W zależności od naszych potrzeb danie z makaronem możemy przygotować w mniej lub bardziej dietetycznej formie. Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami z dodatkiem mleczka kokosowego zamiast tłustej śmietany będzie znacznie lżejszy i mniej kaloryczny. Można eksperymentować również z rodzajami makaronu. Fettuccine lub tagliatelle, farfalle czy fusilli – wybór jest bardzo szeroki. Sos warto wzbogacić dodatkowymi składnikami i zrobić na przykład makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem lub serem.
Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy >>>
Makaron z sosem pieczarkowym – przepis podstawowy
Przygotowanie sosu pieczarkowego jest bardzo proste i szybkie. Możemy go serwować nie tylko z makaronem, ale także z kluskami czy kopytkami. Ostatecznie bardzo dobrze smakuje również zagryzany chrupiącymi grzankami. Aby przygotować danie dla dwóch osób, będziemy potrzebować jednego opakowania pieczarek. Warto wybierać młode grzyby, które są bardziej delikatne i miękkie. Makaron z sosem pieczarkowym zostanie wzbogacony cebulką i czosnkiem. Zaczynamy od pokrojenia na drobną kostkę cebulki. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną i naoliwioną patelnię i smażymy do momentu zeszklenia. W tym samym czasie pieczarki kroimy w plasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cebulka jest już zarumieniona, dodajemy do niej pozostałe dwa składniki. W początkowym etapie pieczarki puszczą wodę, warto więc nieco podkręcić ogień, aby mogła łatwiej wyparować. Po upływie 10 minut powinny być już podsmażone i lekko zarumienione. Następnym krokiem jest dodanie śmietany kremówki 30-procentowej lub w wersji dietetycznej mleczka kokosowego. Wystarczy mniej niż pół szklanki.
Czym jeszcze można wzbogacić makaron z sosem pieczarkowym ? Przepis wymaga dodania podstawowych przypraw – soli i pieprzu. Dobrze sprawdzi się także pieprz ziołowy i odrobina ostrej papryki. Ciekawy smak uzyskamy po dolaniu wina w początkowym etapie, gdy wszystkie składniki lądują na patelni. Zalecane jest białe, które podkreśli delikatność pieczarek. Dusimy je w winie na wolnym ogniu, a następnie również łączymy ze śmietaną. Gdy całość się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Do sosu na koniec dodajemy świeżą, poszatkowaną pietruszkę. Pod koniec smażenia pieczarek przygotowujemy makaron. Najlepiej smakuje w wersji al dente. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upływie zalecanego czasu odcedzamy i łączymy z przygotowanym sosem.
Makaron z sosem pieczarkowym i szynką – czym uzupełnić potrawę?
Jeśli zależy nam na tym, aby danie było nieco bardziej sycące, możemy wzbogacić je dodatkowymi składnikami. Dla mięsożerców będzie to makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem lub szynką, dla wegetarian – z brokułami i serem. W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania mięsa. Kurczak najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w marynacie. Wystarczy kilka łyżek oliwy i ulubionych przypraw, aby mięso było niezwykle wyraziste w smaku i miękkie. Warto doprawić je słodką i ostrą papryką, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Pokrojonego w kostki kurczaka zalewamy marynatą i chowamy na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od razu wrzucić mięso na patelnię. Również doprawiamy je wedle smaku i trzymamy na ogniu, aż będzie miękkie i rumiane. Po tym czasie dorzucamy do niego pieczarki i cebulkę, które smażyły się na drugiej patelni. Całość trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu, do przeniknięcia się smaków, a następnie zalewamy śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Po zagotowaniu i zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i łączymy z makaronem. Jeszcze szybszy i prostszy w wykonaniu jest makaron z sosem pieczarkowym i szynką . Również zaczynamy od podsmażenia cebulki i grzybów. Po odparowaniu wody dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Wystarczą trzy lub cztery plastry. Możemy użyć dowolnej szynki, ale rewelacyjnie sprawdzi się parmeńska lub inna długo dojrzewająca. Całość podsmażamy i zalewamy śmietanką.
Makaron z sosem pieczarkowym i serem to kolejna wariacja na temat włoskiej klasyki. Szczególnie polecany jest ser Grana Padano lub parmezan. Wystarczy zetrzeć go na tarce i dodać do sosu już po wlaniu śmietanki. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia i roztopienia się sera. Sos można wzbogacić łyżką soku z cytryny i wspomnianą już pietruszką. Bogactwo kolorów i smaku uzyskamy po dodaniu do potrawy porcji warzyw. Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami to idealne danie dla wegetarian i osób, które mają ochotę na bezmięsny posiłek. Kilka różyczek brokułu wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, przygotujmy je al dente. Po upływie 10 minut, odcedzamy brokuły i dodajemy do pieczarek i cebulki. Jeszcze chwilę razem smażymy, następnie zalewamy całość śmietanką. Danie również można wzbogacić startym parmezanem i odrobiną sosu sojowego. Wierzch udekorujmy kilkoma listkami pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN