Co powinna mieć potrawa, by była jednocześnie pyszna, zdrowa i sycąca? Według niektórych, nieodzownym składnikiem zdrowego obiadu jest mięso – i zielone warzywa – a do nich węglowodanowa bomba, która nasyci nawet największego głodomora. Makaron penne z kurczakiem – i szpinakiem lub brokułami – spełnia wszystkie te warunki.
Połączenie mięsa, makaronu i warzyw to niemal gwarancja kulinarnego sukcesu. Sycące, efektowne, pełne smaków nadziewane muszle we włoskim stylu to pomysł na obiad, kolację, czy przekąskę na imprezę z przyjaciółmi.
Makaron nie musi być nudny! Wystarczy do ulubionego spaghetti, penne albo świderków dodać rozmaite warzywa i przyprawić danie aromatycznymi ziołami, żeby uzyskać pyszny i zdrowy obiad. Dania wegetariańskie z makaronem stwarzają wiele możliwości, by zadowolić nawet najbardziej wybredne gusta. Prezentujemy kilka prostych przepisów na makaron wegetariański.
Wszyscy, którzy kochają makaron, ale mają już dość spaghetti bolognese i penne w kremowym, serowym sosie, zastanawiają się zapewne, jak powiedzieć “dość” monotonii w kuchni. Rozwiązaniem ich dylematów mogą być sprawdzone przepisy na makaron z bobem. Makaron z bobem i boczkiem, suszonymi pomidorami, kurczakiem lub tuńczykiem – to tylko niektóre dania, dzięki którym przekonamy się, ile smaku dodaje potrawom ta niepozorna roślina strączkowa.
Pyszne, słodkie pomidory, delikatna, rozpływająca się w ustach cukinia, sycący makaron – wszystko to, podane na gorąco, ociekające od ostrych przypraw i wzmacniającej smak cebulki będzie doskonałym daniem na chłodne jesienno-zimowe dni. Przedstawiamy makaron z cukinią i pomidorami!
Makaron to podstawa kuchni włoskiej, podobnie jak szynka parmeńska. Jej ciekawy smak doskonale komponuje się z różnymi rodzajami makaronów. Sam makaron z szynką parmeńską nie wystarczy jednak do przygotowania pysznego obiadu. Potrzebny będzie jeszcze sos oraz inne dodatki. W ten sposób uda się wyczarować pyszne włoskie danie!
Dania z makaronu to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Lubisz kuchnię włoską, ale nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw? Mamy dla Ciebie trzy proste przepisy na makaron z mascarpone - idealny na szybki obiad!
Naleśniki są daniem, które kocha niemal każdy. Można je przyrządzić na miliony sposobów. Są tak uniwersalnym daniem, że wiele restauracji wręcz wyspecjalizowało się w przyrządzaniu naleśników. Do niektórych lokali ustawiają się nawet kolejki (np. warszawski Manekin). Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to jedna z wersji naleśników, która zrobi wrażenie na rodzinie lub gościach.
Wraz z odejściem lata musimy pożegnać się także ze smakiem sezonowych warzyw i owoców. Przetwory to świetny sposób na to, żeby zachować aromat lata na dłużej! Prezentujemy prosty przepis na pyszne ogórki po cygańsku.
Choć dania z ryb są smaczne i stanowią cenne źródło składników odżywczych, na polskich stołach pojawiają się dość rzadko. Warto docenić ich walory zdrowotne, bo regularne jedzenie ryb zapobiega wielu dolegliwościom. Prezentujemy Wam przepis na uchę. To tradycyjna rosyjska zupa rybna. Jej wyrazisty smak przekona nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Panna cotta, czyli idealne połączenie pełnego smaku śmietanki, lekkości galaretki i cudownego waniliowego aromatu, to obowiązkowa pozycja w menu każdej szanującej się włoskiej restauracji. Przekonaj się, że można ją łatwo przygotować w domowej kuchni.
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym jest popularnym daniem na wszelkiego rodzaju imprezach, czy to rodzinnych czy biznesowo-towarzyskich. Występuje w co najmniej kilku wersjach, aczkolwiek każdy z gotujących z pewnością nieco modyfikuje podstawowy przepis. Wątpliwości natomiast nie ulega, że głównym składnikiem sałatki są brokuły i w każdej, nawet bardzo oryginalnej wersji tej sałatki, to właśnie one stanowią podstawę dania.
Sałatka z rukolą i kurczakiem nie tworzy co prawda zaskakującego połączenia, natomiast odpowiednie urozmaicenie tego duetu za pomocą miodu, suszonych pomidorów, słonecznika albo mozzarelli może przynieść zaskakująco ciekawe efekty. Połączenie ostrej rukoli i delikatnego mięsa z kurczaka wystarczy bowiem tylko odrobinę doszlifować i na stole zjawia się prawdziwy kulinarny hit.
Sałatka z buraków i rukoli to bomba witaminowa w najczystszej postaci. Zarówno rukola, jak i buraki to warzywa o wielu właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Są polecane osobom na diecie, a sałatka z buraków i rukoli jest jednym z częściej pojawiających się w diecie dań. Z tradycyjną bezsmakowością dietetycznych dań nie ma ona nic wspólnego.
Kurczak w cieście francuskim doskonale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Na pierwszy rzut oka nie wygląda jak kurczak – goście mogą być zaskoczeni. Jeżeli znudziły się nam klasyczne pomysły na kurczaka, warto wypróbować przepisy kulinarne na kurczaka w cieście francuskim.
Filet w cieście francuskim ma trzy zalety: jest to danie smaczne, bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo w przyrządzeniu. Z pewnością liczy się również to, że nie wymaga wielkich nakładów. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś filet w cieście francuskim – najwyższa pora!
Tagliatelle to jeden z popularniejszych włoskich makaronów. Są to grube wstążki, które podajemy z różnymi sosami. Istnieje kilka rodzajów, różniących się między sobą grubością. Wszystkie jednak łączy wspólny mianownik: stanowią idealną bazę do wspaniałego obiadu we włoskim stylu.
Kotlet to jedno z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Dostarcza dużo białka, tłuszczu, a z odpowiednimi dodatkami - węglowodanów. Oprócz kotletów mielonych czy tradycyjnych kotletów schabowych warto od czasu do czasu ugotować danie z kuchni regionalnej - dobrą propozycją jest pochodzący z Lubelszczyzny kotlet schabowy po lubelsku.
Kotlety mielone to częste danie goszczące w polskich domach. Z mielonego mięsa można przyrządzić również gołąbki czy rolady. Do ich przygotowania można wykorzystać również mięso mielone w cieście francuskim. Rolada mięsna w cieście to doskonały pomysł na danie główne dla gości.
Słodkie, urocze i subtelne. Takie właśnie są makaroniki francuskie. Choć znane są od VIII w., do Polski dotarły całkiem niedawno. Od razu jednak podbiły nasze serca i podniebienia. Niepozorna beza migdałowa skrywająca w swym środku wyszukany krem staje się coraz popularniejszym deserem na eleganckich przyjęciach, jak i przekąską do domowej kawy. Warto wiedzieć, jak zrobić makaroniki francuskie własnoręcznie, by poczuć nie tylko słodki smak ciastek, ale i dumy, gdy takie cuda wyjdą spod naszej ręki.
Jesienią i zimą lubimy ciepłe śniadania, które zapewniają nam energię na cały dzień. W tej roli dobrze sprawdzają się jajka. Omlet francuski smakuje wspaniale, a jego przyrządzenie zajmuje kilka minut.
Marchewka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Stosunkowo często gości w naszej kuchni jako dodatek do sałatek lub zdrowa przekąska. Warto przygotować również purée marchewkowe, które nie tylko świetnie zastąpi to ziemniaczane, ale i pozwoli na nowo odkryć smak ulubionych potraw, które podamy z jego dodatkiem.
Ziemniaki królują w naszych kuchniach. Gotujemy je często i robimy z ich mnóstwo potraw - zupy, frytki, czy purée. Bataty również nadają się do tego celu. Można z ich stworzyć niezwykle aromatyczne purée, które świetnie komponuje się z wieloma daniami. Ponadto purée z batatów jest bardzo zaskakujące w smaku, a przy tym niesamowicie rozgrzewa - nie bez powodu jest idealną potrawą na zimowe i jesienne dni.
Korzeń pietruszki ma charakterystyczny smak i aromat. Przez to nie jest często wykorzystywany w kuchni – jeżeli już, to jako dopełnienie rosołu lub składnik sałatki. Czas to zmienić, ponieważ jego potencjał można wykorzystać w innych daniach. Purée z pietruszki idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, zastępując lub urozmaicając swój ziemniaczany odpowiednik.
Polacy zjadają około 5 kilogramów makaronu rocznie. Od dłuższego czasu w naszym kraju jest także głośno o ustanowionym w Rzymie Światowym Dniu Makaronu, który wypada 25 października. Nie jest to jednak jedyna okazja, by zrobić sobie pyszne spaghetti z najróżniejszymi dodatkami i rozkoszować się jego smakiem.
Uwielbiamy purée ziemniaczane za jego delikatny smak i kremową konsystencję. Czasem jednak nawet ono może się znudzić. Na szczęście w kuchni jest sporo miejsca na eksperymenty, dlatego z powodzeniem można znaleźć równie pyszny zamiennik, czyli purée selerowe.
Na świecie istnieje kilka tysięcy rodzajów ryżu. Trudno więc się dziwić, że w wielu krajach jest tak popularny. Sława ryżu rośnie także w Polsce - zjadamy go coraz więcej i coraz chętniej. To dobra zmiana w nawykach żywieniowych, gdyż ryż zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a im mniej jest przetworzony, tym lepszy. Dodatek ten może jednak szybko się znudzić, jeżeli przygotujemy go ciągle w klasycznej wersji. By uniknąć rutyny, dobrze skusić się na aromatyczny ryż w orientalnym stylu. Zwłaszcza, że zrobić żółty ryż jest łatwiej, niż może się wydawać.
Wszyscy wielbiciele mięsnych potraw uwielbiają też kabanosy. Są nie tylko smaczne i łatwo dostępne, stanowią idealną szybką przekąskę w pracy, dobrze sprawdzają się też na imprezach rodzinnych i domówkach. Pyszne mięsne paluszki połączone z chrupiącym ciastem smakują wybornie.
Starożytna Grecja jest miejscem narodzin demokracji, igrzysk olimpijskich oraz szeroko pojętej filozofii. Bogata historia oraz zniewalające dech w piersiach krajobrazy są powodem, dla którego niezliczone rzesze turystów odwiedzają ten piękny kraj. Kawa po grecku serwowana jest w praktycznie każdej restauracji. Podczas wakacji wizyta w lokalnej restauracji stanowi obowiązkowy punkt wycieczki.
Być może słyszałeś o kompocie francuskim – jednym z wielu przysmaków na francuskich stołach. Zastanawiasz się, jak go zrobić i czym różni się od znanego nam w Polsce, klasycznego kompotu? Przede wszystkim należy wiedzieć, że kompot francuski, oprócz tego, że robiony jest na bazie owoców, nie ma zbyt wiele wspólnego z naszym kompotem. Więc czym jest kompot francuski?