Makaron tagliatelle to prosty produkt, który może być bazą dla wielu pysznych dań. Makaron ten pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, słynącego z doskonałej kuchni. Makaron tagliatelle można podawać na różne sposoby i łączyć z wieloma składnikami, dlatego jest to danie lubiane nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach świata.
Szybkie dania wegetariańskie są świetną alternatywą dla ciężkich i pracochłonnych potraw mięsnych. Szybki obiad wegetariański jest zdrowy i szybki w wykonaniu. Śniadania, obiady, kolacje i przekąski wykonane z naturalnych składników dobrze wpłyną na nasz organizm.
Tortilla ma formę okrągłego placka, a więc wystarczy uzupełnić jej nadzienie, by stworzyć pyszne danie. Jeśli lubisz dania, w których główną rolę odgrywa tortilla, przepis jest tak łatwy, że placki można wykonać samodzielnie z domu. Nie zajmuje to wiele czasu, a jest zdrowszą alternatywą dla tortilli ze sklepu.
Tortilla hiszpańska, tak jak i inne potrawy pochodzące z Hiszpanii, jest daniem prostym, a zarazem bardzo smacznym. Hiszpańska tortilla to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego omletu, w którym oprócz jajek ważną rolę odgrywają odpowiednio przyrządzone ziemniaki.
Zastanawiasz się czy tortilla bezglutenowa jest dla Ciebie bezpieczna? Szukasz przepisów na smaczną tortillę bezglutenową? Sprawdź nasze przepisy na tortillę z mąki ryżowej lub kukurydzianej.
Meksykańska tortilla to smaczne ciasto stanowiące bazę innych południowoamerykańskich potraw. Zobacz, jak smakuje tortilla z mąki kukurydzianej – wypróbuj przepis na domowe ciasto.
Nie wiesz, co zabrać do pracy na drugie śniadanie? Masz w domu tortillę i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Tortilla z jajkiem to danie, dzięki któremu nie będziesz już mieć takich dylematów. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem albo tortilla z awokado i jajkiem będą świetną propozycją zarówno na śniadanie, jak i kolację. Idealnie sprawdzą się również jako lunch do pracy.
Tradycyjna tortilla ma nadzienie z mięsem, jednak można przygotować smaczną wegetariańską wersję tego dania. Wypróbuj przepisy na tortillę z farszem wegetariańskim.
Tortilla po meksykańsku z kurczakiem z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni rodem z Meksyku. Przepis na tortillę nie jest skomplikowany, więc ze zrobieniem tego smacznego dania poradzi sobie każdy.
Tortilla z kurczakiem to wspaniałe, uniwersalne danie, które polubi każdy. Nieważne, czy poszukujesz dania na obiad czy przekąski do pracy, domowa tortilla z kurczakiem sprawdzi się w każdej sytuacji!
Tradycyjna tortilla meksykańska charakteryzuje się pikantnym farszem z warzywami i mielonym mięsem. Jednak możemy nieco poeksperymentować i przygotować tortillę inaczej, podając ją z delikatnym serkiem i różnymi dodatkami. Tortilla zawijana z serkiem – przepisy.
Schab z pieczarkami i serem może się wydawać daniem równie prostym co tradycyjne kotlety schabowe. W końcu stanowi ich nieco bardziej skomplikowaną wersję. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych schabowych, schab z serem i pieczarkami należy przygotowywać uważnie i zwracając uwagę na szczegóły. Inaczej ryzykujemy, że będzie suchy i niezbyt apetyczny.
Sałatka z tortellini z serem to wariacja na temat włoskiej kuchni, stamtąd bowiem przywędrowały do nas urocze pierożki. W Polsce sałatkę tortellini z serem najczęściej traktujemy jako pożywne danie imprezowe, które podczas imprezy szybko jest w stanie zaspokoić głód gości. To także doskonała propozycja dla mam, które swoim najbliższym chcą w lodówce zostawić coś pożywnego.
Spaghetti wegetariańskie to ważna część kuchni włoskiej. W Polsce bardziej znane są mięsne przepisy, jak te na carbonarę lub spaghetti bolognese. Warto jednak wrócić do włoskich korzeni i poznać nowy, wegetariański wymiar tej kuchni. Spaghetti bez mięsa nie jest wcale mniej włoskie.
Śledzie po grecku to połączenie uwielbianej przez Polaków ryby i warzyw. Samo przygotowanie dania jest bardzo łatwe i zajmuje niewiele czasu, choć wcześniejsza obróbka ryby może potrwać nawet 1-2 godziny. Mimo to śledź po grecku jest doskonałym uzupełnieniem codziennego, jak i tego bardziej uroczystego obiadu.
