Włoskie desery smakują równie dobrze, jak pizza w Wenecji czy słynne makarony z Bolonii. Są słodkie, kaloryczne i do tego wyglądają obłędnie. Desery włoskie – panna cotta, tiramisu, crème brûlée – wymagają określonego poziomu opanowania sztuki cukierniczej. To wymagające desery, ale dla tych smaków warto spędzić trochę czasu w kuchni.
Choć żółciak siarkowy w Polsce jest zaliczany do grzybów pospolitych, z pewnością zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także przez swoje właściwości lecznicze. Wykorzystanie żółciaka siarkowego w kuchni pozwala na przyrządzenie aromatycznych i sycących potraw, które nie są czasochłonne i nie wymagają dużej ilości składników. Co można przygotować z żółciaka siarkowego? Sprawdź najlepsze przepisy na dania z jego wykorzystaniem.
Makaron tagliatelle to prosty produkt, który może być bazą dla wielu pysznych dań. Makaron ten pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, słynącego z doskonałej kuchni. Makaron tagliatelle można podawać na różne sposoby i łączyć z wieloma składnikami, dlatego jest to danie lubiane nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach świata.
Zapiekanki warzywne mają swoją długą historię w kuchni śródziemnomorskiej. Jedną z najpopularniejszych jest grecka musaka. Jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość polana jest grubą warstwą sosu beszamelowego i zapieczona.
Musaka to tradycyjne danie z Grecji, czyli zapiekanka z bakłażanami, pomidorami, mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym i tartym serem. Zapiekanka składa się z kilku warstw i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Hummus wywodzi się z Egiptu. Jest to pasta zrobiona z nasion ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), przypraw i czosnku. Występuje w kuchniach na Bliskim Wschodzie i w rejonach Kaukazu. Można przyrządzać go na różne sposoby, np. hummus z suszonymi pomidorami. Jest to doskonała przekąska – można ją jeść z pitą, pieczywem chrupkim lub waflami ryżowymi.
Tortilla po meksykańsku z kurczakiem z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni rodem z Meksyku. Przepis na tortillę nie jest skomplikowany, więc ze zrobieniem tego smacznego dania poradzi sobie każdy.
Tortilla z kurczakiem to wspaniałe, uniwersalne danie, które polubi każdy. Nieważne, czy poszukujesz dania na obiad czy przekąski do pracy, domowa tortilla z kurczakiem sprawdzi się w każdej sytuacji!
Tradycyjna tortilla meksykańska charakteryzuje się pikantnym farszem z warzywami i mielonym mięsem. Jednak możemy nieco poeksperymentować i przygotować tortillę inaczej, podając ją z delikatnym serkiem i różnymi dodatkami. Tortilla zawijana z serkiem – przepisy.
Kuchnia niemiecka kojarzy nam się z kiełbasą, mięsiwami, ziemniakami i kuflami pełnymi piwa. Jednym z dań, które możemy podać bez obaw w Polsce na obiad lub kolację, są ziemniaki po niemiecku, czyli klasyczna i prosta sałatka.
Tortilla, placek rodem z Meksyku, smakuje świetnie z różnymi składnikami, na przykład z tuńczykiem. Jak zrobić smaczne placki pszenne z tuńczykiem? Przepis na tortillę z tuńczykiem
Ziemniaki po cabańsku to duma chrzanowskiej kuchni. Potrawa ta jest przygotowywana w Chrzanowie i okolicach od wieków. Jak przygotować smaczne ziemniaki po cabańsku?
Ziemniaki po szwedzku to niezwykle proste, a zarazem efektowne danie, które może być doskonałą propozycją obiadową lub przystawką na przyjęciu. Do tej potrawy można dopasować wiele rodzajów mięs oraz sałatek.
Nie wiesz, jak zrobić dobre cannelloni, a marzy Ci się cannelloni z mięsem mielonym? Zastanawiasz się, jak przygotować sos do cannelloni i jak nadziewać cannelloni? Poznaj przepis na pyszne cannelloni, którym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych! Najczęściej spotykane są: cannelloni z mięsem mielonym oraz cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Należy pamiętać, że równie istotny, jak farsz do cannelloni, jest sos do cannelloni.
Pieróg calzone przygotowuje się z tego samego ciasta co pizzę. Można go nafaszerować wieloma składnikami, w zależności od upodobań. Calzone to danie mające swój rodowód we Włoszech, jednak obecnie serwowane jest także w polskich restauracjach.
