Burrito, czyli potrawa pochodząca z Meksyku z kuchni Tex-Mex, w tradycyjnej odsłonie robione jest z mięsa mielonego i fasoli zawiniętych w placek pszennej tortilli. Choć pojawiło się wiele dań inspirowanych tym daniem, czasem warto sięgnąć po klasyczną wersję burrito z mięsem mielonym.
Ciasto na tortillę nie jest trudne do przyrządzenia. Należy jednak pamiętać, że każdy przepis na tortillę i inne dania z zastosowaniem tego placka może wymagać użycia nieco innego ciasta. Powinno się sprawdzić to jeszcze przed jego przygotowaniem.
Chipsy z tortilli to doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi czy relaksujący wieczór. Ich przygotowanie w domu jest niezwykle proste. Możemy jednak wykorzystać je w niecodzienny sposób, przygotowując np. sałatkę z chipsami tortilla.
Często chcąc przygotować dania jarskie, stajemy przed nie lada wyzwaniem. Bezmięsna kuchnia kojarzy nam się z potrawami bez smaku, ale to nieprawda! Zobacz smaczne przepisy na potrawy jarskie.
Lekkostrawny obiad może kojarzyć się z posiłkiem suchym i pozbawionym wyrazu, ale czy naprawdę tak jest? Dania lekkostrawne mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a sposób ich przyrządzania wcale nie musi być nudny.
Jak zrobić dietetyczną tortillę? Jakich użyć składników i jak przyrządzić ciasto, aby tortilla dietetyczna była najlepsza w smaku?
Dip do nachos jest niezbędny do tego, aby w pełni cieszyć się doskonałym smakiem tej przekąski. Niektóre z nich są szczególnie popularne, np. salsa lub z awokado, inne nieco bardziej oryginalne, np. dip czosnkowy.
Enchilada z kurczakiem jest nie tylko pyszna, lecz także niezwykle sycąca, stanowi więc doskonały pomysł na obiad. Tradycyjną meksykańską enchiladę podaje się zwykle w tortilli kukurydzianej, która jest dosyć sztywna, dlatego przed zawinięciem farszu warto podgrzać placek.
Fajitas to popularne danie rodem z kuchni Tex-Mex, podawane na tortilli pszennej lub kukurydzianej. Najbardziej klasyczna odsłona tej potrawy to fajitas z wołowiny, jednak wraz z rozpowszechnieniem się jej zaczęły pojawiać się inne wersje, np. kurczak fajita.
Tortilla to rodzaj placka, wykorzystywany do przygotowania innych potraw, takich jak quesadilla czy tacos. W Polsce kojarzymy ją na ogół z gotowym daniem, na które składają się warzywa i kawałki mięsa. Prosta w przygotowaniu, może stanowić pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Jak składać tortille, aby uzyskać pożądany kształt? Ile farszu powinno znaleźć się w środku? Poniżej porady dla osób, które po raz pierwszy przygotowują potrawę.
Jalapeno, czasem nazywana niepoprawnie jalapenos, to rodzaj ostrej papryczki, wykorzystywany w kuchni. Jakie właściwości posiadają papryczki jalapeno, jak można je wykorzystać oraz jak wygląda ich ostrość w porównaniu do innych papryczek?
Wiedeńska kawa stanowi niezwykle aromatyczny napój, który serwuje się w restauracjach i kawiarniach całego świata. Połączenie śmietany, czekolady i mocnego espresso sprawia, że mamy ochotę na kolejną porcję i dłuższe delektowanie się tym smakiem. Świadczą o tym statystyki, potwierdzające, iż Austriacy należą do nacji, które w porównaniu do innych państw w skali roku wypijają ogromne ilości kawy. Jak zatem przygotować ten wyjątkowy napój?
Na co dzień jesteśmy zabiegani i staramy się przygotowywać posiłki, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Szybkie tempo życia sprawia, że wybieramy tylko te przepisy, które charakteryzują się krótkim czasem przygotowania. Karczek królewski to danie na specjalną okazję. Choć wymaga większego zaangażowania i czasu, niewątpliwie jest tego wart.
Napoleonka na cieście francuskim jest niezwykle popularnym ciastem w Polsce. Napoleonkę, potocznie nazywaną kremówką, można kupić niemal w każdej cukierni. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Jeżeli nie lubisz ogórków o bardzo intensywnym smaku, to ogórki po żydowsku będą idealne! Są delikatne, mało kwaśne, a raczej słodko–winne. Poza tym… naprawdę łatwo je zrobić!
Klasyczne sałatki na surowo mogą się w końcu znudzić, dlatego w kuchni warto odkrywać nowe smaki. Kapusta pak choi, nazywana inaczej kapustą chińską, to produkt, którym można urozmaicić sałatki na zimno. W kuchni azjatyckiej jest to jeden z głównych produktów.
Klasyczne ogórki konserwowe już ci się znudziły? Zatem ogórki w musztardzie francuskiej będą stanowić miłą odmianę! Ogórki w słoikach można przyrządzać na wiele sposobów, ale to te z dodatkiem musztardy mają bardzo oryginalny smak i można łączyć je z wieloma potrawami.
Paszteciki w cieście francuskim to bardzo smaczny posiłek, który można podawać jako danie główne lub w formie przystawki. Paszteciki sprawdzą się na każdej domowej imprezie – nie tylko będą smakowały wszystkim gościom, ale przede wszystkim nie trzeba wiele czasu, aby je przyrządzić.
Pieczarki w cieście francuskim to danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Osoby, które nie przepadają za ciastem francuskim, mogą zrobić to danie, używając ciasta naleśnikowego – w obu przypadkach potrawa jest naprawdę smaczna!
Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Kuszą Cię nowe smaki? W takim razie polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pewnością Ci się spodoba! Danie pięknie się prezentuje i wcale nie jest trudne do przyrządzenia!
Dania z mięsem kurczaka charakteryzują dwie rzeczy: smak i szybkość przyrządzania. Dokładnie tak samo jest w tym przypadku – pierś w cieście francuskim to danie, które można przyrządzić bardzo szybko, nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron.
Kuchnia niemiecka słynie z wybornych mięs. Najczęściej przygotowywana jest wieprzowina i wołowina, a także dziczyzna. Jednak znajdzie się również coś dla miłośników lżejszych dań – kurczak po niemiecku.
Włochy to stolica wybornych dań sławnych na całym świecie. Wśród nich wymienić można między innymi pizzę oraz wspaniały makaron po włosku, przyrządzany na wiele sposobów. Kuchnia włoska słynie również z mnogości rodzajów makaronów – długie i cienkie spaghetti czy rurki cannelloni to tylko niektóre z nich. Mikołaj Rey udał się do Bolonii, stolicy makaronów. Ciekawostką jest, że... coś takiego jak makaron bolognese nie istnieje!
Niech Meksyk zagości w Twojej kuchni. Zainspiruj się tradycyjną meksykańską tortillą i przygotuj szybkie przekąski, które sprawdzą się na każdej domowej imprezie. Mini tortille z kurczakiem możesz przygotować na urodziny dziecka, a także przy okazji parapetówki czy domówki.
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jemy je z farszem twarogowym na słodko. Jednak coraz popularniejsze stają się również naleśniki na słono, przygotowywane z mięsnym farszem. Dobrym tego przykładem są naleśniki po meksykańsku z kurczakiem, inspirowane kuchnią Ameryki Łacińskiej.
Jeśli robienie przetworów to dla ciebie czarna magia, ale wobec zbliżającej się zimy postanowiłeś trochę poeksperymentować w kuchni, to zrobienie ogórków będzie na początek doskonałym pomysłem. Wystarczy dobry przepis i do roboty!
Śniadanie nie musi być nudne! Zamiast kanapek proponujemy placki kukurydziane – na słodko lub słono, jako dodatek lub samodzielne danie. Do ich wykonania można wykorzystać kukurydzę z puszki lub mąkę kukurydzianą, tworząc wersję uwielbianą przez dzieci. Dobrym pomysłem są także tradycyjne meksykańskie placki z mąki kukurydzianej, czyli tortille.
W gotowaniu nie ma ograniczeń – warto łączyć smaki i przepisy z różnych zakątków świata, tworząc zaskakujące kompozycje. Taka jest pizza z tortilli – mariaż kuchni włoskiej i meksykańskiej. To szybkie danie można przygotować w piekarniku lub na patelni, dodając ulubione składniki. Doskonale nadaje się na imprezę czy jako lekka kolacja.
Potrawka meksykańska to jednogarnkowe danie, w którym ważnym składnikiem jest mięso. Można je przyrządzić z kurczakiem lub z mięsem mielonym. Istnieje również przepis na potrawkę meksykańską z kiełbasą chorizo.
Serowa quesadilla to tradycyjne meksykańskie danie oparte na kukurydzianych plackach zwanych tortillami. Oryginalnie używa się w niej sera Oaxaca oraz dodatków takich jak kiełbaski chorizo czy papryki jalapeño. Możemy jednak zastąpić je ogólnodostępnymi składnikami – quesadilla z kurczakiem inspirowana meksykańską recepturą będzie równie smaczna.