Falafele cieszą się coraz większą popularnością. I choć jest to danie pochodzące z dalekiego wschodu, to jednak podbiło serca Polaków. Falafele to kuleczki chrupiące na zewnątrz i bardzo miękkie w środku, wykonywane najczęściej z ciecierzycy.
Książki kucharskie i kulinarne strony internetowe obfitują w przepisy na słodkości: ciasta, torty, babeczki. Wiele tych receptur wymaga jednak długiego przygotowania i szerokiej listy składników. W sytuacji, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga długiego pieczenia, warto sięgnąć po przepisy na jabłka w cieście francuskim.
Chętnie wykorzystywanym w kuchni sosem do sałatek czy mięs jest sos czosnkowy. Jednak ze względu na silny aromat nie zawsze można go zabrać jako dodatek na lunch do pracy czy podać gościom. Dobrą alternatywą dla niego jest sos z musztardy francuskiej, który doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju sałatek, mięs i potraw z jajek.
Fajitas to popularne danie rodem z kuchni Tex-Mex, podawane na tortilli pszennej lub kukurydzianej. Najbardziej klasyczna odsłona tej potrawy to fajitas z wołowiny, jednak wraz z rozpowszechnieniem się jej zaczęły pojawiać się inne wersje, np. kurczak fajita.
Tortilla to rodzaj placka, wykorzystywany do przygotowania innych potraw, takich jak quesadilla czy tacos. W Polsce kojarzymy ją na ogół z gotowym daniem, na które składają się warzywa i kawałki mięsa. Prosta w przygotowaniu, może stanowić pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Jak składać tortille, aby uzyskać pożądany kształt? Ile farszu powinno znaleźć się w środku? Poniżej porady dla osób, które po raz pierwszy przygotowują potrawę.
Jalapeno, czasem nazywana niepoprawnie jalapenos, to rodzaj ostrej papryczki, wykorzystywany w kuchni. Jakie właściwości posiadają papryczki jalapeno, jak można je wykorzystać oraz jak wygląda ich ostrość w porównaniu do innych papryczek?
Wiedeńska kawa stanowi niezwykle aromatyczny napój, który serwuje się w restauracjach i kawiarniach całego świata. Połączenie śmietany, czekolady i mocnego espresso sprawia, że mamy ochotę na kolejną porcję i dłuższe delektowanie się tym smakiem. Świadczą o tym statystyki, potwierdzające, iż Austriacy należą do nacji, które w porównaniu do innych państw w skali roku wypijają ogromne ilości kawy. Jak zatem przygotować ten wyjątkowy napój?
Na co dzień jesteśmy zabiegani i staramy się przygotowywać posiłki, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Szybkie tempo życia sprawia, że wybieramy tylko te przepisy, które charakteryzują się krótkim czasem przygotowania. Karczek królewski to danie na specjalną okazję. Choć wymaga większego zaangażowania i czasu, niewątpliwie jest tego wart.
Batalia o tytuł najlepszego kotleta trwa w Europie od XIX wieku. Włosi i Austriacy zarzucają sobie nawzajem skopiowanie przepisu. Kotlet schabowy po wiedeńsku najczęściej serwowany jest z sałatką ziemniaczaną. Składnikiem głównym jest mięso wołowe. Pomimo tego że na przestrzeni lat powstały różne wariacje tego dania, na początek warto przetestować najbardziej tradycyjną wersję i jedną małą modyfikację przepisu. Podróżnik Michał Cessanis odwiedził Wiedeń, gdzie spróbował oryginalnego sznycla.
Mięsem najczęściej spożywanym w Polsce jest drób, który charakteryzuje się niską zawartością tkanki tłuszczowej oraz dużą ilością białka, będącego podstawowym budulcem naszych mięśni. Filet z kurczaka po cygańsku to doskonały pomysł na oryginalną potrawę. Połączenie mięsa oraz śliwek gwarantuje apetyczny aromat i niepowtarzalny smak.
Historia tytułowej potrawy sięga lat 40. XX wieku. To właśnie wtedy na stołach po raz pierwszy pojawił się szwajcar. Kotlet w oryginalnej recepturze przygotowywany jest z cielęciny. Ponieważ cielęcina to drogie mięso i wymaga dość skomplikowanej obróbki, częściej przyrządzany jest schabowy po szwajcarsku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie zrobić również z drobiu.
Kotlety to jedno z ulubionych dań Polaków – goszczą na naszych stołach nie tylko od święta. Panierowane mięso doskonale komponuje się z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką. Warto spróbować nowej metody i przyrządzić kotlet schabowy po parysku. Czym różni się od klasycznej wersji i z jakimi dodatkami można go serwować?
Historia przepisu na kotlety kijowskie sięga początków XX wieku, kiedy to kucharz w słynnym hotelu ,,Kontynental” pierwszy raz je przygotował. O dziwo musiały one poczekać prawie 30 lat, zanim stały się jedną z najbardziej popularnych potraw na świecie. Dziś kotlety po kijowsku serwowane są w większości restauracji oferujących dania obiadowe.
Kuchnia kantońska wywodzi się z południowo-wschodnich Chin. Jest jedną z najpopularniejszych kuchni azjatyckich i wciąż podlega modyfikacji. Jednym z charakterystycznych dań pochodzących z tego regionu jest kurczak po kantońsku. Jego smak znany jest niemalże na całym świecie.
Japonia to wyspiarski kraj, który słynie przede wszystkim z przepysznego sushi. Japończycy są najdłużej żyjącą nacją na świecie, co zawdzięczają między innymi swojej diecie, która w dużej mierze składa się ze świeżych ryb. Dzisiaj jednak pod lupę bierzemy drób. Jak powinien być przygotowany kurczak po japońsku w panierce? Oprócz mięsa przepis zakłada użycie świeżych ziół, sosu sojowego oraz kilku innych składników.
Kuchnia orientalna staje się coraz popularniejsza w naszym kraju. Najczęściej sięgamy po potrawy pochodzące z różnych regionów Chin. Jednak dania innych krajów azjatyckich także zasługują na uwagę. Wśród nich warto wymienić tradycyjne potrawy wietnamskie. Jedną z najchętniej przygotowywanych jest kurczak po sajgońsku, którego w bardzo łatwy sposób można samodzielnie przyrządzić w domu.
Kuchnia niemiecka słynie z wybornych mięs. Najczęściej przygotowywana jest wieprzowina i wołowina, a także dziczyzna. Jednak znajdzie się również coś dla miłośników lżejszych dań – kurczak po niemiecku.
Włochy to stolica wybornych dań sławnych na całym świecie. Wśród nich wymienić można między innymi pizzę oraz wspaniały makaron po włosku, przyrządzany na wiele sposobów. Kuchnia włoska słynie również z mnogości rodzajów makaronów – długie i cienkie spaghetti czy rurki cannelloni to tylko niektóre z nich. Mikołaj Rey udał się do Bolonii, stolicy makaronów. Ciekawostką jest, że... coś takiego jak makaron bolognese nie istnieje!
Niech Meksyk zagości w Twojej kuchni. Zainspiruj się tradycyjną meksykańską tortillą i przygotuj szybkie przekąski, które sprawdzą się na każdej domowej imprezie. Mini tortille z kurczakiem możesz przygotować na urodziny dziecka, a także przy okazji parapetówki czy domówki.
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jemy je z farszem twarogowym na słodko. Jednak coraz popularniejsze stają się również naleśniki na słono, przygotowywane z mięsnym farszem. Dobrym tego przykładem są naleśniki po meksykańsku z kurczakiem, inspirowane kuchnią Ameryki Łacińskiej.
Jeśli robienie przetworów to dla ciebie czarna magia, ale wobec zbliżającej się zimy postanowiłeś trochę poeksperymentować w kuchni, to zrobienie ogórków będzie na początek doskonałym pomysłem. Wystarczy dobry przepis i do roboty!
Śniadanie nie musi być nudne! Zamiast kanapek proponujemy placki kukurydziane – na słodko lub słono, jako dodatek lub samodzielne danie. Do ich wykonania można wykorzystać kukurydzę z puszki lub mąkę kukurydzianą, tworząc wersję uwielbianą przez dzieci. Dobrym pomysłem są także tradycyjne meksykańskie placki z mąki kukurydzianej, czyli tortille.
W gotowaniu nie ma ograniczeń – warto łączyć smaki i przepisy z różnych zakątków świata, tworząc zaskakujące kompozycje. Taka jest pizza z tortilli – mariaż kuchni włoskiej i meksykańskiej. To szybkie danie można przygotować w piekarniku lub na patelni, dodając ulubione składniki. Doskonale nadaje się na imprezę czy jako lekka kolacja.
Potrawka meksykańska to jednogarnkowe danie, w którym ważnym składnikiem jest mięso. Można je przyrządzić z kurczakiem lub z mięsem mielonym. Istnieje również przepis na potrawkę meksykańską z kiełbasą chorizo.
Serowa quesadilla to tradycyjne meksykańskie danie oparte na kukurydzianych plackach zwanych tortillami. Oryginalnie używa się w niej sera Oaxaca oraz dodatków takich jak kiełbaski chorizo czy papryki jalapeño. Możemy jednak zastąpić je ogólnodostępnymi składnikami – quesadilla z kurczakiem inspirowana meksykańską recepturą będzie równie smaczna.
Quesadilla z kurczakiem i serem to przekąska prosto z Meksyku. Jest pożywna i jednocześnie prosta do wykonania. Jednym z głównych składników serowej quesadilli jest tortilla.
Roladki z tortilli na zimno to danie, które daje możliwość eksperymentowania. Do środka można włożyć zarówno ser, wędlinę i warzywa, jak i różnego rodzaju pasty. Rollsy z tortilli świetnie sprawdzą się na imprezie oraz jako lekka przekąska w ciągu dnia. Poniżej prezentujemy najsmaczniejsze pomysły na to danie.
Wiele typowych meksykańskich potraw bazuje na kukurydzianych tortillach. Należy do nich również quesadilla z serem. Prosta w wykonaniu, smaczna i szybka – quesadilla serowa to prawdziwy hit na kolację czy imprezę. Proponujemy przepisy na wersję podstawową, a także z serem i pieczarkami, szynką lub kurczakiem.
Ryba po cygańsku to szybkie danie, które nie wymaga wielu składników. Można do niego użyć śledzia, karpia, dorsza czy szczupaka. Zalewa do ryby po cygańsku może zawierać keczup, koncentrat pomidorowy i musztardę.
Ryba po kaszubsku to danie na zimno, często goszczące na wigilijnym stole. Można je przygotować z dowolną rybą – doskonale sprawdza się np. śledź, karp lub dorsz. Przepis na śledzie po kaszubsku uwzględnia również zalewę na bazie octu.