Tosty i grzanki to idealny pomysł na śniadanie. Jeśli szukasz jakiejś alternatywy dla klasycznych tostów z serem, to warto poznać przepis na tosty francuskie. Możesz je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono – w obu przypadkach to przepisy na dania proste, szybkie, a przede wszystkim bardzo smaczne.
Może i pieczarki nie należą do najwykwintniejszych składników, ale zapieczone z ciastem francuskim, mają naprawdę wyjątkowy smak. Możliwości przyrządzenia tego wypieku jest kilka, wyselekcjonowaliśmy nalepsze propozycje, które doskonale sprawdzą się jako przekąski na domowym przyjęciu w gronie znajomych.
Francuzi dość rzadko jedzą jajka na śniadanie, bo znacznie bardziej wolą rozpocząć dzień od słodkich smaków. Ponoć nawet wtedy, gdy ugotują sobie jajko na miękko, jedzą je w bardzo specyficzny sposób – kroją chleb w cienkie paski, które maczają w żółtku. Nie zmienia to faktu, że przepisy na jajko po francusku czy parysku są bardzo znane. Tak przygotowane jajka mogą być alternatywą dla jaj przygotowanych w tradycyjny i nieco już nudny sposób. Sprawdź najlepsze przepisy!
Cukinia to wartościowe, pełne witamin i minerałów warzywo, które często gości w naszej kuchni. Wszyscy znamy placuszki z cukinii, surówki oraz nadziewane łódeczki. Warto jednak poznać jeszcze jeden pyszny wariant podania tego warzywa. Jest nim puree z cukinii, które przygotowuje się szybko, a zjada jeszcze szybciej.
Często jako dorośli na nowo odkrywamy smak warzyw znienawidzonych w dzieciństwie. Tak nierzadko bywa ze szpinakiem – po latach doceniamy jego smak i aromat. W połączeniu z chrupiącym, lekko maślanym ciastem francuskim i intensywnym w smaku czosnkiem zyskuje w naszych oczach i często gości na naszych stołach. Szpinak w cieście francuskim to świetna przekąska, a także danie obiadowe, do którego mało kogo trzeba namawiać.
Czy może być coś pyszniejszego niż delikatne ziemniaczki zapiekane w śmietanowym sosie? Brzmi jak bajka i nie bez powodu francuskie ziemniaki (gratin dauphinois) można zaliczyć do grona tzw. comfort food. Jest to danie, które kojarzy nam się dobrze, smakuje nam, ale i też jest prawdziwą bombą kaloryczną. To swego rodzaju pocieszyciel w pełne szarości dni. Przygotowanie francuskich ziemniaków jest dziecinnie proste. Pozwól oczarować się temu niepozornemu daniu, które zawsze wygrywa walkę: jedzenie kontra przygnębienie.
Polacy uwielbiają kotlety – mielone, schabowe, a także filety z drobiu smażone w panierce. Podawane z ziemniakami i surówkami są symbolem niedzielnego obiadu. Jednak nawet nasze ulubione danie może się z czasem znudzić. Wtedy czas na zmiany. Świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów będzie filet z kurczaka po parysku.
Francuska zupa cebulowa wywodzi się z kuchni wiejskiej. Gotowali ją niegdyś ludzie ubodzy, głównie ze względu na niewielką ilość składników. Przez lata przepis przeszedł sporą metamorfozę i dzisiaj francuska zupa cebulowa jest wzbogacana o białe wino i luksusowy ser gruyère.
Dania kuchni azjatyckiej goszczą coraz częściej na naszych stołach. Chętnie przygotowujemy curry i to na wiele sposobów, słodko-kwaśne zupy, tamaryndowe krewetki czy tajskie noodle z woka. Z coraz mniejszą obawą sięgamy po nieznane nam niegdyś przyprawy i składniki. Wciąż jednak nie możemy przekonać się do pędów bambusa. A to ogromny błąd, ponieważ zupa bambusowa to prawdziwa gratka dla smakoszy.
Banany w cieście kojarzą nam się z czymś miękkim i słodkim. Właśnie taki jest ten deser – rozpływający się w ustach i przepyszny! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a wiele przepisów i dodatków pozwala odkrywać banany w cieście na nowo z każdą kolejną recepturą. Sprawdzają się nie tylko na niedzielne śniadania dla małych i dużych łasuchów, ale i jako smaczny deser. Nie ma nic lepszego na kinderparty niż banany w cieście francuskim z Nutellą.
Frytki znane są od wieków. Te kupowane w sieciach fast food, przy ulicy czy domowe. Wszystkie mają swój specyficzny smak i aromat. Frytki francuskie to wyjątkowy przysmak, który święci triumfy zarówno w budkach przy ulicy, jak i w eleganckich restauracjach. Warto przyrządzić je również w domu, by wyczarować przepyszny dodatek do obiadu czy kolacji.
W kulturach Wschodu chałwa znana jest od wieków. Europejczycy docenili ją dopiero w ubiegłym stuleciu. Teraz chałwa jest ceniona za skład i słodki smak. Jeśli chcesz przygotować zdrową domową chałwę, sprawdź, jak można ją wykonać z łatwo dostępnych w sklepach produktów. Przepis na chałwę jest prosty, a przy tym każdemu zasmakuje.
Kaczka po chińsku to danie, które może powstać w Twojej kuchni. Nie musisz wybierać się do chińskiej restauracji – sprawdź nasz przepis na pierś z kaczki po chińsku!
Pak choi to podgatunek kapusty właściwej, który pojawia się w wielu potrawach kuchni azjatyckiej. Kapusta chińska pak choi jest idealna do sałatek, ale Chińczycy najchętniej jedzą ją na ciepło.
Karp pieczony niejedno ma imię. Możemy przyrządzić go na wiele sposobów, zmieniając zarówno sposób pieczenia (karp pieczony w całości, w folii, w kawałkach, w rękawie), jak i dodatki (karp pieczony z pieczarkami, w maśle, z warzywami). Jak przyrządzić perfekcyjnego karpia pieczonego? Podpowiadamy.
Karkówka na obiad w sosie lub z dodatkiem pieczonych warzyw, ziemniaków bądź ryżu to danie sycące, aromatyczne i smakowite. Smaczna karkówka na obiad powinna być miękka i soczysta. Dlatego poleca się przyrządzanie karkówki w piekarniku lub jej duszenie. Wypróbuj przepis na karkówkę na obiad.
Kresy wschodnie to kuchnia regionalna o bogatej tradycji. Kuchnia kresów wschodnich opiera się na smacznych, sytych potrawach przyrządzonych z prostych składników.
Krewetki po tajsku można przygotować na wiele sposobów. Każda z propozycji podania jest smaczna i sprawdzi się doskonale na obiad albo kolację. Przepisy na krewetki po tajsku.
Kuchnia orientalna staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Dania kuchni Orientu kuszą swoimi wyrazistymi smakami i egzotycznymi składnikami. Jakie dania zaliczamy do kuchni orientalnej?
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami może być pysznym daniem obiadowym, do którego nie trzeba przygotowywać dodatkowo surówki ani sosów. Kurczak pieczony na warzywach to danie, które łatwo dopasować do gustu swojego i innych domowników, dzięki doborowi warzyw i przypraw.
Kurczak pieczony z ryżem to pyszne i syte danie, które przygotujesz w kwadrans. Wypróbuj sprawdzony przepis na kurczak na ryżu z pieczarkami i złotą kukurydzą.
Kurczak satay to malajsko-indonezyjskie danie, które można przyrządzić samemu. Pyszny orzechowy sos i chrupiący kurczak z dodatkiem kolendry to niezwykła podróż do orientalnej krainy smaków.
Lekki obiad to posiłek nie tylko o niskiej zawartości kalorycznej, powinien także dostarczać cennych składników pokarmowych. Idealny posiłek jest bowiem daniem zarówno zdrowym, jak i smacznym. Przygotowując dobry lekki obiad, trzeba dbać o różnorodność składników, tak by dostarczały potrzebnych wartości odżywczych.
Kasza kuskus z warzywami to doskonała propozycja, którą można przygotować na każdy posiłek. Świetnie pasuje na obiad, lunch lub śniadanie i kolację. Dodatkowo jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te wszystkie czynniki sprawiają, że trudno mu się oprzeć i warto spróbować je przyrządzić.