Słodkie, urocze i subtelne. Takie właśnie są makaroniki francuskie. Choć znane są od VIII w., do Polski dotarły całkiem niedawno. Od razu jednak podbiły nasze serca i podniebienia. Niepozorna beza migdałowa skrywająca w swym środku wyszukany krem staje się coraz popularniejszym deserem na eleganckich przyjęciach, jak i przekąską do domowej kawy. Warto wiedzieć, jak zrobić makaroniki francuskie własnoręcznie, by poczuć nie tylko słodki smak ciastek, ale i dumy, gdy takie cuda wyjdą spod naszej ręki.
Jesienią i zimą lubimy ciepłe śniadania, które zapewniają nam energię na cały dzień. W tej roli dobrze sprawdzają się jajka. Omlet francuski smakuje wspaniale, a jego przyrządzenie zajmuje kilka minut.
Marchewka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Stosunkowo często gości w naszej kuchni jako dodatek do sałatek lub zdrowa przekąska. Warto przygotować również purée marchewkowe, które nie tylko świetnie zastąpi to ziemniaczane, ale i pozwoli na nowo odkryć smak ulubionych potraw, które podamy z jego dodatkiem.
Ziemniaki królują w naszych kuchniach. Gotujemy je często i robimy z ich mnóstwo potraw - zupy, frytki, czy purée. Bataty również nadają się do tego celu. Można z ich stworzyć niezwykle aromatyczne purée, które świetnie komponuje się z wieloma daniami. Ponadto purée z batatów jest bardzo zaskakujące w smaku, a przy tym niesamowicie rozgrzewa - nie bez powodu jest idealną potrawą na zimowe i jesienne dni.
Korzeń pietruszki ma charakterystyczny smak i aromat. Przez to nie jest często wykorzystywany w kuchni – jeżeli już, to jako dopełnienie rosołu lub składnik sałatki. Czas to zmienić, ponieważ jego potencjał można wykorzystać w innych daniach. Purée z pietruszki idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, zastępując lub urozmaicając swój ziemniaczany odpowiednik.
Polacy zjadają około 5 kilogramów makaronu rocznie. Od dłuższego czasu w naszym kraju jest także głośno o ustanowionym w Rzymie Światowym Dniu Makaronu, który wypada 25 października. Nie jest to jednak jedyna okazja, by zrobić sobie pyszne spaghetti z najróżniejszymi dodatkami i rozkoszować się jego smakiem.
Uwielbiamy purée ziemniaczane za jego delikatny smak i kremową konsystencję. Czasem jednak nawet ono może się znudzić. Na szczęście w kuchni jest sporo miejsca na eksperymenty, dlatego z powodzeniem można znaleźć równie pyszny zamiennik, czyli purée selerowe.
Na świecie istnieje kilka tysięcy rodzajów ryżu. Trudno więc się dziwić, że w wielu krajach jest tak popularny. Sława ryżu rośnie także w Polsce - zjadamy go coraz więcej i coraz chętniej. To dobra zmiana w nawykach żywieniowych, gdyż ryż zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a im mniej jest przetworzony, tym lepszy. Dodatek ten może jednak szybko się znudzić, jeżeli przygotujemy go ciągle w klasycznej wersji. By uniknąć rutyny, dobrze skusić się na aromatyczny ryż w orientalnym stylu. Zwłaszcza, że zrobić żółty ryż jest łatwiej, niż może się wydawać.
Wszyscy wielbiciele mięsnych potraw uwielbiają też kabanosy. Są nie tylko smaczne i łatwo dostępne, stanowią idealną szybką przekąskę w pracy, dobrze sprawdzają się też na imprezach rodzinnych i domówkach. Pyszne mięsne paluszki połączone z chrupiącym ciastem smakują wybornie.
Starożytna Grecja jest miejscem narodzin demokracji, igrzysk olimpijskich oraz szeroko pojętej filozofii. Bogata historia oraz zniewalające dech w piersiach krajobrazy są powodem, dla którego niezliczone rzesze turystów odwiedzają ten piękny kraj. Kawa po grecku serwowana jest w praktycznie każdej restauracji. Podczas wakacji wizyta w lokalnej restauracji stanowi obowiązkowy punkt wycieczki.
Być może słyszałeś o kompocie francuskim – jednym z wielu przysmaków na francuskich stołach. Zastanawiasz się, jak go zrobić i czym różni się od znanego nam w Polsce, klasycznego kompotu? Przede wszystkim należy wiedzieć, że kompot francuski, oprócz tego, że robiony jest na bazie owoców, nie ma zbyt wiele wspólnego z naszym kompotem. Więc czym jest kompot francuski?
Krem brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jest to bardzo delikatny krem znajdujący się pod warstwą skarmelizowanego cukru. Francuzi przepadają za tym deserem – a Ty? Dowiedz się, jak zrobić krem brûlée!
Kawa po turecku znana jest z głębokiego aromatu i mocnego smaku. Jest zupełnie inna od kaw z ekspresu i niczym nie przypomina kaw rozpuszczalnych – jest jedyna w swoim rodzaju. Jedni nie potrafią bez niej żyć, dla innych jest zdecydowanie za mocna. Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku?
Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Bez wątpienia należy do najbardziej znanych kuchni świata. Króluje w niej kukurydza, fasola, pomidory, a także pikantne przyprawy.
Drób to jedno z najpopularniejszych mięs. Charakteryzuje się niską kalorycznością, zwłaszcza kiedy przygotowane jest w odpowiedni sposób. Jednak zwykłe kotlety z kurczaka mogą się szybko znudzić. Warto zatem mieć pod ręką kilka innych przepisów na dania, które zawsze się udają. Jednym z nich jest kurczak w cieście naleśnikowym.
Mięso kurczaka jest szybkie w przyrządzaniu, można też z niego wyczarować wiele smacznych dań. Jednym z nich jest kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim. Jest to potrawa, która na pewno zasmakuje domownikom.
Kurczak w cieście sezamowym jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu. Jest również wyjątkowo chrupki. To danie wyjątkowe i bardzo oryginalne. Kurczak przyrządzony w ten sposób idealnie nadaje się na obiad, ale również na rodzinne przyjęcie.
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem to danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na ważnej uroczystości rodzinnej. Mięso łososia jest niezwykle delikatne i smaczne, a chrupkość ciasta francuskiego nadaje całemu daniu wyjątkowości i smaku.
Ogórki po szwedzku to doskonała sałatka na zimę i nie tylko. Jeżeli często nie masz pomysłu, jaką sałatkę zrobić do obiadu, to słoiki z ogórkami po szwedzku rozwiążą ten problem! Są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też szybkie do zrobienia!
Napoleonka na cieście francuskim jest niezwykle popularnym ciastem w Polsce. Napoleonkę, potocznie nazywaną kremówką, można kupić niemal w każdej cukierni. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Jeżeli nie lubisz ogórków o bardzo intensywnym smaku, to ogórki po żydowsku będą idealne! Są delikatne, mało kwaśne, a raczej słodko–winne. Poza tym… naprawdę łatwo je zrobić!
Klasyczne sałatki na surowo mogą się w końcu znudzić, dlatego w kuchni warto odkrywać nowe smaki. Kapusta pak choi, nazywana inaczej kapustą chińską, to produkt, którym można urozmaicić sałatki na zimno. W kuchni azjatyckiej jest to jeden z głównych produktów.
Klasyczne ogórki konserwowe już ci się znudziły? Zatem ogórki w musztardzie francuskiej będą stanowić miłą odmianę! Ogórki w słoikach można przyrządzać na wiele sposobów, ale to te z dodatkiem musztardy mają bardzo oryginalny smak i można łączyć je z wieloma potrawami.
Paszteciki w cieście francuskim to bardzo smaczny posiłek, który można podawać jako danie główne lub w formie przystawki. Paszteciki sprawdzą się na każdej domowej imprezie – nie tylko będą smakowały wszystkim gościom, ale przede wszystkim nie trzeba wiele czasu, aby je przyrządzić.
Pieczarki w cieście francuskim to danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Osoby, które nie przepadają za ciastem francuskim, mogą zrobić to danie, używając ciasta naleśnikowego – w obu przypadkach potrawa jest naprawdę smaczna!
Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Kuszą Cię nowe smaki? W takim razie polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pewnością Ci się spodoba! Danie pięknie się prezentuje i wcale nie jest trudne do przyrządzenia!
Dania z mięsem kurczaka charakteryzują dwie rzeczy: smak i szybkość przyrządzania. Dokładnie tak samo jest w tym przypadku – pierś w cieście francuskim to danie, które można przyrządzić bardzo szybko, nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron.
Falafele cieszą się coraz większą popularnością. I choć jest to danie pochodzące z dalekiego wschodu, to jednak podbiło serca Polaków. Falafele to kuleczki chrupiące na zewnątrz i bardzo miękkie w środku, wykonywane najczęściej z ciecierzycy.
Książki kucharskie i kulinarne strony internetowe obfitują w przepisy na słodkości: ciasta, torty, babeczki. Wiele tych receptur wymaga jednak długiego przygotowania i szerokiej listy składników. W sytuacji, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga długiego pieczenia, warto sięgnąć po przepisy na jabłka w cieście francuskim.
Chętnie wykorzystywanym w kuchni sosem do sałatek czy mięs jest sos czosnkowy. Jednak ze względu na silny aromat nie zawsze można go zabrać jako dodatek na lunch do pracy czy podać gościom. Dobrą alternatywą dla niego jest sos z musztardy francuskiej, który doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju sałatek, mięs i potraw z jajek.