Cantuccini nazywane są inaczej Biscotti di Prato, ponieważ pochodzą z włoskiej miejscowości Prato leżącej w Toskanii. Głównym składnikiem ciastek cantuccini są grubo siekane migdały, zwykle dodaje się do nich aromatu cytrynowego lub pomarańczowego. Ciasteczka te są kwintesencją toskańskiej kuchni i podaje się je na różne okazje.
Carpaccio to danie, które serwowane jest zwykle jako przystawka. Autorem potrawy jest Giuseppe Cipriani. W 1950 roku przygotował carpaccio po raz pierwszy dla swojej znajomej, która nie mogła spożywać gotowanego ani smażonego mięsa. Cipriani zdecydował się na przyrządzenie potrawy surowej, z dodatkiem majonezu. To proste rozwiązanie zaowocowało stworzeniem potrawy, która dziś cieszy podniebienia nie tylko Włochów.
Jajecznica z pomidorami to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych na śniadanie. Jajecznica z pomidorami i kiełbasą, z pomidorami i pieczarkami czy z pomidorami i szczypiorkiem to tylko kilka z wielu propozycji przygotowania tego dania. Przekonaj się, że przyrządzona według naszego przepisu jajecznica z pomidorami to najlepsza jajecznica, jaką kiedykolwiek jadłeś!
Zupa harira to przepis kuchni arabskiej, a dokładniej berberyjskiej, z obszaru marokańskiego. Rozgrzewająca, sycąca, gęsta i treściwa - taka właśnie jest harira! Jej zadaniem jest przywrócenie sił po ramadanie. Przepis na zupę wykorzystać możemy jednak także w kuchni europejskiej i przyrządzić wspaniałe danie dla rodziny lub przyjaciół!
Kiełbasa chorizo to tak naprawdę cała grupa różnego rodzaju kiełbas wyrabianych w Hiszpanii. Posiada również wiele odmian latynoamerykańskich, które są popularne w Ameryce Południowej i USA. Produkcja tego hiszpańskiego, tradycyjnego wyrobu została zapoczątkowana w XVI wieku, kiedy do Hiszpanii zaczęły docierać różnego rodzaju papryki. Ich zmielenie, wysuszenie i wymieszanie z wieprzowiną dało kiełbasę chorizo.
Jeśli zastanawiasz się, czy trudno zrobić makaron domowy lub szukasz sposobu, jak przyrządzić makaron domowy bez jajek, ten artykuł jest dla Ciebie! Poznaj nasze przepisy na smaczne makarony domowe.
Każdy, kto choć raz odwiedził czeską Pragę lub słowacką Bratysławę, miał okazję posmakować knedlików. Są one niezwykle popularne w tym regionie. W tych krajach są równie popularne co w Polsce nasz schabowy z ziemniakami i kapustą. Czeskie knedliki można spotkać też w Polsce w ofercie wielu restauracji, szczególnie na terenach przygranicznych. Ich zaletą jest to, że można je serwować na wiele sposobów. Knedliki z gulaszem, na parze, z sosem – możliwości jest wiele.
Jeśli zastanawiasz się, czy warto zamienić zwykły makaron na makaron pełnoziarnisty, i chcesz wiedzieć, czy jest on wskazany na diecie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Chciałbyś przygotować makaron penne z sosem pomidorowym, ale nie wiesz jakich produktów użyć i od czego zacząć? Poznaj proste i smaczne przepisy na makaron penne z sosem czy makaron penne z brokułem i kurczakiem.
Makaron to potrawa, która komponuje się z wieloma różnymi składnikami i sosami. Zwykle, gdy nie mamy pomysłu na obiad, to decydujemy się właśnie na makaron. Wiele odmian włoskiej pasty sprawia, że nigdy się ona nie nudzi, a niesamowite kompozycje smakowe, które można stworzyć, są doskonałym pomysłem na obiad.
Makaron z sosem pomidorowym to popularne, znane na całym świecie danie. Sekretem stworzenia doskonałej potrawy jest domowy sos pomidorowy oraz własnoręcznie przygotowany makaron. Tak przyrządzone danie wystarczy uzupełnić mięsnymi lub wegetariańskimi dodatkami.
Makaron z tuńczykiem to pyszny i szybki przepis na obiad. Każdy, kto ma w domu paczkę makaronu i puszkę tuńczyka z puszki, może w łatwy sposób skomponować te dwa składniki i przygotować przepyszne danie obiadowe. Prostota składników i klasyczne połączenia to sposób na doskonałą potrawę.
Szparagi to nie tylko smaczne, lecz także niezwykle zdrowe warzywo. A najlepiej smakuje właśnie z makaronem! Chcesz spróbować takiego połączenia, ale nie wiesz, jak przygotować makaron ze szparagami? Wypróbuj nasze przepisy!