Alternatywą dla sosu czosnkowego czy samej musztardy jest sos z musztardy francuskiej , który robi się prosto i szybko. Taki sos można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku lub szklanej butelce przez kilka tygodni. Doskonałym dodatkiem do musztardy jest majonez, choć osoby ograniczające ilość spożywanych kalorii i tłuszczu mogą go zastąpić łyżką śmietany czy jogurtem naturalnym. Wystarczy dodać do niego przyprawy, schłodzić i można całkowicie odmienić smak potrawy.
Sos winegret z musztardy francuskiej
Jednym z podstawowych sosów używanych w kuchni jest sos winegret. Doskonale sprawdza się w różnych rodzajach sałatek, zwłaszcza na bazie surowych warzyw. Sos z musztardy francuskiej do sałatek i kanapek może zostać przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce przez kilka tygodni. Do przygotowania sosu winegret z musztardą potrzeba:
· 6 łyżek ziarnistej musztardy francuskiej,
· 4 łyżek soku z cytryny,
· 3 łyżek miodu,
· 8 łyżek oliwy z oliwek,
· soli i pieprzu.
W garnku z ciepłą wodą należy umieścić słoik i włożyć do niego 3 łyżki miodu. Miód po kilku minutach powinien się rozpuścić – proces ten można przyspieszyć, mieszając miód. Nastepnie należy wyjąć słoik z wody i dodać do niego sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać, dodać musztardę i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Następnie należy zakręcić słoik i energicznie nim potrząsnąć, aż wszystko się dokładnie wymiesza. Zakręcony słoik może być przechowywany w lodówce przez kilka tygodni – należy pamiętać o wstrząśnięciu sosem przed jego użyciem.
Sos z musztardy francuskiej i śmietany
Najprostszym do wykonania sosem z musztardą jest sos z musztardy francuskiej i śmietany . Po zmieszaniu tych składników powstanie delikatny kremowy sos, jednak osoby dbające o linię powinny uważać na kaloryczność tego dodatku. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim. Do przyrządzenia tego sosu potrzeba:
· 250 ml śmietany 18%,
· łyżki musztardy francuskiej,
· soli
· pieprzu.
Składniki należy ze sobą mieszać, dodając sól i pieprz. Jeśli sos wydaje się zbyt łagodny, można dodać odrobinę więcej musztardy.
Sos z musztardy francuskiej do mięsa
Szybkim do wykonania dodatkiem do mięsa z grilla czy pizzy jest sos z dodatkiem musztardy francuskiej i ketchupu. Do przygotowania potrzeba:
· 3 łyżek musztardy francuskiej,
· 3 łyżek ketchupu,
· 3 łyżek majonezu,
· 2 ząbków czosnku,
· soli.
W miseczce należy zmieszać musztardę, ketchup i majonez. Majonez można zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Następnie należy dodać przeciśnięte przez praskę czosnek, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia.
Sos z musztardy francuskiej i majonezu
Inną propozycją sosu do sałatek, ale też do jajek czy mięs, jest sos z musztardy francuskiej i majonezu . Sos ten doskonale nadaje się również do śledzi. Do jego przygotowania potrzeba:
· 3 łyżek musztardy francuskiej,
· łyżki majonezu,
· 3 łyżek soku z cytryny,
· łyżeczki miodu,
· soli i pieprzu.
Wszystkie składniki należy ze sobą zmieszać – ważne, żeby mieszać łyżką w jednym kierunku, dzięki temu sos będzie gęsty. Mieszanie go w różnych kierunkach może spowodować jego rozrzedzenie. Przed podaniem sos należy schłodzić w lodówce.
Chrzanowy sos z musztardy francuskiej
Tradycyjnym dodatkiem do mięsa i jajek jest sos chrzanowy. Można go zmodyfikować, dodając do niego musztardę. Sos z musztardy francuskiej z chrzanem może być pikantnym dodatkiem do potraw kuchni polskiej. Będzie delikatniejszy, jeśli doda się chrzan ze słoiczka, lub ostrzejszy, jeśli użyje się naturalnego korzenia chrzanu. Do przyrządzenia tego sosu potrzeba:
· szklanki jogurtu naturalnego,
· szklanki śmietany,
· 80 g korzenia chrzanu,
· 4 łyżek musztardy francuskiej,
· 3 łyżek soku z cytryny,
· soli,
· cukru,
· pieprzu.
Wykonanie przepisu trzeba zacząć od obrania i starcia na tarce z drobnymi oczkami korzenia chrzanu. Do miski należy wlać jogurt, śmietanę, dodać starty chrzan i musztardę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Zobacz film: Łosoś pod musztardową skorupą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto