Chipsy z tortilli - jak zrobić? Sałatka z chipsami tortilla i pyszny sos, czyli pomysły na przekąskę

Chipsy z tortilli i dwa dipy
Fot. Manny Rodriguez / Getty Images
Chipsy z tortilli to doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi czy relaksujący wieczór. Ich przygotowanie w domu jest niezwykle proste. Możemy jednak wykorzystać je w niecodzienny sposób, przygotowując np. sałatkę z chipsami tortilla.

Aby uzyskać doskonały smak, warto przyrządzić również odpowiedni sos do chipsów tortilla. Dowiedz się, jak przygotować tę pyszną przekąskę rodem z kuchni Tex-Mex i zaskocz swoich znajomych!

Chipsy z tortilli - przepis

Chipsy tortilla możemy szybko przyrządzić z gotowych placków dostępnych w sklepie.

Składniki:

· 5 placków tortilli,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· odrobina papryczki chilli,

· sok z 1 cytryny,

· 50 ml oliwy z oliwek,

· sól do smaku.

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać słodką i ostrą paprykę, oliwę oraz sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 160 oC. Placki posmarować mieszanką na bazie oliwy. Następnie pociąć je na niewielkie trójkąty, rozłożyć na blasze i obficie posypać solą. Podpiekać kilka minut do momentu, w którym się zarumienią. Jeśli chcemy uniknąć ciemniejszych przebarwień na chipsach, przepis powinniśmy zmodyfikować, zastępując paprykę inną przyprawą, np. czosnkiem. Gotowe chipsy powinno się pozostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika.

Chipsy tortilla możemy również przyrządzić z ciasta zrobionego samodzielnie. Wystarczy przygotować:

· 300 g mąki pszennej,

· szklankę wrzątku (ok. 200 ml),

· 3 łyżki oliwy z oliwek,

· pół łyżeczki soli.

Składniki wymieszać w misce. Następnie dokładnie zagnieść ciasto i odstawić je pod przykryciem na ok. pół godziny. Potem starannie rozwałkować masę i uformować placki. Gotowe usmażyć na patelni. Ten prosty i szybki przepis może sprawić, że zupełnie zrezygnujemy z zakupu gotowych placków.

Sałatka z chipsami tortilla - przepis

Sałatka meksykańska z tortilla chips to oryginalny pomysł, np. na poczęstunek dla gości.

Składniki:

· pierś z kurczaka,

· 2 pomidory,

· czerwona cebulka,

· puszka czerwonej fasolki,

· chipsy tortilla z 2-3 placków,

· lekki sos do sałatek, np. zielony na bazie oliwy z oliwek,

· mieszanka ziół, np. zioła prowansalskie,

· odrobina oliwy z oliwek,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na drobne kawałki i natrzeć oliwą z oliwek. Posypać mieszanką ziół, solą i pieprzem, a następnie usmażyć na patelni. Pomidory umyć i drobno pokroić. Cebulkę posiekać. Fasolę przełożyć do durszlaka, opłukać i odcedzić. Wszystkie składniki, razem z chipsami, wymieszać w misce. Zalać sosem i doprawić solą oraz pieprzem. Pyszna sałatka z chipsami tortilla gotowa!

Taką potrawę można również wykonać w wersji z tuńczykiem i majonezem.

Składniki:

· puszka tuńczyka w sosie własnym,

· puszka groszku,

· puszka kukurydzy,

· puszka czerwonej fasolki,

· 3 łyżki majonezu,

· chipsy tortilla według uznania,

· odrobina sproszkowanej papryczki chilli,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Groszek, kukurydzę i fasolkę przełożyć do sitka, opłukać i odcedzić. Przełożyć do miski i dodać tuńczyka. Wymieszać z majonezem. Doprawić chilli, solą, pieprzem i ponownie wymieszać. Na wierzchu udekorować chipsami z tortilli. Taka sałatka nie należy do dietetycznych, za to zachwyca wyjątkowym smakiem!

Zobacz film: Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami. Źródło Dzień Dobry TVN

Sos do chipsów tortilla - jak go przygotować?

Dip do chipsów tortilla to niezbędny dodatek, by w pełni cieszyć się smakiem tej przekąski. Jednym z najpopularniejszych jest sos serowy .

Składniki:

· 2 łyżki mąki,

· 2 łyżki masła,

· szklanka mleka,

· 250 g tartego żółtego sera,

· pieprz do smaku.

Przygotowanie:

W garnku rozpuścić masło. Dodać mąkę, mleko i dokładnie wymieszać do zgęstnienia. Powoli wsypywać ser i mieszać. Doprawić pieprzem. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Podawać lekko podgrzany, ponieważ sos serowy gęstnieje przy schłodzeniu.

Doskonałym pomysłem będzie również dip guacamole .

Składniki:

· awokado,

· ząbek czosnku,

· pół czerwonej cebulki,

· 2 łyżki oliwy z oliwek,

· sok z połowy cytryny,

· garść kolendry,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Awokado przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Następnie wydrążyć i przełożyć miąższ do miski. Skropić sokiem z cytryny. Utrzeć na masę i dodać oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę poszatkować na małe kawałki, a kolendrę posiekać i wymieszać wszystkie składniki do sosu. Doprawić na koniec solą i pieprzem.

Chipsy z tortilli doskonale smakują także z dipem salsa .

Składniki:

· puszka pomidorów,

· pół łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli,

· czerwone cebulka,

· ½ żółtej papryki,

· garść kolendry,

· łyżeczka cukru,

· odrobina soku z cytryny,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulkę i kolendrę drobno posiekać. Dodać do pomidorów z puszki, skropić sokiem z cytryny, po czym całość doprawić i zmiksować. Następnie drobno pokroić paprykę i jeszcze raz lekko zmiksować.

Chipsy z tortilli z odpowiednim dipem lub dodane do sałatki na pewno przypadną do gustu gościom. Wypróbuj nasze przepisy i zaskocz ich tą apetyczną przekąską!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości