MLEKO KOKOSOWE
SKŁADNIKI:
300 g wiórków kokosowych
1 l wody
PRZYGOTOWANIE:Wiórki zalej wodą, odstaw na noc do lodówki (lub na minimum 8 godzin). Namoczone wiórki blenduj w blenderze o dużej mocy przez około 5–7 minut. Mleko przelej przez sitko o drobnych oczkach (możesz też przelać masę przez gazę). I gotowe! :)
KOKOSANKI
SKŁADNIKI:
200 g wiórków kokosowych
150 g cukru
60 g masła
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści. Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę. Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.
KOKTAJL Z WODĄ KOKOSOWĄ
SKŁADNIKI:
¼ świeżego ananasa
200ml wody kokosowej
1 awokado
garść szpinaku
garść jarmużu
2 kawałki selera naciowego
1 banan
PRZYGOTOWANIE:Wszystkie owoce obierz, pokrój i wraz z wodą zmiksuj na gładki koktajl.
TAJSKA ZUPA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
3 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
Podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
2 litry bulionu drobiowego
300ml mleczka kokosowego
1 czerwona papryka
2 garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania)
200g pieczarek
100g kukurydzy z puszki
cebulka dymka
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżka oleju kokosowego
świeża kolendra
limonka
PRZYGOTOWANIE:Chili, imbir, czosnek cebulę posiekaj, przysmaż na oleju kokosowym. Kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w plasterki. Do chili dodaj kurczaka, smaż przez chwile, dodaj paprykę, po kilku minutach dodaj pieczarki. całość zalej bulionem, dodaj sos sojowy, sos rybny, mleko kokosowe gotuj przez 15 minut. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodaj do bulionu. Do zupy dodaj też dodaj kukurydze, cebulkę dymkę. Przed podaniem dodaj kolendrę i sok z limonki.
KREWETKI Z POMIDORKAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI:
300g krewetek tygrysich obranych
300g pomidorków koktajlowych
300ml mleka kokosowego
2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1/2 cebula
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
+ zgrillowana bagietka lub ciemny ryż do podania
PRZYGOTOWANIE:
W moździerzu rozetrzyj pokrojony czosnek, chili, imbir i ½ cebuli. Na głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj rozgniecioną w moździerzu pastę, smaż przez minutę. Na patelnię wrzuć obrane krewetki, dodaj sos rybny i sojowy, gotuj minutę. Do krewetek dodaj przekrojone pomidorki, smaż minutę. Całość zalej mlekiem kokosowym, duś 3-4 minuty. Podawaj ze zgrillowanym chlebem lub ryżem i świeżą kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN