansowany – warzywa zadbają o dostarczenie witamin i minerałów, a naleśniki zadowolą swym smakiem każdego łasucha. Jeśli jeszcze zapieczemy je z serem, nikt im się nie oprze.
Ciasto napoleonka, potocznie zwane kremówką, składa się z dwóch warstw ciasta (zazwyczaj francuskiego) przełożonego kremem, budyniem lub bitą śmietaną, a wierzch ciasta przyprószony jest cukrem pudrem. Napoleonkę robi się zaskakująco łatwo, a efekt takiej pracy jest zawsze zadowalający.
Twoje dziecko to śniadaniowy niejadek? Nie potrafisz znaleźć skutecznego sposobu na zachęcenie swojego malucha do zjedzenia śniadania? Każdego ranka głowisz się, co przyrządzić, aby było jednocześnie zdrowe i na tyle smaczne, aby twoje dziecko otrzymało poranną dawkę witamin i energii? Podpowiadamy, jak przygotować śniadanie dla dziecka, aby szybko zniknęło z talerza.
Wielu z nas nie jest przyzwyczajonych do jedzenia słodkich śniadań – albo rano nie mamy ochoty na nic słodkiego, albo po prostu uważamy, że jest to niezdrowe i nie chcemy tak zaczynać swojego dnia. Przekonajmy się, że warto częściej jeść słodkie śniadania!
Nie wyobrażamy sobie dobrego śniadania bez jajek? Często lubimy je łączyć z różnymi składnikami? Sprawdźmy, dlaczego warto jeść jajka na śniadanie i wypróbujmy poniższe pomysły na śniadania z jajek!
Grzyb zajączek występuje w całej Polsce, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Zajączek to grzyb jadalny. Grzyby zajączki marynowane są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych.
Grzyb zajączek występuje w całej Polsce, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Zajączek to grzyb jadalny. Grzyby zajączki marynowane są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych.
Karp królewski został uznany za najsmaczniejszą odmianę karpia. Jego mięso wyróżnia się delikatnym smakiem, jest soczyste, a przy tym ma grube i łatwe do usunięcia ości. Najlepiej kupować młode karpie, ich mięso jest bowiem chudsze i jeszcze delikatniejsze.
Poza śniadaniem i obiadem bardzo duży wpływ na działanie organizmu ma wszystko to, co się je na kolację. Odpowiedź na pytanie, co jeść wieczorem, zależy od tego, czy pragnie się schudną, lepiej spać, czy zregenerować organizm po treningu. Zawsze warto jednak pamiętać, że kolacja powinna być lekkostrawna.
Zupę pomidorową krem możemy przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej smakuje wersja ze świeżych warzyw, ale często wykorzystuje się pomidory z puszki lub gotowe przeciery. Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia oraz ser. Zupę możemy przygotować w wersji fit lub jako danie pikantne.
Krupnik jest polską tradycyjną zupą, którą gotuje się na wywarze jarzynowym lub jarzynowo-mięsnym. Najczęściej przygotowywana na bazie kaszy jęczmiennej, rzadziej ryżu. Można podawać z kawałkami mięsa wieprzowego, czasem dodaje się grzyby.
Zupa meksykańska to danie, do przygotowania którego używa się fasoli białej, czerwonej, kukurydzy, papryczki chili, pomidorów, a czasem wzbogaca smak sokiem z limonki. Jeśli zaś chodzi o mięso, mamy jej różne odmiany. Najpopularniejsze są: zupa meksykańska z mięsem mielonym, z kurczakiem, z klopsikami lub pulpecikami. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, jedno nigdy się nie zmienia – jej wyrazisty, pikantny smak.
Zupa ogonowa to danie, które dziś już rzadko pojawia się na polskich stołach. Tradycyjnie gotowana na wołowych ogonach, przyrządzana jest również na mięsie drobiowym, np.: skrzydełkach. Poleca się przetrzymać zupę przez noc w lodówce, by zyskała odpowiedni smak.
Zupa „nic” to zupa na bazie mleka, zagęszczona, doprawiona wanilią. Może być podawana z kluseczkami z białek. Zupa „nic” pochodzi z Francji i najczęściej podawana jest na zimno. Występuje w różnych wersjach – znana jest zupa „nic” z budyniem, z piankami, bezami, biszkoptami, a nawet z grzankami ze słodkiej bułki.
Przy obecnym asortymencie każdego sklepu podążanie za modą jedzeniową nie stanowi żadnego problemu. Możesz iść z prądem, a jednocześnie być zdrowym, zadowolonym i realizować się w twórczym i ciekawym hobby, jakim jest gotowanie.
Zupa owocowa jest lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do przygotowania takiej zupy najlepiej użyć świeżych owoców. Jedną z najbardziej popularnych wersji zupy
Zupa pieczarkowa na rosole to smak, który często przypomina dzieciństwo. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak potrafią rozpieścić kubki smakowe i sprawić, że poczujemy się ,,jak u mamy’’. Pyszna zupa pieczarkowa na szczęście nie powstaje długo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by te wspomnienia szybko ożywić. Poznaj przepisy na zupę pieczarkową w wersji klasycznej oraz nowoczesnej.
Zupa pomidorowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Każdy kucharz ma swój autorski sposób, by jego pyszna zupa pomidorowa podbiła smakiem nasze podniebienie. Zupa pomidorowa z pomidorów, na rosole, z przecieru – która wersja jest tą najlepszą? Pora, by wybrać swój ulubiony przepis.
Zupa z soczewicy zielonej czy czerwonej to proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, dlatego warto ją wypróbować.
Angielskie śniadanie, tzw. english breakfast, jest już znane na całym świecie. Zdecydowanie nie należy do propozycji wegetariańskich, jednak z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Ale czy to dobry wybór na początek dnia?
Biszkopt przez jednych jest uznawany za najłatwiejsze ciasto na świecie. Inni uważają, że ciasto biszkoptowe łatwo zepsuć, jeśli tylko popełni się drobny błąd. Jak sprawić, żeby nie opadł, żeby nie było zakalca i abyśmy mogli postawić przed rodziną np. przepyszny biszkopt z truskawkami?
Ciasto cytrynowe możemy upiec na wiele sposobów. Z herbatnikami, kremem, masą śmietankową. Jest lekkie, delikatnie kwaskowate i puszyste. Doskonałe na każdą okazję.
Ciasto bananowe to dobry pomysł na wypiek o każdej porze roku. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, smaczne i pożywne. Możemy upiec je w wersji fit, ale także z czekoladą czy serkiem. Banany dostępne są przez cały rok, co umożliwia delektowanie się bananowym ciastem bez ograniczeń.
Ciasto drożdżowe jest jednym z najpopularniejszych, a przy tym prostych w przygotowaniu ciast. Jego nazwa pochodzi od używanego w nim środka spulchniającego, czyli właśnie drożdży piekarniczych.
Ciasto krówka to doskonały deser na przyjęcia ze znajomymi czy po rodzinnym obiedzie. Możesz nawet przygotować ciasto krówka bez pieczenia, np. na herbatnikach lub krakersach.