Klasyczne ogórki konserwowe już ci się znudziły? Zatem ogórki w musztardzie francuskiej będą stanowić miłą odmianę! Ogórki w słoikach można przyrządzać na wiele sposobów, ale to te z dodatkiem musztardy mają bardzo oryginalny smak i można łączyć je z wieloma potrawami.
Paszteciki w cieście francuskim to bardzo smaczny posiłek, który można podawać jako danie główne lub w formie przystawki. Paszteciki sprawdzą się na każdej domowej imprezie – nie tylko będą smakowały wszystkim gościom, ale przede wszystkim nie trzeba wiele czasu, aby je przyrządzić.
Pieczarki w cieście francuskim to danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Osoby, które nie przepadają za ciastem francuskim, mogą zrobić to danie, używając ciasta naleśnikowego – w obu przypadkach potrawa jest naprawdę smaczna!
Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Kuszą Cię nowe smaki? W takim razie polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pewnością Ci się spodoba! Danie pięknie się prezentuje i wcale nie jest trudne do przyrządzenia!
Dania z mięsem kurczaka charakteryzują dwie rzeczy: smak i szybkość przyrządzania. Dokładnie tak samo jest w tym przypadku – pierś w cieście francuskim to danie, które można przyrządzić bardzo szybko, nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron.
Kuchnia niemiecka słynie z wybornych mięs. Najczęściej przygotowywana jest wieprzowina i wołowina, a także dziczyzna. Jednak znajdzie się również coś dla miłośników lżejszych dań – kurczak po niemiecku.
Włochy to stolica wybornych dań sławnych na całym świecie. Wśród nich wymienić można między innymi pizzę oraz wspaniały makaron po włosku, przyrządzany na wiele sposobów. Kuchnia włoska słynie również z mnogości rodzajów makaronów – długie i cienkie spaghetti czy rurki cannelloni to tylko niektóre z nich. Mikołaj Rey udał się do Bolonii, stolicy makaronów. Ciekawostką jest, że... coś takiego jak makaron bolognese nie istnieje!
Niech Meksyk zagości w Twojej kuchni. Zainspiruj się tradycyjną meksykańską tortillą i przygotuj szybkie przekąski, które sprawdzą się na każdej domowej imprezie. Mini tortille z kurczakiem możesz przygotować na urodziny dziecka, a także przy okazji parapetówki czy domówki.
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jemy je z farszem twarogowym na słodko. Jednak coraz popularniejsze stają się również naleśniki na słono, przygotowywane z mięsnym farszem. Dobrym tego przykładem są naleśniki po meksykańsku z kurczakiem, inspirowane kuchnią Ameryki Łacińskiej.
Jeśli robienie przetworów to dla ciebie czarna magia, ale wobec zbliżającej się zimy postanowiłeś trochę poeksperymentować w kuchni, to zrobienie ogórków będzie na początek doskonałym pomysłem. Wystarczy dobry przepis i do roboty!
Śniadanie nie musi być nudne! Zamiast kanapek proponujemy placki kukurydziane – na słodko lub słono, jako dodatek lub samodzielne danie. Do ich wykonania można wykorzystać kukurydzę z puszki lub mąkę kukurydzianą, tworząc wersję uwielbianą przez dzieci. Dobrym pomysłem są także tradycyjne meksykańskie placki z mąki kukurydzianej, czyli tortille.
W gotowaniu nie ma ograniczeń – warto łączyć smaki i przepisy z różnych zakątków świata, tworząc zaskakujące kompozycje. Taka jest pizza z tortilli – mariaż kuchni włoskiej i meksykańskiej. To szybkie danie można przygotować w piekarniku lub na patelni, dodając ulubione składniki. Doskonale nadaje się na imprezę czy jako lekka kolacja.
Potrawka meksykańska to jednogarnkowe danie, w którym ważnym składnikiem jest mięso. Można je przyrządzić z kurczakiem lub z mięsem mielonym. Istnieje również przepis na potrawkę meksykańską z kiełbasą chorizo.
Serowa quesadilla to tradycyjne meksykańskie danie oparte na kukurydzianych plackach zwanych tortillami. Oryginalnie używa się w niej sera Oaxaca oraz dodatków takich jak kiełbaski chorizo czy papryki jalapeño. Możemy jednak zastąpić je ogólnodostępnymi składnikami – quesadilla z kurczakiem inspirowana meksykańską recepturą będzie równie smaczna.
Quesadilla z kurczakiem i serem to przekąska prosto z Meksyku. Jest pożywna i jednocześnie prosta do wykonania. Jednym z głównych składników serowej quesadilli jest tortilla.
Roladki z tortilli na zimno to danie, które daje możliwość eksperymentowania. Do środka można włożyć zarówno ser, wędlinę i warzywa, jak i różnego rodzaju pasty. Rollsy z tortilli świetnie sprawdzą się na imprezie oraz jako lekka przekąska w ciągu dnia. Poniżej prezentujemy najsmaczniejsze pomysły na to danie.
Wiele typowych meksykańskich potraw bazuje na kukurydzianych tortillach. Należy do nich również quesadilla z serem. Prosta w wykonaniu, smaczna i szybka – quesadilla serowa to prawdziwy hit na kolację czy imprezę. Proponujemy przepisy na wersję podstawową, a także z serem i pieczarkami, szynką lub kurczakiem.
Ryba po cygańsku to szybkie danie, które nie wymaga wielu składników. Można do niego użyć śledzia, karpia, dorsza czy szczupaka. Zalewa do ryby po cygańsku może zawierać keczup, koncentrat pomidorowy i musztardę.
Ryba po kaszubsku to danie na zimno, często goszczące na wigilijnym stole. Można je przygotować z dowolną rybą – doskonale sprawdza się np. śledź, karp lub dorsz. Przepis na śledzie po kaszubsku uwzględnia również zalewę na bazie octu.
Ryba po węgiersku to danie, które cieszy się szczególnie dużą popularnością w czasie Wigilii. Do przygotowania tej potrawy używa się różnych gatunków ryb. W polskich domach znany jest przepis zarówno na śledzia po węgiersku, jak i dorsza czy karpia po węgiersku.
Jak sama nazwa wskazuje, ryba po tajsku to danie prosto z Tajlandii. Do jego przygotowania wykorzystuje się ryby o białym mięsie (np. dorsza) pozbawione ości. Ryba po tajsku przyrządzana jest najczęściej z mleczkiem kokosowym ‒ popularnym składnikiem wielu azjatyckich przysmaków.
Ryż to potrawa dodawana do wielu dań. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest ryż po turecku podawany najczęściej z warzywami i szaszłykami.
Danie meksykańskie z ryżem można przygotować na wiele różnych sposobów – w wersji z warzywami, kurczakiem lub mięsem mielonym. W kulinarnej tradycji Meksyku znajdziemy potrawę nazywaną arroz rojo, a także wiele wariacji na jej temat. My prezentujemy przepisy na ryż po meksykańsku w trzech smakowitych i pikantnych odsłonach.
Pomidorowa salsa do nachos, którą można kupić w sklepie, wydaje ci się nudna? Szukasz innego sposobu przyrządzenia tego dipu? Wypróbuj mniej znane przepisy na sos salsa do nachos.
Schab po bałkańsku pozwala sprawdzić we własnym domu, jak smakuje tradycyjna kuchnia Bułgarii i sąsiadujących krajów. Jest to danie jednogarnkowe. Schab po bałkańsku wymaga czasu i cierpliwości, potrzebnej w trakcie krojenia m.in. kilograma mięsa i kilku rodzajów papryki.
Chcesz przygotować salsę z mango, ale nie wiesz, od czego zacząć i z czym ją podawać? Poznaj proste, szybkie i smaczne przepisy na klasyczną salsę z mango, odważną salsę z mango i chili lub wyszukaną salsę z mango i awokado.
Jeśli nie mamy pomysłu na smaczny i sycący obiad, możemy skorzystać z przepisu na schab po kowalsku. Jak przygotować to smaczne danie?
Schab z warzywami po chińsku to świetny pomysł na smaczny obiad i kolację. Każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych, poradzi sobie ze zrobieniem tego dania. Jak zrobić schab po chińsku z warzywami?
Burrito jest znane każdemu miłośnikowi meksykańskiej kuchni. Jak przygotować smaczny, domowy sos do burrito?
Batalia o tytuł najlepszego kotleta trwa w Europie od XIX wieku. Włosi i Austriacy zarzucają sobie nawzajem skopiowanie przepisu. Kotlet schabowy po wiedeńsku najczęściej serwowany jest z sałatką ziemniaczaną. Składnikiem głównym jest mięso wołowe. Pomimo tego że na przestrzeni lat powstały różne wariacje tego dania, na początek warto przetestować najbardziej tradycyjną wersję i jedną małą modyfikację przepisu. Podróżnik Michał Cessanis odwiedził Wiedeń, gdzie spróbował oryginalnego sznycla.