Sznycel po wiedeńsku z dodatkiem jajka sadzonego to lekko zmieniona wersja tradycyjnego austriackiego przepisu. W oryginalnej wersji sznycel wiedeński podawany jest z plasterkiem cytryny. Sznycel po wiedeńsku i prawdziwy sznycel wiedeński to proste dania, które warto wykorzystać na co dzień i od święta.
Kuchnia niemiecka kojarzy nam się z kiełbasą, mięsiwami, ziemniakami i kuflami pełnymi piwa. Jednym z dań, które możemy podać bez obaw w Polsce na obiad lub kolację, są ziemniaki po niemiecku, czyli klasyczna i prosta sałatka.
Tortilla, placek rodem z Meksyku, smakuje świetnie z różnymi składnikami, na przykład z tuńczykiem. Jak zrobić smaczne placki pszenne z tuńczykiem? Przepis na tortillę z tuńczykiem
Ziemniaki po cabańsku to duma chrzanowskiej kuchni. Potrawa ta jest przygotowywana w Chrzanowie i okolicach od wieków. Jak przygotować smaczne ziemniaki po cabańsku?
Ziemniaki po szwedzku to niezwykle proste, a zarazem efektowne danie, które może być doskonałą propozycją obiadową lub przystawką na przyjęciu. Do tej potrawy można dopasować wiele rodzajów mięs oraz sałatek.
Nie wiesz, jak zrobić dobre cannelloni, a marzy Ci się cannelloni z mięsem mielonym? Zastanawiasz się, jak przygotować sos do cannelloni i jak nadziewać cannelloni? Poznaj przepis na pyszne cannelloni, którym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych! Najczęściej spotykane są: cannelloni z mięsem mielonym oraz cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Należy pamiętać, że równie istotny, jak farsz do cannelloni, jest sos do cannelloni.
Pieróg calzone przygotowuje się z tego samego ciasta co pizzę. Można go nafaszerować wieloma składnikami, w zależności od upodobań. Calzone to danie mające swój rodowód we Włoszech, jednak obecnie serwowane jest także w polskich restauracjach.
Cantuccini nazywane są inaczej Biscotti di Prato, ponieważ pochodzą z włoskiej miejscowości Prato leżącej w Toskanii. Głównym składnikiem ciastek cantuccini są grubo siekane migdały, zwykle dodaje się do nich aromatu cytrynowego lub pomarańczowego. Ciasteczka te są kwintesencją toskańskiej kuchni i podaje się je na różne okazje.
Carpaccio to danie, które serwowane jest zwykle jako przystawka. Autorem potrawy jest Giuseppe Cipriani. W 1950 roku przygotował carpaccio po raz pierwszy dla swojej znajomej, która nie mogła spożywać gotowanego ani smażonego mięsa. Cipriani zdecydował się na przyrządzenie potrawy surowej, z dodatkiem majonezu. To proste rozwiązanie zaowocowało stworzeniem potrawy, która dziś cieszy podniebienia nie tylko Włochów.
Jajecznica z pomidorami to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych na śniadanie. Jajecznica z pomidorami i kiełbasą, z pomidorami i pieczarkami czy z pomidorami i szczypiorkiem to tylko kilka z wielu propozycji przygotowania tego dania. Przekonaj się, że przyrządzona według naszego przepisu jajecznica z pomidorami to najlepsza jajecznica, jaką kiedykolwiek jadłeś!
Zupa harira to przepis kuchni arabskiej, a dokładniej berberyjskiej, z obszaru marokańskiego. Rozgrzewająca, sycąca, gęsta i treściwa - taka właśnie jest harira! Jej zadaniem jest przywrócenie sił po ramadanie. Przepis na zupę wykorzystać możemy jednak także w kuchni europejskiej i przyrządzić wspaniałe danie dla rodziny lub przyjaciół!
Kiełbasa chorizo to tak naprawdę cała grupa różnego rodzaju kiełbas wyrabianych w Hiszpanii. Posiada również wiele odmian latynoamerykańskich, które są popularne w Ameryce Południowej i USA. Produkcja tego hiszpańskiego, tradycyjnego wyrobu została zapoczątkowana w XVI wieku, kiedy do Hiszpanii zaczęły docierać różnego rodzaju papryki. Ich zmielenie, wysuszenie i wymieszanie z wieprzowiną dało kiełbasę chorizo.
Jeśli zastanawiasz się, czy trudno zrobić makaron domowy lub szukasz sposobu, jak przyrządzić makaron domowy bez jajek, ten artykuł jest dla Ciebie! Poznaj nasze przepisy na smaczne makarony domowe.