Jak oczyścić organizm po okresie zimowej ospałości? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na oczyszczające dania przedstawiła naszym widzom Agnieszka Maciąg. Spróbowaliśmy dziś kaszy jaglanej, oczyszczającej herbatki ajurwedyjskiej z imbirem i kurkumą oraz oczyszczającego i regenerującego bulionu z warzyw z kurkumą i imbirem. Samo zdrowie!
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni specjalizujący się w kuchni roślinnej i prowadzący warsztaty kulinarne Michał Lachura przygotował dla nas dania vege: pełnoziarniste tosty z awokado, czarną fasolą i nasionami konopi, burgery z wędzonym tofu z sosem BBQ i sosem majonezowo-czosnkowym oraz curry z żyta, marchewki i tofu.
Przed nadejściem zimy musimy wzmocnić i uodpornić nasz organizm. Idealnie nadają się do tego produkty uważane za najzdrowsze i najbardziej odżywcze na naszej planecie, czyli tzw. „Skarby Ziemi”. Jak je przyrządzać, co z nich zrobić, jak je jeść? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN ekspertka od zdrowia i urody- Agnieszka Maciąg!
W kuchni Dzień Dobry TVN - Ina Rybarczyk, blogerka kulinarna. Specjalnie dla naszych widzów przygotowała dziś: kopytka z batatów, wegański parmezan, jaglaną tartę kawową i czekoladowo-orzechowy mus z czerwonej fasoli. Smacznego!
O to, jak radzi sobie w kuchni wokalista zespołu Video - Wojciech Łuszczykiewicz, spytaliśmy jego córkę Lilę. Czy wolą wspólnie gotować czy śpiewać? Pod czujnym okiem Piotr Kucharskiego przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: zapiekaną cukinię, pastę jajeczną z suszonymi pomidorami, zupę cebulową i bułeczki.
Dziś w naszej kuchni gościła Joanna Kowalczyk, weganka i miłośniczka biegania po górach. Z połączenia tych obu pasji powstał tzw. bieganizm. Na blogu Joanna dzieli się swoimi dokonaniami i i zamieszcza swoje ulubione przepisy, oczywiście kuchni wegańskiej. W studiu Dzień Dobry TVN biegająca weganka przygotowała kilka popisowych dań, między innymi, zapieczone jabłka, tofucznicę, której smak jest właściwie nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy, warzywne szaszłyki w marynacie, sałatkę z młodego szpinaku i popularne chipsy z jarmużu. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN: Małgorzata Majewska i jej przepisy na dania dla biegaczy! Lubicie biegać? Zobaczcie co, zdaniem autorki książki "Przepis na bieganie", warto jeść, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników.
W kuchni Dzień Dobry Anna Nowak, finalistka II edycji programu Masterchef, przygotowała pyszną sałatkę z rukolą, gruszką, serem pleśniowym, żurawiną i winegretem orzechowym, zapiekankę z amarantusem, kaszą jaglaną, serem feta i pieczarkami oraz sernik na spodzie z granoli i suszonych śliwek. Okazuje się, że można zrobić ciasto bez mąki oraz posłodzić potrawę nie używając ani cukru, ani słodzika.
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef Beata Śniechowska, jej partner Maciej Krysmalski oraz ich 13-miesięczny syn Marcel przygotowali obiad dla małych i dużych. Na stole pojawiły się: gołąbki, jogurtowe placki i hiszpański omlet.
Czarna porzeczka to nasza rodzima bomba witaminowa. Niestety w naszych ogrodach jej krzaki coraz częściej zastępuje borówka amerykańska. Wróćmy do porzeczki! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Agnieszka Cegielska pokazali przepisy z porzeczką. Zobacz, jak zrobić schabowego z kostką, tort i sałatkę. Smacznego!
Białko to najważniejszy składnik w naszej diecie. Często przez nas pomijany lub spożywany w nadmiarze. Jacek Bilczyński w kuchni Dzień Dobry TVN zdradził, jak komponować białkowe posiłki, by nie podupaść na zdrowi, cieszyć się zgrabną sylwetką i być w formie!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Dec przygotowała bardzo zdrowe dania: szakszukę, tartę gryczaną z porzeczkami i bezową chmurką oraz chłodnik z pieczonymi ziemniakami.
W najnowszym odcinku cyklu Naturalnie! Agnieszka Cegielska mówiła o prozdrowotnych właściwościach buraka, a w kuchni Dzień Dobry TVN – wraz z Andrzejem Polanem – przygotowała smaczne dania właśnie z tym warzywem. Mogliśmy skosztować: sałatki z burakami, kozim serem i rukolą, pieczonych buraków z dynią, tatara z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado oraz ziemniaczanego placka z burakami, serem kremowym, wędzonką i piklami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzili: Alżbeta Lenska i Andrzej Polan. Przygotowali dania, które można postawić na wielkanocnym stole. Oto one: pascha z mleka zsiadłego z bakaliami, quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem oraz rolada z kurczaka faszerowana biszkoptem z selera, amarantusa i rodzynek.
Lekarze często zapominają o tym, że podstawą leczenia jest odpowiednia dieta. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, autorka cyklu "Naturalnie!" i dr med. Danuta Myłek, autorka książki "Od lekarza do kucharza" opowiedziały o tym, jak czerpać moc z natury.
Kolejnym bohaterem cyklu "Naturalnie" jest kozieradka. Agnieszka Cegielska w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o właściwościach i zastosowaniu rośliny. Czy wiedzieliście, że kozieradka zawiera mnóstwo żelaza, krzemu, selenu? Agnieszka przygotowała również potrawy, które doprawiła kozieradką.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Agnieszkę Maciąg, która przekonywała naszych widzów do jedzenia chrzanu. Jakie niezwykłe właściwości ma chrzan, kiedy należy go jeść i jak można go podać? Zobaczcie!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja Lisowskiego wraz z córkami, które pomagały mu w przygotowaniu potraw. Zobaczcie, jakie jednogarnkowe potrawy przygotowali.
Kuchenne wariacje na temat śliwek zaproponowała nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Samar Khanafer, blogerka kulinarna i finalistka III edycji MasterChefa. Poznajcie jej przepisy na gulasz jagnięcy ze śliwką, konfiturę ze śliwek, brownie ze śliwką i śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych!
Kasza to jeden z najstarszych składników naszych posiłków. Syta, zdrowa i pełna błonnika. Jej zróżnicowane odmiany - kasza manna, jaglana, gryczana - pozwalają nam na komponowanie różnorakich dań. W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z Reni Jusis, wystąpiła w roli głównej.
Sałatka ze śliwkami, szynką wędzoną i grilowanym oscypkiem, polędwica jagnięca z sosem kasztanowo-śliwkowym i konfitura śliwkowa...
Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto, serniczki z patelni z konfiturą gruszkową oraz eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym. Place lizać!
Aromatyczne zawijasy drobiowe z kaszą kuskus i sosem morelowym, roladki z kurczaka, bryndzą, kaszą kuskus i zielonym sosem, kuskus z gulaszem warzywnym i placuszki z kaszy kuskus i białego sera - te pyszności przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i Dorota Panfil, która odpadła z programu „Masterchef".
Kucharz Grzegorz Łapanowski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne desery i orzeźwiające koktajle. Wykorzystał do tego truskawki, maliny, morele, poziomki, agrest i rabarbar.
Mistrz Andrzej Polan poleca wieprzowinę z zacierkami, lasagne z soczewicą i pieczarkami oraz kruche ciasto z bananowym brule.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: makaron z jabłkiem, boczkiem, grzybami w śmietanie, frittatę z fenkułem, łososiem wędzonym i serem, cebulowe ragu z wołowiny. Smacznego!
Kuchnię "Dzień Dobry TVN" opanowała dzisiaj kobieca ekspedycja wybierająca się na Kilimandżaro do spółki z Małgorzatą Foremniak. Przekonajcie się sami jakie dania przygotowały dla nas panie.
Blogerka Sarah Britton przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN budyń jagodowo-kardamonowy, zielone smoothie z gryczanymi chrupkami oraz aromatyczne ciasto śliwkowe. Kto ma ochotę?
Słowo "ostatki", inaczej zapusty lub mięsopust, pochodzi z języka łacińskiego i oznacza "ostatnie dni karnawału".
Lato to dobra pora na lody. Zrobienie ich w domu wcale nie jest takie trudne. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to miłośniczka naturalnej kuchni Iwona Zasuwa. Przygotowała dla nas: sorbet arbuzowy, lody owocowe, lody bananowe, lody mango z kardamonem oraz czekoladową polewę do lodów.