Kebab stanowi dziś jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w polskich lokalach, podobnie zresztą jak gyros. Nazwy te nierzadko stosowane są wymiennie, choć różnica jest znacząca. Sprawdź na czym polega!
Francuski ser pleśniowy to gatunek sera, który jest wytwarzany z mleka oraz podpuszczki. Ich szczególną cechą jest fakt, że może porastać je niebieska, biała lub zielona pleśń. Nie są przez to niesmaczne - wręcz przeciwnie - są przysmakiem smakoszy na całym świecie!
Tosty i grzanki to idealny pomysł na śniadanie. Jeśli szukasz jakiejś alternatywy dla klasycznych tostów z serem, to warto poznać przepis na tosty francuskie. Możesz je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono – w obu przypadkach to przepisy na dania proste, szybkie, a przede wszystkim bardzo smaczne.
Może i pieczarki nie należą do najwykwintniejszych składników, ale zapieczone z ciastem francuskim, mają naprawdę wyjątkowy smak. Możliwości przyrządzenia tego wypieku jest kilka, wyselekcjonowaliśmy nalepsze propozycje, które doskonale sprawdzą się jako przekąski na domowym przyjęciu w gronie znajomych.
Francuzi dość rzadko jedzą jajka na śniadanie, bo znacznie bardziej wolą rozpocząć dzień od słodkich smaków. Ponoć nawet wtedy, gdy ugotują sobie jajko na miękko, jedzą je w bardzo specyficzny sposób – kroją chleb w cienkie paski, które maczają w żółtku. Nie zmienia to faktu, że przepisy na jajko po francusku czy parysku są bardzo znane. Tak przygotowane jajka mogą być alternatywą dla jaj przygotowanych w tradycyjny i nieco już nudny sposób. Sprawdź najlepsze przepisy!
Lekkie desery owocowe mogą jeść wszyscy bez obawy o to, że przytyją. Owoce zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i pierwiastków. Dlatego w sezonie powinniśmy jak najczęściej sięgać po świeże owoce – desery owocowe na lato nie tylko świetnie smakują, ale też mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
Karczochy można traktować jak dodatek do dań i jako naturalny antybiotyk – w obydwu przypadkach roślina sprawdza się wyśmienicie. Sok z karczocha to jeden z ulubionych środków odchudzających dla osób, które korzystają z naturalnych metod leczniczych. Poznaj inne zalety karczocha.
Banany to owoce, które idealnie sprawdzają się jako składnik deserów. Dobrze łączą się z wieloma produktami, np. lodami, czekoladą, bitą śmietaną, innymi owocami. Mamy też wiele możliwości co do formy podania – tak samo pyszny będzie deser bananowy na zimno, jak i na ciepło. Jak można przygotować i podać banany? Jakie są proste i szybkie propozycje przepisów na szybki deser bananowy?
Kto z nas umie sobie odmówić pysznej czekolady? Desery z jej udziałem smakują wyśmienicie, a do tego uwalniają endorfiny, czyli hormony szczęścia. Przypływ radości po skosztowaniu takiego specjału z pewnością jest wart tego dietetycznego „grzechu”.
Sezon na jabłka mamy bardzo długo, więc warto z nich korzystać pełnymi garściami. Bogactwo odmian stwarza nam duże pole do popisu w kwestii przepisów. Możemy wybierać między wieloma smakami. Oprócz spożywania tych wartościowych owoców na co dzień warto pokusić się o przyrządzenia na ich bazie czegoś słodkiego.
Dzieci lubią kaprysić przy jedzeniu. Jak “upiec dwie pieczenie na jednym ogniu” i podać im coś, co lubią, a jednocześnie przemycić wartościowe składniki? Recepta jest prosta – deser z galaretką to strzał w dziesiątkę!
Deser lodowy z owocami jest na honorowym miejscu w menu niemal każdej restauracji. Kilka gałek lodów podanych z bitą śmietana i owocami nie jest jednak szczytem kulinarnej sztuki. Jak zatem przyrządzić ten deser kreatywnie? Jest na to kilka sposobów.
Nie trzeba zajadać się tuczącym ciastem, żeby posmakować każdego dnia odrobiny słodyczy. Zdrową i pyszną alternatywą jest deser jogurtowy z owocami, który można dowolnie modyfikować, tak, aby w każdej odsłonie zachwycał smakiem i rozbudził zmysły.
Kiedy nadchodzi sezon na truskawki, powinniśmy z nich korzystać pełnymi garściami, dosłownie i w przenośni. Te owoce to istna bomba witaminowa, a do tego mają działanie antynowotworowe. Są pyszne same w sobie, ale dobrym pomysłem będzie także deser z truskawkami na szybko.
Śmiało można o nim powiedzieć „serek uniwersalny”, bo nadaje się praktycznie do wszystkiego. Mascarpone można wykorzystać do dań obiadowych, bo świetnie łagodzi smak potraw, ale także podkreśla ich aromat. Może sprawdzić się jako dodatek do mięs, ryb, warzyw, zup, a nawet owoców morza.
Jeśli chodzi nam po głowie coś słodkiego, zamiast biec do sklepu po niezdrowe batoniki, żelki czy ciastka pełne chemii, lepiej zrobić w domu szybki deser bez pieczenia. Będzie o wiele zdrowszy i bardziej wartościowy, a przy komponowaniu składników możemy się zdać na kulinarną improwizację.
Podczas gorących, letnich dni nie ma nic lepszego niż smaczny deser. Przygotowanie deseru na zimno nie zajmie nam wiele czasu, a z pewnością zachwyci smakiem wszystkich domowników. Szybkie i proste desery na zimno – przepisy.
Dorsza można przygotować na wiele sposobów. Ta smaczna ryba powinna pojawiać się na naszych stołach regularnie, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze. Poznaj sprawdzone przepisy na pieczonego dorsza.
Często zastanawiamy się, jak zrobić lekki, dietetyczny obiad. Dobry dietetyczny obiad z kurczaka, z makaronem, a może obiad bez mięsa? Poznaj najlepsze przepisy na obiad w wersji fit!
Jak usmażyć karpia? Kluczowe jest przygotowanie ryby i namaczanie jej przez noc w lodówce. Smażony karp smakuje wyśmienicie w wersji z chrupiącą panierką oraz smażony w samej mące. Poznaj dwa wyjątkowe przepisy i masę wigilijnych trików i patentów na to, jak smażyć karpia.
Piwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowym w Polsce i na świecie. Zazwyczaj sięgamy po piwa dużych koncernów ze sklepowej półki i nie zdajemy sobie sprawy, że domowe piwo może smakować znacznie ciekawiej. Jak zrobić piwo domowym sposobem?
Baozi – pierożki lub bułeczki przyrządzane na parze, to symbol Chin. Znane i kochane w Azji od tysięcy lat, podbiły również serca Europejczyków. Podawane są w restauracjach lub sprzedawane na sztuki na ulicznych straganach. Pierożki nadziewa się farszem mięsnym lub warzywnym i zawsze podaje z dodatkiem sosu sojowego.
Dorsz (inaczej wątłusz) to ryba zaliczana do rodziny dorszowatych. Głównym przedstawicielem tego dumnego rodu jest dorsz atlantycki. Ryba ma bardzo smaczne mięso i jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Jak zatem przygotować filet z dorsza?
Pstrąg z piekarnika nie jest skomplikowanym daniem! Wystarczą świeże zioła, masło i warzywa aby wyczarować pyszne danie. Pstrąg z piekarnika w folii czy pstrąg z piekarnika bez folii? Wybierz Twój ulubiony przepis!
Dorsz norweski, podobnie jak nasz dorsz bałtycki, jest źródłem witamin i zdrowych składników odżywczych. Prezentujemy przepis na dorsza norweskiego i zdradzamy, jak wybrać dobrą rybę.
Dorsz czarny często jest mylony z dorszem atlantyckim. Nie jest to ta sama ryba, jednak jest porównywalnie smaczna. Można ją zaserwować między innymi w zdrowej wersji z porem i pieczarkami i z sosem maślano-czosnkowym.
Makaron ze szpinakiem jest daniem, które - w zależności od wykonania i pozostałych składników - może być szybkim posiłkiem lub wykwintną potrawą, która pojawi się na stole podczas wizyty gości. Jak przygotować ekspresowo makaron ze szpinakiem i serem, a jak makaron ze szpinakiem i kurczakiem?
Chociaż nie każdy lubi ryby, dobry przepis na szczupaka może sprawić, że się do nich przekonamy. Wiedząc, jak przyrządzić szczupaka, możemy mieć pyszny obiad lub danie, które będzie uświetnieniem każdej uroczystości. Jak przygotować dobrego szczupaka z piekarnika, z grilla i faszerowanego?
Sandacz jest rybą słodkowodną, która jest zdrowa i smaczna, ale często niedoceniana. Tymczasem jest zdrowy i smaczny. Na sandacza jest wiele przepisów – do wyboru jest m.in. sandacz z piekarnika, sandacz w galarecie, sandacz w śmietanie i po angielsku. Jak przyrządzić sandacza, by był smaczny?
Boleń staje się rybą coraz popularniejszą. Zagadnieniem jednak problematycznym jest, na co łowić bolenie. Znamy odpowiedź na to pytanie!