Ciasto z budyniem to jeden z najłatwiejszych deserów. Można je przygotować bez pieczenia. Ciasto z budyniem można urozmaicić owocami, np. jabłkami, truskawkami, malinami lub podać z galaretką.
Ciasto WZK podawane jest często w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych. Wuzetka to czekoladowe ciastko z bitą śmietaną lub kremem serowo-śmietanowym polane polewą czekoladową, ozdobione różyczką ze śmietany. Doskonale miękkie, rozpływające się w ustach ciastko.
Ciasto z makiem to idealny bożonarodzeniowy deser. Szybkie ciasto z makiem można zrobić na spodzie biszkoptowym, kruchym, a nawet francuskim. Przepis na ciasto z makiem może uwzględniać również inne składniki, np. owoce, które urozmaicą smak deseru.
Ciasto z owocami da się przygotować zarówno latem, jak i zimą. Kiedy za oknem śnieg i mróz, można upiec szybkie ciasto z owocami mrożonymi. Dobry przepis na ciasto z owocami nie musi być skomplikowany – za upieczenie takiego ciasta może zabrać się nawet osoba pczątkująca.
Ciasto z jabłkami to deser o wielu twarzach – można je wzbogacić o dodatkowe składniki, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsze. Ciasto z jabłkami i budyniem czy ciasto z jabłkami i galaretką będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli zostanie przygotowane z jabłkami z odmian antonówka lub szara reneta.
Ciasto z truskawkami to wbrew pozorom deser nie tylko na lato. Korzystając z mrożonych owoców, można zrobić pyszne ciasto z truskawkami i galaretką, czy też proste ciasto z truskawkami i jagodami. Deser ten można również przygotować bez pieczenia, np. jak sernik na zimno.
Ciasto ze śliwkami to pyszny, szybki i prosty deser na każdą okazję. Przygotowywane może być na spodzie drożdżowym, kruchym lub ucieranym na oleju. Dużą popularnością cieszy się również ciasto jogurtowe ze śliwkami.
Tradycyjna zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni czeskiej i morawskiej. Ma niesamowite właściwości uodparniające, dlatego stanowi świetny wybór zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, ale nie tylko. Nietuzinkowy smak czeskiej zupy czosnkowej sprawi, że znaczna część z Was zakocha się w niej już od pierwszego przyrządzenia!
Zupa grochowa sporządzana jest z grochu łupanego, często na wędzonce lub z dodatkiem kiełbasy. Podawana z chlebem i ziemniakami, najlepsza jest w wersji gęstej i zawiesistej. Sprawdza się jako danie obiadowe, a także potrawa podawana na imprezach plenerowych.
Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym zdrowych zup, jakie można sobie wyobrazić. Fenomenalny jest jej smak, wygląd i aromat. Co więcej, każdy może dodać do niej takie składniki, jakie tylko zapragnie. My podajemy nasze! Zupa jarzynowa – przepis na rozgrzewające i zdrowe danie.
Zupa, po której nie trzeba już jeść drugiego dania? Oczywiście gulaszowa! Przedstawiamy Wam prosty przepis na pyszną zupę po węgiersku.
Zupa koperkowa z ryżem czy z ziemniakami? A dlaczego nie z jednym i drugim! Mamy dla Was receptę na oba warianty tego wiosennego i niskokalorycznego pierwszego dania.
Kuchnia polska jest niezwykle zróżnicowana. Tradycyjne dania często zastępowane są przez nowoczesne i zapożyczane z kuchni o innych tradycjach. Zupa kalafiorowa (przepis własny i domowy) jest idealnym tego przykładem. Zapraszamy do sprawdzenia przepisu na zupę kalafiorową z makaronem, koperkiem i ziemniakami!
Podczas wyprawy do lasu warto zajrzeć pod wybrane drzewa, na przykład brzozę. Dlaczego? Brzoza i koźlarz, grzyb jadalny, żyją w mikoryzie i bardzo często występują razem. Koźlarz białawy jest jednym z rzadziej pojawiających się w Polsce gatunków z tej grupy, choć znalezienie go nie jest niemożliwe.
Pstrąg w galarecie, pieczony czy smażony - jaka jest Twoja ulubiona wersja na obiad? Czy wiesz, dlaczego warto jeść pstrąga i jak wybierać najlepsze ryby? Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma pstrąg i wypróbuj naszych propozycji jego podania.
Sandacze, jako jedne z najpopularniejszych wśród rybaków ryb, należą również do najsmaczniejszych i osiągają spore rozmiary. Pytanie tylko, jak sandacza złowić? Odpowiedź wbrew pozorom jest prosta, ale warto najpierw odpowiednio się przygotować na połów sandacza. Łowienie sandaczy bowiem wymaga przede wszystkim wyboru odpowiedniej zanęty.
Fenkuł (koper włoski) jest w Polsce niedocenianym składnikiem. Dania z tym warzywem mają intensywny, lekko anyżowy smak, a jednocześnie są niezwykle zdrowe. Ze względu na niską kaloryczność zupa z fenkułu jest polecana nawet osobom na diecie.
Kawa z olejem kokosowym to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych i walczących z nadmiarem kilogramów. Dodając do klasycznej kawy zdrowy tłuszcz, dostarczymy organizmowi ogromną dawkę energii. Regularnie pita kawa z olejem kokosowym daje efekty widoczne już po pierwszych tygodniach.
Kawa z masłem staje się obecnie prawdziwym hitem dla osób aktywnych. To połączenie smakuje wyjątkowo, a przy tym daje wiele korzyści dla zdrowia. Regularnie pita kawa z masłem daje efekty w postaci przyspieszonej przemiany materii, a więc utraty zbędnych kilogramów.
Komosa ryżowa (quinoa) to roślina, która jest ważnym elementem menu wielu wegetarian i wegan na całym świecie. Posiada w składzie cenne składniki, które sprawiają, że ma pozytywny wpływ na zdrowie. Komosę ryżową znaleźć można zarówno w przepisach na pyszne śniadania, jak i na dania obiadowe.
Żywienie to doskonałe narzędzie pozwalające na zachowanie dobrostanu organizmu. Obiad jako główny posiłek jest dobrym pretekstem, by wprowadzić do codziennego jadłospisu niezbędne składniki odżywcze.
Czekolada w formie popularnej tabliczki pojawiła się dopiero w XIX wieku. Tabliczka czekolady została stworzona przez Szwajcarów na potrzeby wojska. Zobacz proces powstawania czekolady krok po kroku. Co można zrobić z czekolady?
Trwa sezon na śliwki. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Katarzynę Bukowską, która przygotowała powidła śliwkowe oraz podpowiedziała, jakie śliwki będą na powidła najlepsze.
Nad naszą kuchnią zaświeciło dziś słońce za sprawą Adriany Marczewskiej, która z podróży do Barcelony przywiozła nie tylko słońce, ale także przepisy na hiszpańskie przysmaki. Skorzystajcie z przepisów i zobaczcie, jak przygotować: Pan Con Tomate, Pimientos de Padron oraz Gazpacho. Smacznego!
Anna Starmach zainspirowana obrazem abstrakcjonisty Wassily'a Kandinskiego "Color Study of Squares", w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na zawijańce - rolady, kajzerki i kulki ryżowe.
Jaglanka z owocami, grzanki z wątróbką i agrestem, ciasto z owocami czy polenta z letnimi warzywami? Która śniadaniowa propozycje Piotra Kucharskiego najbardziej odpowiada waszym gustom? Skorzystajcie z jego przepisów!
To ostatnia wizyta Piotra Kucharskiego w kuchni Dzień Dobry TVN w tym sezonie. Na osłodę rozstania przygotował więc: sernik z koziego sera z sezonowymi owocami, biszkopt w szklankach i bezglutenowe ciasto z czereśniami. Pokazał również prosty sposób na drylowanie wiśni lub czereśni, kiedy nie posiadamy drylownicy. A może Ty masz lepszy? Podziel się nim!
Jednym z największych „pożeraczy” wolnego czasu w rodzinie jest oglądanie telewizji. Potwierdzają to najnowsze badania przeprowadzone przez TNS OBOP. Doskonałą alternatywą dla oglądania telewizji jest rodzinne gotowanie. W Dzień Dobry Wakacje Beata Kartowicz z córką Pauliną, Anna Ibisz oraz Jaś i Zosia Zarzyccy pokazali, ile radości daje wspólne gotowanie!
Czereśnie świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs. Jan i Jakub Kuroniowie proponują przepis na polędwiczki wieprzowe z chutneyem czereśniowym, parfait czereśniowe oraz sałatkę z wędzonym węgorzem.
Joanna Pilarowska ma dwadzieścia pięć lat i jest kulinarnym samoukiem. To mama zachęcała ją w dzieciństwie do gotowania. Nie boi się żadnych kulinarnych wyzwań, z wyjątkiem deserów i owoców morza.