Potrzebujesz niewiele składników, aby zrobić ciasto z jabłkami i budyniem. To prosty i klasyczny deser, który skradnie serca całej rodziny. Jak przygotować krok po kroku ciasto z budyniem i jabłkami ?
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Najprostszym przepisem jest kruche ciasto jabłkowe z budyniem, które przygotujesz z 2½ szklanki mąki, 4 żółtek, kostki margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, ⅓ szklanki cukru pudru. Do masy budyniowej potrzebujesz litr mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru i 250 g masła. Pamiętaj, że do ciasta kruchego potrzebujesz składników w temperaturze pokojowej. Oczywiście niezbędne są także jabłka.
Rozpocznij od zagniecenia ciasta. Połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz efekt kruszonki. Zrób z ciasta kulę i włóż ją do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotuj masę budyniową. Odlej szklankę mleka i wlej do niego dwa budynie, mąkę i wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotuj i wlej do niego mieszankę. Mieszaj dwie minuty i odłóż ją na bok, aby się schłodziła.
Wyciągnij ciasto z lodówki, odłóż ⅓, a resztę włóż je do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Piecz w 180 stopniach.
Schłodzoną masę budyniową mieszaj z masłem, aby powstała puszysta masa. Jabłka opłucz i pokrój w ćwiartki. Wlej masę budyniową na kruchy spód, zalej budyniem i zetrzyj resztę ciasta. Piecz jeszcze przez 30 minut. Ciasto budyniowe z jabłkami gotowe.
W ten sam sposób możesz przygotować ciasto czekoladowe z jabłkami i budyniem, dodając do kruchego ciasta ⅓ szklanki kakao.
Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem - przepis
Ucierane ciasto z jabłkiem i budyniem przygotujesz z 6 jajek, półtorej kostki margaryny, półtorej szklanki mąki pszennej i półtorej szklanki mąki ziemniaczanej, 1½ szklanki cukru, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, 4 paczek budyniu waniliowego i litra mleka. Przygotuj także około kilograma jabłek.
Przepis na łatwe ciasto z jabłkami i budyniem zacznij od przygotowania owoców. Jabłka zetrzyj na tarce, a margarynę utrzyj z żółtkami oraz cukrem. Dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu ubij pianę z białek i odrobiną soli oraz dodawaj ją powoli do ciasta.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, a ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną masłem. Zostaw sobie ⅓ ciasta. Zalej ciasto budyniem, który może być jeszcze ciepły, ułóż na to jabłka i wylej resztę ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami jest gotowe.
Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem
Ciasto z jabłkami i budyniem jest także bardzo pyszne w zupełnie innym wydaniu. Wystarczy, że przygotujesz gotowe ciasto francuskie ze sklepu i podpieczesz je przez 10 minut w piekarniku w 180 stopniach. W tym czasie zetrzyj jabłka i przygotuj 2 budynie waniliowe według przepisu na opakowaniu. Ciasto z jabłkami i budyniem przygotujesz w prosty sposób. Na podpieczone ciasto francuskie wylej budyń, na to ułóż owoce i piecz jeszcze przez 15 minut w piekarniku. To bardzo łatwe ciasto z jabłkami i budyniem , które przygotujesz, kiedy przyjdą np. niespodziewani goście.
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i budyniem
Dobre ciasto z jabłkami i budyniem przygotujesz także z biszkoptu. Idealny biszkopt zrobisz z siedmiu jajek, szklanki cukru, szklanki mąki pszennej i ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej. Ubij białka na sztywno i dodawaj cukier, cały czas ubijając pianę. Dodawaj także stopniowo żółtka. Ubijaj jeszcze przez około 5 minut. Dodawaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, miksując cały czas na małych obrotach. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, włóż ją do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na blaszce. Piecz przez 35 minut.
W tym czasie przygotuj sobie masę budyniową z pierwszego przepisu oraz zetrzyj kilogram jabłek na tarce. Upieczony biszkopt przekrój wzdłuż, aby powstały dwa blaty. Na pierwszym blacie ułóż jabłka, zalej to budyniem i ułóż kolejny blat biszkoptu. Biszkoptowe ciasto z jabłkami i masą budyniową gotowe.
Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem
Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem przygotujesz z ½ kg mąki, 50 g drożdży, 4 żółtek, 150 g cukru, 100 g roztopionego masła, 200 ml letniego mleka i pół łyżeczki soli. Na początku dokładnie wymieszaj połowę przygotowanego mleka z 50 g cukru i dwiema łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj około 20 minut. W tym czasie zmiksuj żółtka z cukrem. Do rozczynu dodaj mąkę, sól, mleko i masę z żółtkiem. Wyrób dokładnie ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Przykryj je ścierką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie, przygotuj masę budyniową z pierwszego przepisu oraz zetrzyj jabłka na tarce. Ciasto wyłóż na blachę, wlej na nie masę budyniową i jabłka. Piecz przez 50 minut w 180 stopniach. To tradycyjne i pyszne ciasto z jabłkami i budyniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN