Muffinki z jabłkami i kruszonką cieszą się dużym zainteresowaniem szczególnie jesienią i zimą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je niezależnie od pory roku. Z czym smakują najlepiej? Z czekoladą, z orzechami, a może z rodzynkami? Przygotuj zdrowe i szybkie muffinki z jabłkami i zabierz je ze sobą do szkoły lub pracy.
Muffinki to charakterystyczne wypieki w kształcie babeczek. Najpowszechniej występują w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Ten słodki wyrób można znaleźć w większości sklepów na całym świecie. Bardzo ciekawą propozycją są np. muffinki z jagodami i białą czekoladą. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe dzięki jagodom.
Muffinki to babeczki, które możemy przygotować na wiele sposobów, z nadzieniem lub bez. Jednym z najczęstszych przepisów jest ten na muffinki z kawałkami czekolady. Chętnie zjadane przez najmłodszych, mogą być przysmakiem na dziecięcych balach i zabawach.
Muffiny swoim smakiem potrafią zadowolić nawet wytrawnych smakoszy. Babeczki z owocami, bakaliami czy muffinki z kremem to smaczna przekąska, którą można zrobić w niecałe pół godziny. Sprawdź, jak zrobić muffinki z kremem budyniowym lub czekoladowym.
Muffinki to jedne z najpopularniejszych wypieków. Możemy je upiec z różnymi dodatkami, takimi jak rodzynki, kawałki czekolady czy orzechy. Spotyka się je również w wersji wytrawnej (z mięsem czy warzywami). Muffinki z nutellą stanowią pyszny deser, którym zachwycimy zaproszonych gości. Możemy je przygotować zamiast tradycyjnego ciasta.
Pyszne muffinki z truskawkami to propozycja na każdą porę roku i dla każdego. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga dużej ilości czasu. A smak domowych wypieków jest zdecydowanie nie do podrobienia.
Naleśniki francuskie można jeść na słodko i wybierać spośród wielu pysznych kombinacji sosów, owoców i przypraw. Wyśmienicie smakują również jako danie bardziej wytrawne - na słono, pikantnie, a tym samym doskonale nadają się na głównego bohatera obiadu. Czas przygotowania ciasta to zaledwie kilka minut, a dobra patelnia ułatwi proces smażenia.
Najciekawsze dania to te, które stanowią fuzje różnych kuchni świata. Dzięki nim w domowym zaciszu można choć na chwilę poczuć namiastkę innej części świata. Przepisy na naleśniki meksykańskie są bardzo różne, różni je kilka składników lub sposób przyrządzenia. Jedno je łączy– rozgrzewające działanie i aromat charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej.
Naleśniki na słodko to ogrom możliwości, który nigdy się nie kończy. Naleśniki z serem czy bananem to tylko dwa najbardziej popularne pomysły, mające potencjał, by za każdym razem smakować inaczej. Przepisów na słodkie naleśniki jest tak wiele, że na pewno każdy znajdzie swój ulubiony.
Naleśniki na słodko to jedno z ulubionych dań dzieci i nie tylko. Ich wersja w postaci z budyniem to kolejny dowód na to, że naleśniki nigdy się nie nudzą i błyskawicznie znikają z talerzy. Są pyszne, syte i niedrogie. Takie naleśniki to doskonały sposób na każdego niejadka.
Proste w przygotowaniu, pasujące do każdej okazji i za każdym razem przyjmowane z uśmiechem. Naleśniki z bananami idealnie będą komponować się z serem, bitą śmietaną, czy z wieloma innymi dodatkami. Pomysłów na ich przygotowanie jest wiele, dzięki czemu to danie nigdy nie będzie nudne.
Jabłka to doskonały produkt, który doda charakteru daniom na słodko. Aromat i delikatny, słodki, momentami kwaskowaty smak - takie połączenie jest idealnym rozwiązaniem na smaczny, ale nie przesłodzony posiłek. Naleśniki z jabłkami to gwarantowany hit!
Naleśniki są daniem o wielu odsłonach. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Nadzienie można zrobić praktycznie ze wszystkiego, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. Naleśniki z pieczarkami to świetny wariant obiadowy - sycący i smakujący wszystkim domownikom. Wzbogacone o ser, który będzie rozpływał się w ustach, podbiją każdy żołądek.
Naleśniki z mięsem to doskonały obiad, który skradnie serce każdemu lubiącemu syte i pożywne dania. Ich meksykańska wersja jest rozgrzewająca i zawiera składniki o bogatych wartościach odżywczych. Oprócz walorów smakowych wyróżnia się też bogactwem kolorów, co na pewno zachęci każdego niejadka.
Naleśniki z warzywami to posiłek zdrowy i smaczny. Możemy do niego wykorzystać praktycznie wszystkie warzywa, wystarczy odpowiednio je doprawić bądź zrobić sos, który nada im aromat i charakter. Dzięki temu przygotujemy posiłek zbilansowany – warzywa zadbają o dostarczenie witamin i minerałów, a naleśniki zadowolą swym smakiem każdego łasucha. Jeśli jeszcze zapieczemy je z serem, nikt im się nie oprze.
Ciasto napoleonka, potocznie zwane kremówką, składa się z dwóch warstw ciasta (zazwyczaj francuskiego) przełożonego kremem, budyniem lub bitą śmietaną, a wierzch ciasta przyprószony jest cukrem pudrem. Napoleonkę robi się zaskakująco łatwo, a efekt takiej pracy jest zawsze zadowalający.
Twoje dziecko to śniadaniowy niejadek? Nie potrafisz znaleźć skutecznego sposobu na zachęcenie swojego malucha do zjedzenia śniadania? Każdego ranka głowisz się, co przyrządzić, aby było jednocześnie zdrowe i na tyle smaczne, aby twoje dziecko otrzymało poranną dawkę witamin i energii? Podpowiadamy, jak przygotować śniadanie dla dziecka, aby szybko zniknęło z talerza.
Wielu z nas nie jest przyzwyczajonych do jedzenia słodkich śniadań – albo rano nie mamy ochoty na nic słodkiego, albo po prostu uważamy, że jest to niezdrowe i nie chcemy tak zaczynać swojego dnia. Przekonajmy się, że warto częściej jeść słodkie śniadania!
Nie wyobrażamy sobie dobrego śniadania bez jajek? Często lubimy je łączyć z różnymi składnikami? Sprawdźmy, dlaczego warto jeść jajka na śniadanie i wypróbujmy poniższe pomysły na śniadania z jajek!
Grzyb zajączek występuje w całej Polsce, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Zajączek to grzyb jadalny. Grzyby zajączki marynowane są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych.
Grzyb zajączek występuje w całej Polsce, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Zajączek to grzyb jadalny. Grzyby zajączki marynowane są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych.
Karp królewski został uznany za najsmaczniejszą odmianę karpia. Jego mięso wyróżnia się delikatnym smakiem, jest soczyste, a przy tym ma grube i łatwe do usunięcia ości. Najlepiej kupować młode karpie, ich mięso jest bowiem chudsze i jeszcze delikatniejsze.
Poza śniadaniem i obiadem bardzo duży wpływ na działanie organizmu ma wszystko to, co się je na kolację. Odpowiedź na pytanie, co jeść wieczorem, zależy od tego, czy pragnie się schudną, lepiej spać, czy zregenerować organizm po treningu. Zawsze warto jednak pamiętać, że kolacja powinna być lekkostrawna.
Zupę pomidorową krem możemy przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej smakuje wersja ze świeżych warzyw, ale często wykorzystuje się pomidory z puszki lub gotowe przeciery. Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia oraz ser. Zupę możemy przygotować w wersji fit lub jako danie pikantne.
Krupnik jest polską tradycyjną zupą, którą gotuje się na wywarze jarzynowym lub jarzynowo-mięsnym. Najczęściej przygotowywana na bazie kaszy jęczmiennej, rzadziej ryżu. Można podawać z kawałkami mięsa wieprzowego, czasem dodaje się grzyby.
Zupa meksykańska to danie, do przygotowania którego używa się fasoli białej, czerwonej, kukurydzy, papryczki chili, pomidorów, a czasem wzbogaca smak sokiem z limonki. Jeśli zaś chodzi o mięso, mamy jej różne odmiany. Najpopularniejsze są: zupa meksykańska z mięsem mielonym, z kurczakiem, z klopsikami lub pulpecikami. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, jedno nigdy się nie zmienia – jej wyrazisty, pikantny smak.
Zupa ogonowa to danie, które dziś już rzadko pojawia się na polskich stołach. Tradycyjnie gotowana na wołowych ogonach, przyrządzana jest również na mięsie drobiowym, np.: skrzydełkach. Poleca się przetrzymać zupę przez noc w lodówce, by zyskała odpowiedni smak.
Zupa „nic” to zupa na bazie mleka, zagęszczona, doprawiona wanilią. Może być podawana z kluseczkami z białek. Zupa „nic” pochodzi z Francji i najczęściej podawana jest na zimno. Występuje w różnych wersjach – znana jest zupa „nic” z budyniem, z piankami, bezami, biszkoptami, a nawet z grzankami ze słodkiej bułki.
Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa, której smak zna każdy już od dziecka. Jak przygotować smaczną zupę ogórkową?
Przy obecnym asortymencie każdego sklepu podążanie za modą jedzeniową nie stanowi żadnego problemu. Możesz iść z prądem, a jednocześnie być zdrowym, zadowolonym i realizować się w twórczym i ciekawym hobby, jakim jest gotowanie.