Jedno się nie zmieniło – flaki wciąż mają wielu zwolenników, a dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Ta niezwykle rozgrzewająca zupa często gości na naszych stołach podczas rodzinnego obiadu w dniu Wszystkich Świętych, a nieraz także przy święcie Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy zarówno na flaki w wersji tradycyjnej , zbliżonej do tej, którą jadali w barach nasi dziadkowie, jak i lekko zmienionej i unowocześnionej.
Flaki wołowe po warszawsku – jakie kupić flaki?
Obecnie flaki wołowe można dostać w sklepach w dwóch formach: flaki całe i surowe oraz już pokrojone, oczyszczone i obgotowane. Jeśli wybierzesz te pierwsze, musisz liczyć się z tym, że takie flaki wydłużą czas przygotowania potrawy, ale jej smak będzie tego wart!
Przepis na flaki wołowe po warszawsku
Czas przygotowania: 1 godz. (+3 godziny, jeśli flaki są surowe )
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- seler korzeniowy (mały kawałek),
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki.
Do wywaru na flaki potrzebne będą:
- 0,5 kg mięsa wołowego,
- włoszczyzna (bez kapusty),
- 2 nieduże cebule.
Przyprawy do flaków : sól, imbir mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, suszony majeranek.
Przygotowanie flaków:
1. Jeśli kupiłeś pokrojone, obgotowane flaki , zacznij od punktu 2. Surowe flaki oczyść dokładnie i wrzuć do garnka. Gotuj przez 3 godziny, aż nie będą wydzielać brzydkiego zapachu. Odcedź i pokrój w poprzeczne paseczki.
2. Sporządzenie wywaru:
Zalej wołowinę 3 litrami zimnej wody, następnie zagotuj i usuń łyżką cedzakową pianę. Obierz cebule, oczyść włoszczyznę i dodaj całość do mięsa. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 2 godzin. Przecedź i odstaw.
3. Gotowanie flaków:
Wrzuć flaki do garnka i zalej wrzątkiem, zanurzając je całkowicie w wodzie. Gotuj 30-45 minut, aż będą miękkie. Odcedź, a następnie do czystego garnka włóż z powrotem i zalej ¾ gotowego wywaru. Gotuj przez 10 minut.
4. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone w paseczki warzywa i smaż 5 minut. Dodaj mąkę, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię resztę zimnego wywaru i zagotuj całość.
5. Dodaj zawartość patelni do garnka z flakami. Przypraw świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem, kilkoma łyżeczkami majeranku, papryką, solą i pieprzem. Smacznego!
Flaki warszawskie podawaj opcjonalnie z pulpetami (przepis znajduje się poniżej) i obowiązkowo z pieczywem.
Warto również podać gościom ostrą paprykę, aby mogli przyprawić flaki wedle uznania.
Flaki po warszawsku – przepis na pulpety do flaków
Składniki:
- 100 g łoju wołowego,
- 20 g mąki,
- 1 jajo,
- 30-40 g bułki tartej,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Obierz łój z błony, następnie zmiel w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Dokładnie utrzyj z bułką tartą i jajkiem. Następnie przypraw pietruszką, pieprzem i solą. W mące wyrób małe knedelki, gotuj około 5 minut w osolonej wodzie. Smacznego!
Flaki w wersji wege z boczniaków
Wegetarianie i weganie również mogę się cieszyć smakiem zbliżonym do tradycyjnych flaczków, zastępując flaki wołowe boczniakami .
Do flaków wege wykorzystaj wszystkie jarskie składniki z przepisu powyżej i postępuj zgodnie z instrukcją:
1. Umyj i oczyść boczniaki. Wysusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w paseczki.
2. Obierz cebule i oczyść włoszczyznę. Dodaj do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Przecedź i odstaw.
3. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone boczniaki i smaż 10 minut. Następnie dodaj pokrojone w paseczki warzywa i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj mąkę, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię resztę zimnego wywaru i gotuj całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN