Ryba po węgiersku to danie, które cieszy się szczególnie dużą popularnością w czasie Wigilii. Do przygotowania tej potrawy używa się różnych gatunków ryb. W polskich domach znany jest przepis zarówno na śledzia po węgiersku, jak i dorsza czy karpia po węgiersku.
Jak sama nazwa wskazuje, ryba po tajsku to danie prosto z Tajlandii. Do jego przygotowania wykorzystuje się ryby o białym mięsie (np. dorsza) pozbawione ości. Ryba po tajsku przyrządzana jest najczęściej z mleczkiem kokosowym ‒ popularnym składnikiem wielu azjatyckich przysmaków.
Danie meksykańskie z ryżem można przygotować na wiele różnych sposobów – w wersji z warzywami, kurczakiem lub mięsem mielonym. W kulinarnej tradycji Meksyku znajdziemy potrawę nazywaną arroz rojo, a także wiele wariacji na jej temat. My prezentujemy przepisy na ryż po meksykańsku w trzech smakowitych i pikantnych odsłonach.
Pomidorowa salsa do nachos, którą można kupić w sklepie, wydaje ci się nudna? Szukasz innego sposobu przyrządzenia tego dipu? Wypróbuj mniej znane przepisy na sos salsa do nachos.
Schab po bałkańsku pozwala sprawdzić we własnym domu, jak smakuje tradycyjna kuchnia Bułgarii i sąsiadujących krajów. Jest to danie jednogarnkowe. Schab po bałkańsku wymaga czasu i cierpliwości, potrzebnej w trakcie krojenia m.in. kilograma mięsa i kilku rodzajów papryki.
Chcesz przygotować salsę z mango, ale nie wiesz, od czego zacząć i z czym ją podawać? Poznaj proste, szybkie i smaczne przepisy na klasyczną salsę z mango, odważną salsę z mango i chili lub wyszukaną salsę z mango i awokado.
Schab z warzywami po chińsku to świetny pomysł na smaczny obiad i kolację. Każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych, poradzi sobie ze zrobieniem tego dania. Jak zrobić schab po chińsku z warzywami?
W czasie świąt na stole często gości tradycyjny, zawijany makowiec, a niedzielne popołudnia umila nam polska szarlotka. Miłośnicy obu tych ciast mogą spróbować przepisu na makowiec po japońsku z jabłkami, który łączy aromat maku z wilgotnymi owocami.
Wraz z nadejściem wiosny na straganach i w sklepach spożywczych pojawiają się białe i zielone szparagi. Można wykorzystać je jako dodatek do dań mięsnych, przygotować na ich bazie zupę oraz sos do makaronów. Jednak mogą stanowić także samodzielną przekąskę – świetnym pomysłem będą szparagi w cieście francuskim w formie tarty lub szparagi w cieście.
Groszek zielony jest często niedocenianym produktem w naszej kuchni. A jest on nie tylko świetnym dodatkiem do sałatek, ale również produktem, z którego można przyrządzić pyszne purée z groszku. To doskonały dodatek do mięs, ale przede wszystkim do grillowanej czy pieczonej ryby.
W niemalże każdym domu na śniadanie czy kolację je się kanapki. Z dodatkiem wędlin, nabiału i warzyw są szybkim i prostym w realizacji pomysłem na różnorodną przekąskę. Pysznym przykładem smarowidła do pieczywa może być pochodzące z kuchni francuskiej rillettes z kaczki.
Kuchnia śródziemnomorska zawiera wiele potraw bazujących na rybach i owocach morza. Przepisy te bardzo często są niezwykle proste i opierają się na naturalnych, łatwo dostępnych produktach wysokiej jakości. Ryba po hiszpańsku może być podawana zarówno w podstawowej wersji, upieczona w zalewie z wina, jak i w aromatycznym sosie warzywnym z dodatkiem przypraw.
Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Z kapusta i grzybami, z mięsem i oczywiście z ziemniakami i twarogiem, czyli pierogi ruskie. Doskonałą alternatywą dla miłośników tych ostatnich może być naleśnik po rosyjsku.
Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Mimo że często występuje w odmianach z mięsem, można spotkać również wegetariańskie burrito. Jeśli chcemy przyrządzić burrito wegetariańskie, przepis na nie jest niezwykle łatwy do wykonania nawet przez kuchennego laika.
Mimo że specjaliści od żywienia zachęcają do spożywania ryb, to nadal mięso króluje na polskich stołach. Wynikać to może z braku pomysłów na przyrządzenie ryby. Prostym przepisem na szybkie danie obiadowe jest ryba w cieście francuskim z pieczarkami lub ryba w cieście francuskim z porem.
Burrito wywodzi się z Meksyku, z kuchni Tex-Mex. Jest to farsz, w Meksyku podawany tradycyjnie z mięsem mielonym i fasolą, zawinięty w pszenną tortillę. Danie to może stanowić pyszną przekąskę, a także być podawane jako sycący obiad.
Chilli sin carne to wegetariańska odsłona słynnej potrawy chilli con carne. Ta propozycja jest niezwykle sycąca, oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie warzywa. Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie chilli sin carne z użyciem roślin strączkowych.
Burrito, czyli potrawa pochodząca z Meksyku z kuchni Tex-Mex, w tradycyjnej odsłonie robione jest z mięsa mielonego i fasoli zawiniętych w placek pszennej tortilli. Choć pojawiło się wiele dań inspirowanych tym daniem, czasem warto sięgnąć po klasyczną wersję burrito z mięsem mielonym.
Ciasto na tortillę nie jest trudne do przyrządzenia. Należy jednak pamiętać, że każdy przepis na tortillę i inne dania z zastosowaniem tego placka może wymagać użycia nieco innego ciasta. Powinno się sprawdzić to jeszcze przed jego przygotowaniem.
Chipsy z tortilli to doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi czy relaksujący wieczór. Ich przygotowanie w domu jest niezwykle proste. Możemy jednak wykorzystać je w niecodzienny sposób, przygotowując np. sałatkę z chipsami tortilla.
Często chcąc przygotować dania jarskie, stajemy przed nie lada wyzwaniem. Bezmięsna kuchnia kojarzy nam się z potrawami bez smaku, ale to nieprawda! Zobacz smaczne przepisy na potrawy jarskie.
Lekkostrawny obiad może kojarzyć się z posiłkiem suchym i pozbawionym wyrazu, ale czy naprawdę tak jest? Dania lekkostrawne mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a sposób ich przyrządzania wcale nie musi być nudny.
Dip do nachos jest niezbędny do tego, aby w pełni cieszyć się doskonałym smakiem tej przekąski. Niektóre z nich są szczególnie popularne, np. salsa lub z awokado, inne nieco bardziej oryginalne, np. dip czosnkowy.
Enchilada z kurczakiem jest nie tylko pyszna, lecz także niezwykle sycąca, stanowi więc doskonały pomysł na obiad. Tradycyjną meksykańską enchiladę podaje się zwykle w tortilli kukurydzianej, która jest dosyć sztywna, dlatego przed zawinięciem farszu warto podgrzać placek.
Znudziły ci się ziemniaki i masz już dosyć dań z makaronem? Sięgnij po ryż do obiadu. Jeśli nie lubisz zwykłego, białego ryżu, wybierz kolorowy ryż do obiadu z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Pomysłów jest wiele, może być on ugotowany, podsmażony lub przyrządzony w formie klasycznego risotto.