Osoby ciekawe nowych smaków mogą spróbować także przyrządzić fajitas z krewetkami, lekkie i doskonałe na mniejszą przekąskę. Sprawdź, jak zrobić różne typy fajitas i znajdź najlepszy przepis dla siebie!
Fajitas - przepis klasyczny. Fajitas z wołowiny
Pierwsze fajitas przyrządzane były z użyciem mięsa wołowego.
Składniki na 4 porcje klasycznej wersji:
· 600 g mielonego mięsa wołowego,
· 4 tortille, najlepiej pszenne,
· 2 awokado,
· 2 żółte papryki,
· 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
· 2 czerwone cebule,
· 2 ząbki czosnku,
· 4 łyżki śmietany 18%,
· 2 garści świeżej kolendry,
· sok z limonki,
· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,
· odrobina soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażać na patelni przez kilka minut. Potem dodać kmin rzymski i sól. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w cienkie paski. Następnie dodać ją do cebuli i smażyć jeszcze przez kilka minut. Czosnek przecisnąć przez praskę. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem w miseczce. Natychmiast skropić go sokiem z limonki i dodać czosnek, po czym ponownie rozgnieść. Doprawić pieprzem i solą. Placki tortilla lekko podgrzać. Wołowinę usmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Placki posmarować śmietaną i pastą z awokado. Potem nałożyć na nie mięso i warzywa, po czym posypać drobno posiekaną kolendrą. Dokładnie zawinąć. Potrawa gotowa! Ten przepis na fajitas to doskonały pomysł na sycące danie obiadowe.
Przepis na fajitas z kurczaka
Ta odsłona meksykańskiego dania, zależnie od kraju nazywana również fajitas de pollo lub chicken fajitas , to przepis późniejszy, niż wersja z wołowiną, jednak zyskuje coraz więcej zwolenników. Aby przygotować fajitas z kurczakiem według przepisu na 4 porcje, potrzebne będą:
· 4 tortille pszenne,
· 3 piersi z kurczaka,
· puszka kukurydzy konserwowej,
· 1 czerwona cebula,
· odrobina soku z cytryny,
· łyżeczka kuminu,
· 2 łyżeczki suszonego oregano,
· płaska łyżeczka papryczki chilli,
· 3 zielone papryki,
· łyżka oliwy z oliwek do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski, po czym włożyć do miseczki. Następnie posypać przyprawami: kuminem, chilli, solą, pieprzem i oregano, po czym skropić sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny. W tym czasie drobno posiekać cebulę i czosnek, a paprykę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić zamarynowane mięso z kurczaka, po czym podsmażyć. Następnie dodać paprykę, czosnek, cebulę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Kukurydzę opłukać w sitku, odsączyć i wrzucić na patelnię. Na oddzielnej patelni lekko podgrzać tortillę, po czym układać farsz na plackach. Dokładnie zawinąć. Można podawać z odrobiną kwaśnej śmietany. Aby przyrządzić bardziej typowe, meksykańskie fajitas z kurczaka , połowę kukurydzy można zastąpić fasolą.
Jak zrobić fajitas z krewetkami? Oryginalny przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów
O ile przepis na fajitas z kurczakiem tylko trochę odbiega od tego klasycznego, o tyle przyrządzenie tej potrawy z krewetkami jest dość oryginalnym pomysłem. Czy dobrym? Najlepiej przekonać się samemu.
Składniki na 6 porcji:
· 6 pszennych tortilli,
· 250 g krewetek tygrysich,
· 1 awokado,
· 2 papryki,
· puszka kukurydzy konserwowej,
· sok z 1 limonki,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 cebula,
· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,
· garść suszonych pomidorów,
· puszka fasoli,
· 5-6 pieczarek,
· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Czosnek zmiażdżyć, a cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić wszystko na patelnię i chwilę podsmażać. Paprykę pokroić w paski i wrzucić na patelnię, po czym doprawić papryczką chilli. Na drugiej patelnie podsmażyć sparzone krewetki z czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec opłukać kukurydzę i fasolę w sitku, wrzucić na patelnię z cebulką i pieczarkami, po czym dodać suszone pomidory i chwilę podduszać. Awokado przekroić i usunąć pestkę. Wyjąć miąższ i rozgnieść go w miseczce, po czym skropić sokiem z limonki. Podgrzać placki tortilli i posmarować je pastą z awokado. Następnie wymieszać zawartość obu patelni i nakładać farsz na tortillę. Dokładnie zawinąć. Danie z krewetkami może wydawać się bardziej skomplikowane od fajitas z kurczakiem , dlatego można nieco zredukować składniki, np. rezygnując z pieczarek, jednego z warzyw z puszki czy suszonych pomidorów.
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na potrawę z wołowiną, krewetkami czy na fajitas z kurczakiem , przepis pozwoli nam osiągnąć przepyszny efekt. Wypróbuj powyższe receptury i zobacz, która jest najlepsza dla Ciebie!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN