Ryż z groszkiem można wzbogacić o marchewkę. Takie połączenie nadaje się do dań z kurczaka. Tymczasem ryż z groszkiem i kukurydzą może stanowić bazę do włoskiego risotto. Do ryżu i groszku można dodać również jajka, pieczarki czy tuńczyka.
Ryż z groszkiem i inne dodatki do dań obiadowych
Przygotowując danie mięsne, wiele osób zastanawia się nad tym, z czym je podać. Na polskich stołach jako dodatek sprawdzają się ziemniaki w różnej postaci. Podajemy je po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, jako frytki czy też gotowane w mundurkach. Nie mniej popularne są zdrowe kasze np. gryczana, kuskus lub pęczak. Niektórzy mięsa jadają po prostu z kromką chleba. W ostatnim czasie spore grono zwolenników zyskały również bataty.
Ciekawą propozycją dodatku do obiadu jest ryż z groszkiem , który można również podawać jako samodzielny posiłek z surówką. Świetnie pasuje do dań mięsnych. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a cena potrzebnych produktów jest niska. Co więcej, oba składniki są łatwo dostępne - można je dostać w każdym sklepie spożywczym przez cały rok.
Ryż z groszkiem konserwowym – z marchewką czy z kukurydzą?
Sałatka z ryżem i groszkiem konserwowym , odpowiednio doprawiona, może stanowić samodzielne danie. Jest lekkostrawna i zdecydowanie zdrowsza niż szybkie przekąski zjedzone w biegu. Istnieje możliwość urozmaicenia jej. Ryż z zielonym groszkiem można wzbogacić w inne składniki. Miłośnicy warzyw o słodkawym smaku mogą przygotować ryż z marchewką i groszkiem , który doskonale komponuje się z daniami z drobiu. Kurczak z ryżem, marchewką i groszkiem jest zarówno smacznym, jak i zdrowym daniem. Taka kombinacja składników to idealna propozycja na posiłek dla miłośników sportów siłowych. Z kolei smażony ryż z groszkiem i marchewką pasuje do dań chińskich.
Ryż z groszkiem zielonym może również świetnie komponować się z kukurydzą z puszki, która, podobnie jak marchewka, jest lekko słodka. Ryż z groszkiem i kukurydzą dla jednego może być smaczną przekąską, a dla kogoś innego bazą do przygotowania risotto z groszkiem i kukurydzą. Druga z wymienionych propozycji to świetny pomysł na obiad dla wszystkich tych, którzy lubią smacznie zjeść, wolą domowe jedzenie od tego serwowanego w restauracji, ale nie mają czasu na wielogodzinne gotowanie. Tymczasem zwolennicy chińskiej kuchni mogą przygotować smażony ryż z kukurydzą i groszkiem .
Inne sposoby na wzbogacenie ryżu z groszkiem?
Zamiast marchewki i kukurydzy, do ryżu i groszku można dodać też inne składniki. Spore grono zwolenników ma smażony ryż z jajkiem i groszkiem konserwowym, który można przyrządzić z ryżu, który został z poprzedniego obiadu. Niesamowity efekt uzyskuje się również poprzez dodanie do tego dania orientalnych przypraw. Ryż z curry i groszkiem to jedna z potraw, która króluje na studenckich stołach. Jest tania, łatwa do przygotowania, i można ją zrobić w mniej niż 30 minut. Również prostymi daniami są ryż z pieczarkami i groszkiem oraz sałatka z ryżem, tuńczykiem i groszkiem.
Ryż z groszkiem – przepis
Wbrew pozorom ryż z groszkiem nie jest nudnym dodatkiem do dania obiadowego. Aby móc go przygotować, trzeba zaopatrzyć się w:
· ryż – 200 g,
· groszek konserwowy – 2/3 puszki,
· zioła prowansalskie – pół łyżeczki,
· sól.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż przełożyć na patelnię, wsypać do niego groszek, zioła i zaczekać, aż wszystkie składniki będą tak samo ciepłe.
Smażony ryż z groszkiem i kukurydzą
Ryż z groszkiem i kukurydzą prosto z patelni to propozycja dla niecierpliwych. Danie to można przygotować w 30 minut. Do jego przyrządzenia potrzebny jest:
· ryż – 200 g,
· cebula – 1 sztuka,
· groszek – 1 puszka,
· kukurydza – 1 puszka,
· jajka – 2 sztuki,
· curry – 1 łyżeczka,
· sól,
· pieprz,
· olej do smażenia.
Ryż ugotować. Na patelnię wlać olej i usmażyć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać do niej ryż, zamieszać. Gdy oba składniki się podsmażoną, dodać do nich rozkłócone jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Następnie dodać odsączony groszek, kukurydzę, wsypać curry, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Całość smażymy jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Jak zrobić ryż z groszkiem i marchewką
Do przygotowania tego dania niezbędny jest:
· ryż – 100 g,
· groszek konserwowy – 1 puszka,
· marchewka – 200 g,
· kostka rosołowa – 1 sztuka,
· sól.
Do garnka wlać litr wody, którą trzeba zagotować z kostką rosołową. Następnie wsypać ryż i gotować, aż stanie się miękki. W osobnym garnku ugotować marchewkę. Pod koniec gotowania wsypać do niej odsączony groszek. Po ugotowaniu marchewkę z groszkiem odcedzić. Do ryżu dodać marchewkę i groszek oraz szczyptę soli do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN