Ciasto francuskie może stanowić wyzwanie dla niewprawionych cukierników, na szczęście w niemalże każdym sklepie znajdziemy rulony gotowego ciasta. Wystarczy je rozwinąć, dodać ulubione składniki i upiec, by po chwili cieszyć się własnoręcznie sporządzonym wypiekiem. Równie dostępnym produktem są jabłka, które doskonale komponują się z ciastem francuskim, stanowiąc łatwy, szybki i pyszny sposób na osłodę.
Przygotowanie jabłka w cieście francuskim wydaje się bardzo prostym zadaniem. Rzeczywiście nie wymaga specjalnych zdolności kucharskich, jednak można urozmaicić ten najprostszy przepis na jabłka, dodając inne składniki. Bazowy przepis polega na upieczeniu w kwadratach z ciasta francuskiego kawałków owoców posypanych cukrem i cynamonem. Dodając orzechy czy inne owoce, zyskujemy nowe smaki z produktów, które znajdujemy w naszych domach.
Jabłka w cieście francuskim z migdałami na wierzchu
Dobrą propozycją podania jabłek w cieście francuskim, które mają efektownie wyglądać, jest serwowanie ich z płatkami migdałów na wierzchu.
Składniki:
· 4 jabłka,
· 4 łyżki cynamonu,
· 4 łyżki cukru,
· 4 łyżki płatków migdałów,
· 500 g ciasta francuskiego,
· 2 jajka.
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozwałkowania ciasta na grubość około 0,5 centymetra lub jeśli korzystamy z gotowego ciasta - od rozwinięcia go. Ciasto dzielimy na kwadraty o długości boku około 10 centymetrów. Następnie należy obrać jabłka, wydrążyć gniazdo nasienne i wsypać do środka jabłek cukier oraz cynamon. Tak przygotowane jabłko należy położyć na kwadracie z ciasta francuskiego i skleić jego rogi. Ciasto należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Jabłko w cieście francuskim nadziewane orzechami
Innym sposobem przyrządzenia jabłka w cieście francuskim jest nadziewanie go orzechami.
Składniki:
· 4 jabłka,
· 2 łyżki cukru,
· 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
· 2 łyżeczki cynamonu,
· 1 jajko.
Przygotowanie:
Wykonanie przepisu zaczynamy od przygotowania ciasta francuskiego - rozwałkowane na grubość około 0,5 centymetra dzielimy na kwadraty o boku około 10 centymetrów. Na kwadratach umieszczamy obrane i wydrążone jabłka. Do środka wkładamy cukier, cynamon oraz potłuczone orzechy. Sklejamy rogi ciasta, smarujemy je jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Tak przygotowane jabłka powinny piec się około 15 minut.
Jabłko w cieście francuskim - przepis na tartę
Ciasto francuskie można podać nie tylko w formie niewielkich ciasteczek, ale również jako tartę.
Składniki:
· 350 g ciasta francuskiego,
· 2 jabłka,
· 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
· 50 g masła,
· 50 g cukru pudru,
· 1 jajko,
· 2 łyżeczki likieru amaretto lub likieru waniliowego,
· 50 g mielonych migdałów,
· 20 g mąki.
Przygotowanie:
Przygotowanie tarty rozpoczynamy od obrania jabłek i pokrojenia ich na cienkie plastry o grubości około 2 milimetrów. Następnie przygotowujemy krem, który nałożymy na ciasto: masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy jajko i mieszamy, aż masa będzie lekka. Dodajemy do niej likier, migdały oraz mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto francuskie kładziemy na blaszce, wykładamy na nie przygotowaną wcześniej masę i układamy plastry jabłka - mogą być ułożone na zakładkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na około 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Lekko podgrzanym dżemem brzoskwiniowym smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.
Jabłka w cieście francuskim z dodatkiem budyniu
Doskonałym pomysłem na przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, są jabłka w cieście francuskim . Przepisy najczęściej różnią się od siebie dodatkami , jednym z nich może być budyń, który znaleźć można w każdym sklepie.
Składniki na rożki z jabłkiem i budyniem:
· opakowanie ciasta francuskiego,
· 500 ml mleka,
· opakowania budyniu waniliowego,
· jabłko,
· jajko,
· cukier,
· cynamon.
Przygotowanie:
Przygotowanie rożków zaczynamy od sporządzenia budyniu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dusimy na małym ogniu z dodatkiem odrobiny cukru i cynamonu, aż zmięknie. Przestudzony budyń i jabłka nakładamy na pokrojone w kwadraty ciasto francuskie. Sklejamy jego rogi, tworząc trójkąt, następnie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Wkładamy rożki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN