Materiał promocyjny

Potrawy idealne na wakacyjny biwak? Szakszuka i tosty z burakiem i camembertem. Pycha!

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali Damian Kordas i Katarzyna Zadka, którzy przygotowali pyszne dania idealne na wakacyjny biwak.

Kulki jaglane z suszonymi owocami:

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka roślinnego np. sojowego lub owsianego
  • 3 łyżki miodu
  • 15 obranych migdałów
  • 50g rodzynek
  • 100g wiórków kokosowych
  • 50g wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

W garnku podgrzej mleko, dodaj miód. Poczekaj aż mleko zacznie wrzeć.

Kaszę jaglaną opłucz pod zimną wodą, a potem gorącą. Dodaj ją do gotującego mleka razem z rodzynka-mi. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj wiórki kokosowe i olej koksowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z gotowej masy formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego), w środek każdej wciśnij jednego migdała i obtocz w wiórkach kokosowych.

Włóż do lodówki na 30 minut.

Szakszuka:

Składniki:

  • słoiczek bulionu warzywnego Winiary
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów pelatti
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • 3 jajka

Przygotowanie:

Szalotkę oraz czosnek posiekaj drobno a następnie rozgrzej masło na patelni i przesmaż na nim najpierw szalotkę, przez około 4-5 minut, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.

Po tym czasie dodaj na patelnię pomidory oraz bulion i gotuj całość aż ilość płynu wyparuje o połowę.

Na sam koniec dodaj sól, pieprz oraz kumin a na wierzch wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż przez około 3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie lejące.

Szakszukę podawaj z bagietką i keksem jogurtu naturalnego.

Tosty z burakiem i camembertem

Składniki:

  • Majonez Dekoracyjny Winiary
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 krążek sera camembert
  • łyżka miodu
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych

Przygotowanie:

Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy cienką warstwą majonezu.

Buraka kroimy w cienkie plastry i nakładamy go n kromki, następnie dodajemy plasterki sera camembert, posiekane orzechy włoskie oraz niewielką ilość miodu.

Tak przygotowane tosty wstawiamy do opiekacza i pieczemy aż tosty się zrumienią.

Domowy izotonik

Składniki:

  • 1 litr zielonej herbaty (ostudzonej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok z 2 cytryn
  • 5 łyżek miodu
  • pęczek mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera, a następnie przelewamy przez sito.

Kaszotto z kolbą kukurydzy pieczonej z masłem czosnkowo ziołowym

Składniki:

  • Kaszotto borowikowe Winiary
  • 4 kolby kukurydzy
  • 150 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Masło wymieszaj dokładnie z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Tak przygotowanym masłem posmaruj kolby kukurydzy, które następnie wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Podawaj z Kaszotto przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Smoothie z arbuza i ogórka

Składniki:

  • kawałek dojrzałego arbuza
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek mięty
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka miodu
  • szklanka zielonej herbaty

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze, a następnie zmiksuj całość i przelej przez sito.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości