Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Z kapusta i grzybami, z mięsem i oczywiście z ziemniakami i twarogiem, czyli pierogi ruskie. Doskonałą alternatywą dla miłośników tych ostatnich może być naleśnik po rosyjsku.
Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Mimo że często występuje w odmianach z mięsem, można spotkać również wegetariańskie burrito. Jeśli chcemy przyrządzić burrito wegetariańskie, przepis na nie jest niezwykle łatwy do wykonania nawet przez kuchennego laika.
Mimo że specjaliści od żywienia zachęcają do spożywania ryb, to nadal mięso króluje na polskich stołach. Wynikać to może z braku pomysłów na przyrządzenie ryby. Prostym przepisem na szybkie danie obiadowe jest ryba w cieście francuskim z pieczarkami lub ryba w cieście francuskim z porem.
Burrito wywodzi się z Meksyku, z kuchni Tex-Mex. Jest to farsz, w Meksyku podawany tradycyjnie z mięsem mielonym i fasolą, zawinięty w pszenną tortillę. Danie to może stanowić pyszną przekąskę, a także być podawane jako sycący obiad.
Chilli sin carne to wegetariańska odsłona słynnej potrawy chilli con carne. Ta propozycja jest niezwykle sycąca, oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie warzywa. Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie chilli sin carne z użyciem roślin strączkowych.
Burrito, czyli potrawa pochodząca z Meksyku z kuchni Tex-Mex, w tradycyjnej odsłonie robione jest z mięsa mielonego i fasoli zawiniętych w placek pszennej tortilli. Choć pojawiło się wiele dań inspirowanych tym daniem, czasem warto sięgnąć po klasyczną wersję burrito z mięsem mielonym.
Ciasto na tortillę nie jest trudne do przyrządzenia. Należy jednak pamiętać, że każdy przepis na tortillę i inne dania z zastosowaniem tego placka może wymagać użycia nieco innego ciasta. Powinno się sprawdzić to jeszcze przed jego przygotowaniem.
Chipsy z tortilli to doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi czy relaksujący wieczór. Ich przygotowanie w domu jest niezwykle proste. Możemy jednak wykorzystać je w niecodzienny sposób, przygotowując np. sałatkę z chipsami tortilla.
Często chcąc przygotować dania jarskie, stajemy przed nie lada wyzwaniem. Bezmięsna kuchnia kojarzy nam się z potrawami bez smaku, ale to nieprawda! Zobacz smaczne przepisy na potrawy jarskie.
Lekkostrawny obiad może kojarzyć się z posiłkiem suchym i pozbawionym wyrazu, ale czy naprawdę tak jest? Dania lekkostrawne mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a sposób ich przyrządzania wcale nie musi być nudny.
Dip do nachos jest niezbędny do tego, aby w pełni cieszyć się doskonałym smakiem tej przekąski. Niektóre z nich są szczególnie popularne, np. salsa lub z awokado, inne nieco bardziej oryginalne, np. dip czosnkowy.
Enchilada z kurczakiem jest nie tylko pyszna, lecz także niezwykle sycąca, stanowi więc doskonały pomysł na obiad. Tradycyjną meksykańską enchiladę podaje się zwykle w tortilli kukurydzianej, która jest dosyć sztywna, dlatego przed zawinięciem farszu warto podgrzać placek.
Znudziły ci się ziemniaki i masz już dosyć dań z makaronem? Sięgnij po ryż do obiadu. Jeśli nie lubisz zwykłego, białego ryżu, wybierz kolorowy ryż do obiadu z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Pomysłów jest wiele, może być on ugotowany, podsmażony lub przyrządzony w formie klasycznego risotto.
Humus jest to pasta lub po prostu dip, który przywędrował do nas aż z dalekiego Egiptu! Warto wprowadzić taki egzotyczny smak do swojej kuchni, bo ma on bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Kebab stanowi dziś jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w polskich lokalach, podobnie zresztą jak gyros. Nazwy te nierzadko stosowane są wymiennie, choć różnica jest znacząca. Sprawdź na czym polega!
Francuski ser pleśniowy to gatunek sera, który jest wytwarzany z mleka oraz podpuszczki. Ich szczególną cechą jest fakt, że może porastać je niebieska, biała lub zielona pleśń. Nie są przez to niesmaczne - wręcz przeciwnie - są przysmakiem smakoszy na całym świecie!
Tosty i grzanki to idealny pomysł na śniadanie. Jeśli szukasz jakiejś alternatywy dla klasycznych tostów z serem, to warto poznać przepis na tosty francuskie. Możesz je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono – w obu przypadkach to przepisy na dania proste, szybkie, a przede wszystkim bardzo smaczne.
