Ciasto jogurtowe to ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego. Wykonanie go jest bardzo proste i szybkie, a przepis z powodzeniem można modyfikować dodając, różne owoce. Placek jogurtowy ze śliwkami powstaje poprzez dodanie do ciasta pokrojonych śliwek, ale można nieco urozmaicić przepis, dodając również jabłka, kruszonkę lub budyń. Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami można także zmienić, dodając masę jogurtową na wierzch ciasta. Dobrym pomysłem na modyfikację przepisu jest dodanie kruszonki z dodatkiem potłuczonych orzechów, na przykład migdałów, oraz polewy wykonanej z roztopionej czekolady.
Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Najprostszy przepis na ciasto jogurtowe zawiera niewiele składników i wszystkie są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych. Można użyć albo zwykłego jogurtu naturalnego, albo jogurtu greckiego. Jako dodatek do ciasta można użyć również cukru waniliowego. Do ciasta można dodać także owoce: jabłka, truskawki, maliny, jeżyny czy jagody, jednak klasycznym smakiem jest proste ciasto jogurtowe ze śliwkami . Do przygotowania tego przepisu potrzebne będzie:
· 300 g jogurtu naturalnego,
· 1,5 szklanki cukru,
· 3 jajka,
· 1 szklanka oleju słonecznikowego,
· 4 szklanki mąki,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 300 g wydrylowanych śliwek.
Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od zmieszania w misce jogurtu, jajek i cukru. Następnie należy dodać olej oraz mąkę i proszek do pieczenia, a wszystko dokładnie wymieszać. Należy pokroić śliwki na niewielkie kawałki i włożyć do ciasta. Ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem formy o średnicy około 25 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i budyniem
Prosty przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami można nieco zmienić, dodając na wierzch warstwę budyniu waniliowego. Budyń można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych sproszkowanych budyniów ze sklepu. Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką migdałową oraz budyniem waniliowym łączy w sobie wiele przeciwieństw: wilgotne ciasto, miękkie i słodkie śliwki, puszysty zimny budyń oraz chrupiącą kruszonkę. Do upieczenia tego ciasta potrzebne będą:
· 3 szklanki mąki,
· 1 szklanka jogurtu greckiego,
· 4 jajka,
· 1 szklanka cukru,
· 250 g masła,
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 300 g śliwek,
· pół szklanki cukru brązowego.
Do przygotowania masy budyniowej potrzebne będą:
· 1 litr mleka,
· 3 budynie waniliowe,
· 3 jajka,
· 5 łyżek cukru.
Do przygotowania kruszonki potrzebujemy:
· 100 g mąki,
· 100 g masła,
· 100 g potłuczonych migdałów,
· 5 łyżek cukru brązowego.
Najpierw należy zmiksować margarynę, cukier i jajka. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i miksować dalej, stopniowo dodając jogurt grecki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o rozmiarze 30 cm x 40 cm.
Na wierzchu ciasta należy ułożyć pokrojone śliwki i posypać je brązowym cukrem. Następnie należy przygotować masę budyniową - na mleku ugotować budynie waniliowe i dodać cukier. Po lekkim przestudzeniu dodać roztrzepane jajka i wylać całość na śliwki. Masę należy posypać kruszonką, która powstaje poprzez ucieranie w palcach mąki, masła, cukru i migdałów. Ciasto należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 60 minut.
Ciasto ze śliwkami i masą jogurtową
Do przygotowania ciasta jogurtowego dodaje się jogurt naturalny, jednak produkt ten można zastosować również do wzbogacenia ciasta o słodką masę jogurtową. Do przyrządzenia ciasta według tego przepisu potrzebne będą:
· 500 g mąki pszennej,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 2 łyżeczki cukru waniliowego,
· 150 g cukru pudru,
· 1 jajko i 1 żółtko,
· 200 g masła,
· 1 łyżka jogurtu,
· 800 g śliwek.
Do sporządzenia masy jogurtowej potrzebne są:
· 500 g gęstego jogurtu,
· 200 g kwaśnej śmietany,
· 3 jajka,
· 1 szklanka cukru pudru,
· 2 łyżeczki cukru waniliowego,
· 1 łyżka mąki.
Składniki na masę jogurtową należy zmiksować ze sobą i odstawić do schłodzenia.
Składniki na ciasto należy ze sobą zmieszać i wylepić wysmarowaną tłuszczem formę o wielkości 25 cm x 40 cm. W cieście należy zrobić widelcem dziurki, ułożyć na nim pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wlać do ciasta masę jogurtową i wstawić ciasto do piekarnika na 40 minut.
Zobacz film: Ciasto jogurtowe z truskawkami
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto