Kaczka to produkt typowy dla tradycyjnej polskiej kuchni, jednak od czasu do czasu warto ją przyrządzić w egzotycznym wydaniu . Jedną z takich propozycji może być kaczka po tajsku . Kuchnia tajska charakteryzuje się częstym wykorzystywaniem drobiu, zwykle z dodatkiem mleka kokosowego, warzyw oraz owoców. Obfituje również w aromatyczne przyprawy. Większość produktów jest łatwo dostępnych w polskich sklepach, dlatego przygotowanie dań kuchni tajskiej nie powinno stanowić wielkiego wyzwania.
Pierś z kaczki po tajsku
Jednym z najprostszych dań jest pieczona pierś z kaczki po tajsku . Kaczka po tajsku w mleku kokosowym to typowe danie kuchni azjatyckiej. Do przygotowania 4 porcji tej potrawy potrzebne będzie:
· 2 piersi z kaczki,
· 40 g czerwonej pasty curry,
· 200 g liczi z puszki,
· 200 g pędów bambusa,
· 150 ml bulionu,
· 150 ml mleczka kokosowego,
· 2 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej,
· 1 papryczka chili,
· 5 łyżek soku z limonki,
· 1 łyżka sosu rybnego,
· sól.
Będziemy również potrzebować brytfanki o pojemności około 5 litrów.
Przygotowanie przepisu rozpoczynamy od umieszczenia piersi z kaczki w brytfance, następnie solimy mięso, przykrywamy folią aluminiową i przykrywką i wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy kaczkę około 75 minut.
W czasie, kiedy mięso się piecze, odsączamy liczi oraz pędy bambusa. Papryczkę chili kroimy na podłużne paski i dodajemy do niej trawę cytrynową. Na patelni rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie delikatnie parować, dodajemy do niej mleko kokosowe, bulion, sok z limonki, sos rybny oraz mieszankę chili i trawy cytrynowej. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Do naszej mieszanki na patelni dodajemy upieczone mięso, dokładamy również liczi, pędy bambusa i dusimy wszystko przez około 15 minut pod przykryciem. Taką potrawę najlepiej podać z dodatkiem ryżu jaśminowego.
Chrupiąca kaczka po tajsku – przepis
Alternatywą dla pieczonej kaczki jest podanie chrupiącej kaczki po tajsku. Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
· 400 g piersi z kaczki,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 łyżeczki sosu chili,
· 1 łyżka miodu,
· 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
· ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków,
· 1 łyżeczka oleju roślinnego,
· 1 łyżeczka oleju sezamowego,
· 2 młode cebulki,
· 150 g groszku cukrowego w strąkach,
· 2 łyżki pasty z tamaryndy.
Do wykonania tego przepisu potrzebne będzie naczynie żaroodporne o pojemności co najmniej 3 litrów oraz wok.
Najpierw należy przygotować marynatę – potrzebujemy do niej rozgniecionych ząbków czosnku, miodu, chili oraz przyprawy 5 smaków. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Piersi z kaczki nakłuwamy widelcem i smarujemy marynatą, następnie wkładamy je do naczynia i przykrywamy. Takie naczynie odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z lodówki i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni. Mięso powinno piec się około 15 minut, po wyjęciu należy je lekko przestudzić, następnie pokroić w plastry. W woku należy rozgrzać olej, następnie włożyć posiekaną cebulkę oraz groszek i pozostałą część marynaty oraz pastę z tamaryndy. Przez kilka minut należy podgrzewać składniki, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy do nich pokrojone mięso i jeszcze kilka minut dusimy. Do tego przepisu dobrze sprawdzi się makaron ryżowy, warto go wcześniej ugotować i dodać do reszty składników w woku.
Zupa z kaczki po tajsku
W kuchni tajskiej znaleźć można również zupy. Do przygotowania 4 porcji zupy z kaczki po tajsku potrzebne będzie:
· 1 podwójna pierś z kaczki,
· 400 ml mleka kokosowego,
· mała papryczka chili,
· 1 limonka,
· 1 garść świeżej kolendry,
· 200 g pieczarek,
· ½ puszki kukurydzy konserwowej,
· 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry,
· 1 łyżka sosu rybnego,
· 1 ząbek czosnku,
· 1 l bulionu,
· 30 g makaronu ryżowego,
· pieprz oraz sól.
Wykonanie przepisu rozpoczynamy od pokrojenia piersi z kaczki w plastry średniej grubości. Następnie szatkujemy kolendrę oraz papryczkę chili. W misce umieszczamy mięso, wsypujemy do niego kolendrę oraz papryczkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni z dodatkiem soli. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy do niego mleko kokosowe oraz skórkę limonki, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naszej mieszanki dodajemy również pastę curry, sos rybny, trawę cytrynową i gotujemy całość przez kilka minut. Na koniec dokładamy usmażone wcześniej pieczarki, mięso wraz z marynatą i gotujemy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taka zupa z kaczki po tajsku podana powinna być z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym – możemy go włożyć do garnka z zupą lub umieścić bezpośrednio w miseczkach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN