Przepis nie jest skomplikowany, ale z pewnością wymaga więcej czasu niż podczas przygotowywania tradycyjnej wersji. Kawa po wiedeńsku może stanowić formę wykwintnego deseru, który zaserwujemy domownikom lub zaproszonym gościom. Podczas wizyty w stolicy Austrii spotkamy się jednak ze sporą liczbą receptur i różnych sposobów podania. Warto spróbować przynajmniej kilku z nich, aby przekonać się, która odmiana najbardziej nam odpowiada.
Kawa po wiedeńsku – przepis na klasyczną wersję
Kultura picia kawy w Austrii kształtowała się przez setki lat. Wspomina się tutaj o sporej roli Polaków, a konkretnie Jerzego Kulczyckiego, który zasłużył się podczas słynnej bitwy pod Wiedniem. W zamian za zasługi żołnierz został obdarowany sporą liczbą worków kawy, która stanowiła część dobytku wroga. Kulczycki wkrótce otworzył w stolicy kawiarnię i tak narodziła się kawa wiedeńska . Obecna receptura była modyfikowana i dopracowywana przez długi czas. Współcześnie picie kawy w Austrii nie jest jedynie rutynową czynnością, a częścią kultury. Przyjęło się, iż napojem należy się delektować, a nie spożywać go jedynie w celu pozyskania szybkiego zastrzyku energii. Wiedeńskie kawiarnie przepełnione są lokalnymi mieszkańcami, którzy długie godziny spędzają na rozmowach, przeglądając prasę i powolnie pijąc kawowo-czekoladowy napój. Wiedeńska kawa często spożywana jest w towarzystwie wypieków, takich jak słynny tort Sachera czy sernik. Mimo że jest dosyć kaloryczna, warto ją przyrządzać szczególnie w długie jesienno-zimowe popołudnia, aby napawać się jej aromatem i rozluźnić w miłej atmosferze.
Z jakich składników składa się kawa po wiedeńsku ? Przepis wymaga zaopatrzenia się w około 150 ml kawy. Najlepsza będzie świeżo parzona i mocna – na przykład podwójne espresso. W tym celu warto wykorzystać ekspres lub kawiarkę. Kolejnym niezbędnym elementem jest śmietana kremówka 30% w ilości 100 ml. Trzecim tradycyjnym składnikiem jest czekolada. W zależności od naszych preferencji możemy użyć mlecznej lub gorzkiej. Zalecana jest czekolada dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao. Wystarczy około 5 kostek. Jeśli mamy taką potrzebę, możemy dodatkowo dosłodzić napój cukrem. Do dekoracji wykorzystamy startą czekoladę, cynamon lub kakao. Przygotowując kawę, zaczynamy od przelania 70 ml śmietanki do niewielkiego garnuszka i podgrzania jej na małym ogniu. W tym samym czasie siekamy czekoladę na niewielkie kawałki lub trzemy na tarce. Następnie wrzucamy wiórki do śmietanki i trzymamy na ogniu do momentu rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania się. Opcjonalnie dodajemy cukier. W tym samym czasie przygotowujemy espresso, z którego w głównej mierze składa się kawa po wiedeńsku . Jak zrobić mocny napar? Przede wszystkim musimy użyć dobrych jakościowo ziaren.
Najbardziej szlachetne, ale też najdroższe są jednorodne ziarna arabiki. Sprawdzą się zarówno w przypadku gdy korzystamy z kawiarki, ekspresu, jak i tradycyjnego zaparzania. Należy jednak mieć na uwadze, że większość kaw sprzedawanych w sklepach stanowi mieszankę arabiki z robustą. Ta ostatnia uważana jest za mało wykwintną i znacznie mniej aromatyczną. Wiedeńska kawa przygotowywana wyłącznie z tego rodzaju ziaren wiele straci na smaku. Podsumowując, starajmy się wybierać mieszanki, które w swoim składzie mają jak najwięcej arabiki.
Kawa po wiedeńsku – sposób podania
Gdy przygotowaliśmy już espresso, a czekolada rozpuściła się w śmietance, należy połączyć obie mieszanki. Następnie przelewamy napój do wysokiej szklanki, wpierw jednak przecedzamy go przez sitko. Mogą na nim zostać niewielkie kawałki ziarenek kawy lub resztki nierozpuszczonej czekolady. Kawa wiedeńska jest już prawie gotowa. Resztę śmietany należy ubić mikserem na sztywno. Jeśli chcemy, możemy dodać jeszcze odrobinę cukru. Gdy krem będzie już sztywny, przekładamy go łyżeczką na wierzch naszej mieszanki kawowo-czekoladowej. Górę należy oprószyć startą czekoladą lub kakao z domieszką cynamonu. Czasem kawę podaje się z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych.
Kawa po wiedeńsku może być modyfikowana na wiele różnych sposobów. W Austrii spotyka się połączenie samego espresso z bitą śmietaną, espresso z likierem pomarańczowym i śmietaną, a nawet kawę z rumem. W niektórych wersjach, zamiast podgrzewania śmietany z czekoladą, ubija się je za pomocą robota kuchennego i łączy z espresso. Zamiast śmietany można użyć także spienionego mleka. Inne receptury podają tylko dwa składniki – czekoladę i kawę. W takim przypadku kostki należy rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z espresso. Jakiegokolwiek przepisu byśmy nie wybrali, warto sprawdzić, czy kawa wiedeńska przypadnie do gustu również nam. Pijmy ją powoli, delektując się jej smakiem i aromatem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN