Aby uzyskać doskonały smak, warto przyrządzić również odpowiedni sos do chipsów tortilla. Dowiedz się, jak przygotować tę pyszną przekąskę rodem z kuchni Tex-Mex i zaskocz swoich znajomych!
Chipsy z tortilli - przepis
Chipsy tortilla możemy szybko przyrządzić z gotowych placków dostępnych w sklepie.
Składniki:
· 5 placków tortilli,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· odrobina papryczki chilli,
· sok z 1 cytryny,
· 50 ml oliwy z oliwek,
· sól do smaku.
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać słodką i ostrą paprykę, oliwę oraz sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 160 oC. Placki posmarować mieszanką na bazie oliwy. Następnie pociąć je na niewielkie trójkąty, rozłożyć na blasze i obficie posypać solą. Podpiekać kilka minut do momentu, w którym się zarumienią. Jeśli chcemy uniknąć ciemniejszych przebarwień na chipsach, przepis powinniśmy zmodyfikować, zastępując paprykę inną przyprawą, np. czosnkiem. Gotowe chipsy powinno się pozostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika.
Chipsy tortilla możemy również przyrządzić z ciasta zrobionego samodzielnie. Wystarczy przygotować:
· 300 g mąki pszennej,
· szklankę wrzątku (ok. 200 ml),
· 3 łyżki oliwy z oliwek,
· pół łyżeczki soli.
Składniki wymieszać w misce. Następnie dokładnie zagnieść ciasto i odstawić je pod przykryciem na ok. pół godziny. Potem starannie rozwałkować masę i uformować placki. Gotowe usmażyć na patelni. Ten prosty i szybki przepis może sprawić, że zupełnie zrezygnujemy z zakupu gotowych placków.
Sałatka z chipsami tortilla - przepis
Sałatka meksykańska z tortilla chips to oryginalny pomysł, np. na poczęstunek dla gości.
Składniki:
· pierś z kurczaka,
· 2 pomidory,
· czerwona cebulka,
· puszka czerwonej fasolki,
· chipsy tortilla z 2-3 placków,
· lekki sos do sałatek, np. zielony na bazie oliwy z oliwek,
· mieszanka ziół, np. zioła prowansalskie,
· odrobina oliwy z oliwek,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na drobne kawałki i natrzeć oliwą z oliwek. Posypać mieszanką ziół, solą i pieprzem, a następnie usmażyć na patelni. Pomidory umyć i drobno pokroić. Cebulkę posiekać. Fasolę przełożyć do durszlaka, opłukać i odcedzić. Wszystkie składniki, razem z chipsami, wymieszać w misce. Zalać sosem i doprawić solą oraz pieprzem. Pyszna sałatka z chipsami tortilla gotowa!
Taką potrawę można również wykonać w wersji z tuńczykiem i majonezem.
Składniki:
· puszka tuńczyka w sosie własnym,
· puszka groszku,
· puszka kukurydzy,
· puszka czerwonej fasolki,
· 3 łyżki majonezu,
· chipsy tortilla według uznania,
· odrobina sproszkowanej papryczki chilli,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Groszek, kukurydzę i fasolkę przełożyć do sitka, opłukać i odcedzić. Przełożyć do miski i dodać tuńczyka. Wymieszać z majonezem. Doprawić chilli, solą, pieprzem i ponownie wymieszać. Na wierzchu udekorować chipsami z tortilli. Taka sałatka nie należy do dietetycznych, za to zachwyca wyjątkowym smakiem!
Sos do chipsów tortilla - jak go przygotować?
Dip do chipsów tortilla to niezbędny dodatek, by w pełni cieszyć się smakiem tej przekąski. Jednym z najpopularniejszych jest sos serowy .
Składniki:
· 2 łyżki mąki,
· 2 łyżki masła,
· szklanka mleka,
· 250 g tartego żółtego sera,
· pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło. Dodać mąkę, mleko i dokładnie wymieszać do zgęstnienia. Powoli wsypywać ser i mieszać. Doprawić pieprzem. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Podawać lekko podgrzany, ponieważ sos serowy gęstnieje przy schłodzeniu.
Doskonałym pomysłem będzie również dip guacamole .
Składniki:
· awokado,
· ząbek czosnku,
· pół czerwonej cebulki,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· sok z połowy cytryny,
· garść kolendry,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Awokado przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Następnie wydrążyć i przełożyć miąższ do miski. Skropić sokiem z cytryny. Utrzeć na masę i dodać oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę poszatkować na małe kawałki, a kolendrę posiekać i wymieszać wszystkie składniki do sosu. Doprawić na koniec solą i pieprzem.
Chipsy z tortilli doskonale smakują także z dipem salsa .
Składniki:
· puszka pomidorów,
· pół łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli,
· czerwone cebulka,
· ½ żółtej papryki,
· garść kolendry,
· łyżeczka cukru,
· odrobina soku z cytryny,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulkę i kolendrę drobno posiekać. Dodać do pomidorów z puszki, skropić sokiem z cytryny, po czym całość doprawić i zmiksować. Następnie drobno pokroić paprykę i jeszcze raz lekko zmiksować.
Chipsy z tortilli z odpowiednim dipem lub dodane do sałatki na pewno przypadną do gustu gościom. Wypróbuj nasze przepisy i zaskocz ich tą apetyczną przekąską!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN