Oryginalne włoskie panzerotti pieczone są w głębokim tłuszczu. Jeśli jednak chcemy uniknąć nadprogramowych kalorii, możemy równie dobrze upiec je w piekarniku, dzięki czemu będą również bardziej lekkie. Podstawą panzerotti jest dobrze przygotowane ciasto drożdżowe, kruche, a jednocześnie delikatne. Pierożki można serwować z ulubionymi dodatkami, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
Panzerotti – przepis na ciasto
Lista składników wymagana do przygotowania panzerotti nie jest zbyt długa. Na ciasto potrzebne będą nam oczywiście: mąka, woda, drożdże, oliwa, sól i cukier. Wystarczy zwykła mąka pszenna, jednak jeśli zależy nam na prawdziwie włoskim cieście, poleca się mąkę w typie 00, która jest bardzo mocno zmielona, elastyczna i przeznaczona do tego rodzaju dań. Jeśli chodzi o drożdże, możemy użyć suchych lub przygotować rozczyn ze świeżych. Pół kilograma mąki przesiewamy przez sito, zaś w osobnym naczyniu łączymy drożdże z łyżką cukru i odrobiną ciepłej wody. Jeśli używamy drożdży świeżych, potrzebujemy około 25 gramów, jeśli suchych – około 7. Rozczyn drożdżowy przelewamy do mąki, dolewając jeszcze 250 ml wody. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ugniatać ciasto, dolewając nieco oliwy. Pierożki panzerotti wychodzą najlepiej, jeśli ciasto jest dobrze ugniecione, jednolite i miękkie. Możemy w tym celu posłużyć się także robotem kuchennym. Gdy ciasto jest już odpowiednio ugniecione, formujemy z niego walec i dzielimy na 10 części – dokładnie tyle pierogów powstanie z naszego wypieku. Z otrzymanych kawałków robimy kule i układamy na blaszce. Przykrywamy je ścierką i przenosimy w ciepłe miejsce, gdzie będą mogły urosnąć. Wszystko potrwa około 2 godzin.
Po upływie zalecanego czasu, gdy ciasto zwiększy swoja objętność, rozpoczynamy jego wałkowanie. Starajmy się uzyskać placki o średnicy mniej więcej 20 centymetrów. Farsz układamy na środku. Do jednego panzerotti zmieszczą się mniej więcej 3 większe łyżeczki. Pierogi powinny mieć kształt półksiężyca. Do zamknięcia możemy wykorzystać widelec, którym ugnieciemy boki. Żeby uzyskać bardziej estetyczny efekt, możemy zawinąć brzegi ciasta do wewnątrz. Tak czy inaczej upewnijmy się, że zamknięcie jest szczelne, a farsz nie wypłynie w trakcie pieczenia. Dalsze postępowanie zależy od pożądanej kaloryczności naszych panzerotti. Przepis w wersji tradycyjnej zaleca smażenie w głębokim tłuszczu. W tej opcji do głębokiego garnka wlewamy olej i podgrzewamy do temperatury około 160 stopni Celsjusza. W tym celu musimy zaopatrzyć się w termometr kuchenny, mający na tyle wysoką skalę. Po uzyskaniu wymaganej temperatury wrzucamy do oleju nasze pierożki i smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Następnie przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Jeśli wybieramy drugą opcję, nieco bardziej dietetyczną, musimy nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gotowe pierożki panzerotti wkładamy na 20 minut – wyciągamy już ładnie zarumienione.
Panzerotti z kurczakiem – przepis na farsz
Dzięki temu że czas oczekiwania na wyrośnięcie jest dosyć długi, na spokojnie możemy przygotować farsz potrzebny do wypełnienia panzerotti. Przepis na tradycyjne pierożki składa się tylko z trzech składników – mozzarelli, sosu pomidorowego i oregano. Oczywiście możemy przygotować również taką wersję, niemniej jednak coraz częściej spotyka się modyfikacje, gdzie podstawowym składnikiem staje się mięso. W pierwszej kolejności przygotujemy więc panzerotti z kurczakiem . Przepis również nie zakłada znacznej ilości składników, pamiętajmy bowiem, że pierożki nie są tak duże jak calzone – nie pomieszczą więcej elementów. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w drobną kostkę. Doprawiamy go solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz ulubionymi ziołami. Podczas smażenia dodajemy również czosnek. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Dodajemy do nich sól i pieprz. Gdy będą już gotowe, łączymy je z kurczakiem. Pamiętajmy o tym, że cebulka i pieczarki również powinny być pokrojone na drobno. Panzerotti mogą być dodatkowo nadziewane serem. Z pewnością sprawdzi się mozzarella, ale również zwykły ser żółty. Dodajemy go do mięsa i pieczarek, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Jak przygotować pierożki w wersji klasycznej? Musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości sos pomidorowy. Może być to na przykład passata. Wystarczy dołączyć do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, oregano i ewentualnie sól. Popularnym we Włoszech składnikiem panzerotti jest także ser ricotta. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie szynki, na przykład prosciutto, i parmezanu.
Zobacz film: Pierożki z jagodami i masłem waniliowym
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto