Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to klasyk wśród sałatek, jednak może być ona przyrządzona na milion sposobów. Poniżej znajdziesz zarówno przepisy łatwe i błyskawiczne, jak i takie, które wymagają odrobinę więcej czasu. Jedno jest pewne - wszystkie będą bardzo smaczne!
Filet z kurczaka ze szpinakiem to klasyk wśród obiadowych dań, można z nim eksperymentować na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepisy na szybkie, łatwe do przyrządzenia potrawy, które powinny zadowolić i nasycić wszystkich domowników, nawet tych nastawionych negatywnie do szpinaku.
Przyrządzając tartę, możemy wykorzystać liczne przepisy na danie na słodko, ale także przygotować tartę z warzywami, mięsem, na ostro i słono. Który przepis wybierzemy, zależy od naszych smakowych preferencji. Warto próbować różnych wersji tarty.
Obiad nie zawsze musi oznaczać zupę lub mięso. Czasem warto eksperymentować i szukać nowych pomysłów, jak zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami. Do jej przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a możemy użyć tego, co akurat mamy w domu.
Dowiedz się, jak łatwo przyrządzić pyszne danie na obiad. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na makaronową zapiekankę z szynką: z groszkiem, z pieczarkami oraz z brokułami.
Ciastem, które kojarzy się z lekkością i puszystością jest klasyczny biszkopt z truskawkami. Przepis, który prezentujemy, to gwarancja wilgotnego i pysznego wypieku. Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną to również doskonała przekąska dla dzieci. Lubisz takie desery? Sprawdź, jak upiec oraz nasączyć biszkopt z truskawkami i kremem śmietanowym z galaretką.
Klasyczne połączenie czekolady z kwaskowatymi, soczystymi owocami sprawdza się w cukiernictwie od wieków. Świetnym duetem jest czekolada z wiśnią, z których zrobić można na przykład pyszne i szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami.
Połączenie bananów i czekolady smakuje nie tylko łasuchom, ale wszystkim amatorom, dobrego jedzenia. Dowiedz się, jak przyrządzić pyszny deser. Poniżej znajdziesz trzy łatwe przepisy na ciasto bananowe z czekoladą.
Jedną z tradycyjnych przekąsek kupowanych przez dzieci w szkole jest bułka drożdżowa z budyniem lub z serem. Żeby mieć wpływ na to, jakie produkty jedzą dzieci, warto samodzielnie przygotować ślimaczki drożdżowe z budyniem czy ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem w domu.
Ciasto drożdżowe z owocami to przykład poczęstunku, jaki można zaserwować gościom lub zabrać ze sobą w formie przekąski do pracy czy szkoły. Za każdym razem nasz placek drożdżowy z owocami może smakować nieco inaczej, w zależności od tego, jakie owoce oraz dodatki wykorzystamy.
Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, jednak przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką można modyfikować, wzbogacając kruszonkę różnymi składnikami. Pyszna kruszonka na ciasto drożdżowe zyskuje, kiedy dodamy do niej wanilię, cynamon, kakao czy potłuczone migdały. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy przedstawiła Katarzyna Bukowska.
Słodki smak, unoszący się w kuchni naszych mam i babć, kiedy byliśmy beztroskimi dziećmi… Oczekiwanie na pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami dłużyło Ci się niemiłosiernie? Dziś możesz przygotować je samodzielnie – wystarczy chwila, aby delektować się wspaniałym smakiem ciasta drożdżowego.
Soczyste truskawki każdego dnia goszczą w Twojej kuchni i zastanawiasz się, jak wykorzystać je do stworzenia przepysznego deseru? Przygotuj doskonałe ciasto drożdżowe z truskawkami i ciesz się idealnym połączeniem słodkiego ciasta i nieco kwaśnych, pełnych słonecznego smaku truskawek.
Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem jest nie tylko bardzo prosty, ale też szybki w przygotowaniu. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny placek, aby cieszyć się wyśmienitym połączeniem puszystego ciasta i słodko-kwaśnym smakiem świeżego rabarbaru.
Ciasto jogurtowe z malinami to doskonały sposób na błyskawiczną, jesienną rozgrzewkę. Dobroczynne działanie malin i delikatne, nieco wilgotne ciasto jogurtowe sprawią, że każdy deszczowy dzień będzie wydawał się o wiele słodszy.
Półki w cukierniach uginają się od wymyślnych ciast, jednak nic nie zastąpi domowych wypieków. Ciasto drożdżowe czy ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to proste pomysły na pyszne domowe ciasto, które można upiec z łatwo dostępnych składników.
Ciasto z jabłkami i budyniem jest doskonałe dla całej rodziny. Istnieje wiele sposobów, z których możesz skorzystać, aby zrobić pyszny deser do kawy. Dowiedz się jak je przygotować.
Szybki pomysł na pyszny deser do kawy? Ciasto z jabłkami i orzechami to idealne połączenie składników. Owoce dodają mu kwaskowatości, a orzechy – aromatu. Zobacz, jak je zrobić.
Ciasto z jabłkami i galaretką może mieć wiele odsłon. Dowiedz się, jakie są najlepsze i szybkie przepisy. Dzięki nim przygotujesz smaczny deser do kawy.
Jeśli nie masz czasu na pieczenie ciasta, możesz przygotować je z naszych przepisów w szybki i łatwy sposób. Ciasto z truskawkami bez pieczenia jest pyszne i wykonasz je nawet, kiedy goście są już w drodze.
Ciasto z truskawkami i budyniem możesz przygotować na wiele sposobów, w zależności od czasu i składników, jakie masz w domu. Jego niezwykły smak zaskoczy Twoich bliskich! Ciasto z truskawkami i galaretką może być pysznym deserem do kawy nie tylko podczas lata. Możesz je przygotować także z mrożonych owoców lub połączyć je np. z malinami czy brzoskwiniami.
Ciasto z truskawkami i galaretką może być wyjątkowym deserem do kawy nie tylko latem. Możesz je przygotować także z mrożonych owoców lub połączyć je z malinami czy brzoskwiniami. Poznaj proste przepisy.
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.
Flaki to tradycyjna polska potrawa. Obok wątróbek – prawdopodobnie ze względu na swoją nazwę – budzą u niektórych szczególną odrazę. Flaki to nic innego jak fragmenty żołądka – zazwyczaj wołowe, ale także wieprzowe i jeleniowate. Być może nie każdy wie, że to również tradycyjne, bardzo popularne danie Warszawy. Dziś flaki jemy nieco inaczej, niż podawano je w barach w międzywojennej stolicy. Wtedy we flakach pojawiały się również pulpeciki wyrabiane na łoju wołowym, a całość posypywana była parmezanem, sporą ilością majeranku oraz gałki muszkatołowej.
To zadziwiające, ile pysznych dań można przyrządzić z makaronu, cukinii i kurczaka. W zależności od tego, co mamy w lodówce, możemy zrobić szybką zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem, danie z patelni lub pierś z kurczaka z cukinią i makaronem w sosie – śmietanowym lub pomidorowym.
Pierogi znają i lubią prawie wszyscy. Możemy podawać je na słodko i ostro. Nie wszyscy jednak wiedzą, że farsz do pierogów możemy przyrządzić także z kaszy gryczanej i sera: żółtego, białego czy feta. W takiej postaci często nazywane są pierogami wiejskimi.
Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze, a jego smak jest doceniany przez smakoszy sera i nie tylko – istnieje wiele gatunków tego sera różniących się smakiem i poziomem dojrzałości. Nadaje się więc doskonale jako baza do wielu sałatek. Jest stosunkowo niskokaloryczny, a jego niewielka zawartość laktozy i uczulającej kazeiny powoduje, że jest dobrą alternatywą dla produktów krowich, które są trudno przyswajalne dla wielu z nas i powodują u niektórych alergie.