Może i pieczarki nie należą do najwykwintniejszych składników, ale zapieczone z ciastem francuskim, mają naprawdę wyjątkowy smak. Możliwości przyrządzenia tego wypieku jest kilka, wyselekcjonowaliśmy nalepsze propozycje, które doskonale sprawdzą się jako przekąski na domowym przyjęciu w gronie znajomych.
Francuzi dość rzadko jedzą jajka na śniadanie, bo znacznie bardziej wolą rozpocząć dzień od słodkich smaków. Ponoć nawet wtedy, gdy ugotują sobie jajko na miękko, jedzą je w bardzo specyficzny sposób – kroją chleb w cienkie paski, które maczają w żółtku. Nie zmienia to faktu, że przepisy na jajko po francusku czy parysku są bardzo znane. Tak przygotowane jajka mogą być alternatywą dla jaj przygotowanych w tradycyjny i nieco już nudny sposób. Sprawdź najlepsze przepisy!
Cukinia to wartościowe, pełne witamin i minerałów warzywo, które często gości w naszej kuchni. Wszyscy znamy placuszki z cukinii, surówki oraz nadziewane łódeczki. Warto jednak poznać jeszcze jeden pyszny wariant podania tego warzywa. Jest nim puree z cukinii, które przygotowuje się szybko, a zjada jeszcze szybciej.
Często jako dorośli na nowo odkrywamy smak warzyw znienawidzonych w dzieciństwie. Tak nierzadko bywa ze szpinakiem – po latach doceniamy jego smak i aromat. W połączeniu z chrupiącym, lekko maślanym ciastem francuskim i intensywnym w smaku czosnkiem zyskuje w naszych oczach i często gości na naszych stołach. Szpinak w cieście francuskim to świetna przekąska, a także danie obiadowe, do którego mało kogo trzeba namawiać.
Czy może być coś pyszniejszego niż delikatne ziemniaczki zapiekane w śmietanowym sosie? Brzmi jak bajka i nie bez powodu francuskie ziemniaki (gratin dauphinois) można zaliczyć do grona tzw. comfort food. Jest to danie, które kojarzy nam się dobrze, smakuje nam, ale i też jest prawdziwą bombą kaloryczną. To swego rodzaju pocieszyciel w pełne szarości dni. Przygotowanie francuskich ziemniaków jest dziecinnie proste. Pozwól oczarować się temu niepozornemu daniu, które zawsze wygrywa walkę: jedzenie kontra przygnębienie.
Polacy uwielbiają kotlety – mielone, schabowe, a także filety z drobiu smażone w panierce. Podawane z ziemniakami i surówkami są symbolem niedzielnego obiadu. Jednak nawet nasze ulubione danie może się z czasem znudzić. Wtedy czas na zmiany. Świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów będzie filet z kurczaka po parysku.
Francuska zupa cebulowa wywodzi się z kuchni wiejskiej. Gotowali ją niegdyś ludzie ubodzy, głównie ze względu na niewielką ilość składników. Przez lata przepis przeszedł sporą metamorfozę i dzisiaj francuska zupa cebulowa jest wzbogacana o białe wino i luksusowy ser gruyère.
Dania kuchni azjatyckiej goszczą coraz częściej na naszych stołach. Chętnie przygotowujemy curry i to na wiele sposobów, słodko-kwaśne zupy, tamaryndowe krewetki czy tajskie noodle z woka. Z coraz mniejszą obawą sięgamy po nieznane nam niegdyś przyprawy i składniki. Wciąż jednak nie możemy przekonać się do pędów bambusa. A to ogromny błąd, ponieważ zupa bambusowa to prawdziwa gratka dla smakoszy.
Banany w cieście kojarzą nam się z czymś miękkim i słodkim. Właśnie taki jest ten deser – rozpływający się w ustach i przepyszny! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a wiele przepisów i dodatków pozwala odkrywać banany w cieście na nowo z każdą kolejną recepturą. Sprawdzają się nie tylko na niedzielne śniadania dla małych i dużych łasuchów, ale i jako smaczny deser. Nie ma nic lepszego na kinderparty niż banany w cieście francuskim z Nutellą.
Frytki znane są od wieków. Te kupowane w sieciach fast food, przy ulicy czy domowe. Wszystkie mają swój specyficzny smak i aromat. Frytki francuskie to wyjątkowy przysmak, który święci triumfy zarówno w budkach przy ulicy, jak i w eleganckich restauracjach. Warto przyrządzić je również w domu, by wyczarować przepyszny dodatek do obiadu czy kolacji.
W kulturach Wschodu chałwa znana jest od wieków. Europejczycy docenili ją dopiero w ubiegłym stuleciu. Teraz chałwa jest ceniona za skład i słodki smak. Jeśli chcesz przygotować zdrową domową chałwę, sprawdź, jak można ją wykonać z łatwo dostępnych w sklepach produktów. Przepis na chałwę jest prosty, a przy tym każdemu zasmakuje.