Pomimo tego, że największą popularnością na rynku ekoproduktów cieszą się egzotyczne zboża i owoce takie jak quinoa, jagody goji czy amarantus, coraz częściej wybieramy znane nam produkty, ze zbóż takich jak gryka czy orkisz. Makaron gryczany stanowi doskonałą alternatywę dla osób nietolerujących glutenu. Można podać go zarówno z warzywami, kurczakiem albo przyrządzić makaron gryczany w formie spaghetti. Poniżej zbiór informacji o właściwościach gryki i kilka pomysłów na szybkie dania obiadowe.
Makaron gryczany – właściwości
Gryka zwyczajna, z której wytwarza się makaron gryczany jest rośliną, którą spotkamy przede wszystkim w Europie i Azji. Jej nasiona wykorzystuje się nie tylko do produkcji kaszy, która również posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, ale również mąki. Z tej zaś powstaje makaron i wiele innych produktów, takich jak chleb czy naleśniki. Ziarenka gryki są mielone na drobny pył w lekko brązowym odcieniu. Jakie zalety posiada makaron gryczany ? Bezglutenowy charakter mąki jest czymś naturalnym, zwróćmy jednak uwagę, czy na opakowaniu znajduje się stosowna informacja potwierdzająca ten fakt. Może się bowiem zdarzyć, że w procesie produkcji makaronu doszło do skażenia glutenem, jeśli w tej samej fabryce wytwarza się przykładowo zwykły makaron z mąki pszennej. Kolejnym argumentem na rzecz spożywania gryki jest wysoka zawartość przyswajalnego białka i błonnika. Pierwszy składnik stanowi ponad 10% wszystkich elementów, dodatkowo jest bardzo dobrej jakości. Cenne aminokwasy przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Co jeszcze zawiera w sobie makaron gryczany ? Nitki dostarczają nam węglowodanów złożonych, które dzięki swojemu powolnemu rozkładowi nie podnoszą gwałtownie cukru, co przekłada się na to, że makaron gryczany ma niski indeks glikemiczny . Ten rodzaj makaronu jest szczególnie polecany diabetykom oraz osobom będącym na diecie. Duża zawartość błonnika przyczynia się do szybkiego osiągnięcia uczucia sytości i poprawę trawienia.
Jaką wartość energetyczną ma makaron gryczany ? Kalorie to kolejny argument na rzecz spożywania gryki. 100 gram produktu zawiera ich mniej niż 200. Pamiętajmy jednak o tym, aby gotować makaron al dente. Rozgotowane produkty mają większy indeks glikemiczny. Makaron warto spożywać ze względu na niewielką zawartość tłuszczu. Kilka procent stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, które działają pozytywnie na nasz organizm. Gryka obfituje w witaminy z grupy B, witaminę E oraz niacynę. Dodatkowo w jej składzie znajdziemy magnez, żelazo, cynk, fosfor i flawonoidy. Makaron gryczany powinien być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę, nadciśnienie, otyłość, a także wszystkich którzy pragną zdrowo się odżywiać.
Domowy makaron gryczany – przepis na smaczny obiad
Makaron gryczany ma charakterystyczny smak, zbliżony do kaszy. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Musimy zaopatrzyć się w jajka, mąkę gryczaną , odrobinę oliwy i sól. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy pół szklanki mąki. Po jej przesianiu, dorzucamy jedno jajko, sól i parę kropli oliwy. Całość ugniatamy, do momentu uzyskania plastycznego, jednolitego ciasta. Następnie wkładamy je do lodówki na kwadrans, a po upływie zalecanego czasu rozwałkowujemy na maksymalnie cienki placek. Jak powstaje makaron gryczany? Nitki można uzyskać przy pomocy specjalnej maszynki do makaronu. Jeśli nie posiadamy tego typu sprzętu, wystarczy zwykły nóż. Ciasto kroimy na paski dowolnej wielkości. Zostawiamy na 2-3 godziny do wyschnięcia, a po tym czasie po prostu wrzucamy do wrzątku na 5 minut i otrzymujemy gotowy produkt. Zarówno makaron gryczany z warzywami, jak i z mięsem (np. makaron gryczany z kurczakiem ) będą smakowały świetnie. Żeby zrobić takie danie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju kokosowego, dodając pokrojony w paski imbir, czosnek i papryczkę chili. Do tego dorzucamy kawałki kurczaka, przyprawiając imbirem, solą, słodką papryką i odrobiną cynamonu. Gdy mięso będzie już zarumienione, dorzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i fasolkę szparagową. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy odrobinę mleczka kokosowego i jeszcze chwilę trzymamy na kuchence. Następnie łączymy z makaronem i rozkoszujemy się pysznym obiadem lub kolacją.
Dużą popularnością cieszy się makaron gryczany soba . Przepisy kuchni japońskiej często zawierają go w swoim składzie. Stanowi podstawę diety mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, którzy spożywają go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Soba w dosłownym tłumaczeniu oznacza grykę. Dodaje się go do różnego rodzaju zup, stir-fry lub je na zimno z sosami. Makaron jest dostępny w większości supermarketów lub w sklepach ze zdrową żywnością.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN